Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » 20 évesen is lehet valaki...

20 évesen is lehet valaki Alzheimer kóros?

Figyelt kérdés
Tudom,hogy az Alzheimer kór leggyakrabban időseknél fordul elő. Mégis 20 éves létemre egyre több tünetet észlelek, ami alzheimer kórra utal. Érdekelne,hogy ilyen fiatalon is kialakulhat ez a betegség? Köszönöm a válaszokat!!
2012. szept. 17. 20:21
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Amit leírtál, az nem Alzheimer. Annál az elsők között van a dezorientáltság, a tér- és időéezék elvesztése. Fogalmad sincs, hol vagy, hogy kerültél oda és mennyi az idő. A szokásos memóriapanaszok ilyen korban a nagy mennyiségű tanulás (-> stressz!) miatt is jelentkezhetnek, a B vitamin hiánya is jellemző. Ne gondolkodj a dolgon, akkor jobb lesz (erősen az emlékek megőrzésére koncentrálsz, így nem tudsz új információt megfelelően feldolgozni, ezért látszólag elfelejted, amin megint elkezdesz pörögni stb.). Én is szoktam visszaszaladni az ajtóhoz, hogy bezártam-e, tettem már koszos tányért a mosógépbe, vizsgán elfelejtettem, melyik tételt húztam - mindez még normális. Idegesség, a megszokott mozdulatok zsigerből végzése, fáradtság. Nagyon sok tanult dolog kiesik a fejedből az újabbak tanulása során. Mikor nem tudtam felsorolni a magyar királyokat időrendben, uralkodási évszámmal (mindig is büszek voltam rá, hogy kiválóan megy) az egyetem első éve után, az nekem is komoly trauma volt, hasonlóan hozzád, meggyőződéssel állítottam, hogy ez már a demencia, itt az Alzheimer, végem. Nem... ez nem ennyire egyszerű.

Amúgy ha a számolási képességek jellemzően csökkennek és megváltozik a személyiség (visszahúzódás), illetve a térbeli-időbeli tájékozódás nem megy (a "nyári szünet szindróma" nem ide tartozik, de ha nem tudod, hogy milyen hónap lehet, az gyanús), akkor szokás elkezdeni gyanakodni. Nőknél hamarabb is jelentkezhet, de náluk is negyven körül (az ösztrogénszint csökkenésével együtt, az ösztrogénnek lehet protektív szerepe). Illetve a folyamatos tanulás szintén protektív. :)

2012. szept. 18. 21:23
 12/14 anonim ***** válasza:

Üdv,

Nagyon szeretnék beszélni a kérdezővel, remélem kap értesítést erről. Hasonló dologgal küzdök lassan két éve.

2013. febr. 15. 20:50
 13/14 anonim válasza:
100%

Nem igaz, hogy csak az idősek betegsége az Alzheimer kór... sajnos... A barátom autoimmun beteg, sok más betegsége van ( lisztérzékenység, laktóz intolerancia, felszívódási zavar, epilepszia stb... ) Lassan két éve állunk "harcban" a dokikkal, hogy mondják már el végre, hogy mi baja van... Két évvel ezelőtt felkerestünk egy puccos magánkórházban egy doktornőt, aki csupán belevilágított a szemébe és azt mondta nekünk, hogy ne etygük beteggé a "gyereket". Akkor még csak feledékeny volt és néha furcsán viselkedett. Azóta az állapota hatalmasat romlott, a demencia tesztje borzalmas lett, kiderült, hogy agykéreg és homloklebeny sorvadása van ezeket CT ÉS MRI vizsgálatokkal álapították meg. Most a SPECT vizsgálat eredményét már nem közölték velünk, mert a kezelőorvosunk szabadságon van egy hónapig és azt mondták, hogy ilyen súlyos betegségnél már nem adhatnak felvilágosítást. Egy dokiban volt annyi gerinc, hogy a szemünkbe mondta hogy Alzheimer kórban szenved, de mivel 20 éves, így nem merik kijelenteni, pedig feketén fehéren ott van a papíron.... Mindenki csak azt mondta, hogy sürgősen orvost, sürgősen kezelést, de senki nem közölte eddig velünk, hogy ugyan mire akarják kezelni, mikor a baját sem tudjuk. Na, most már tudjuk. Debrecen és Budapest, azoknak, akik hasonló cipőben járnak!!! van állítólag egy speciális neurológiai osztály, ahol ilyen ritka betegekkel foglalkoznak. Már csak az az egy maradt nekünk, hogy valaki segíteni is tudjon.

Azért írtam most ezt le, mert ne higgyetek abban, hogy csak idős korban jelentkezhet ez a betegség. Nekünk már két éve tartana a demencia terápia, ha nem ködösítenek egyfolytában a magyar orvosok...

2013. júl. 26. 16:26
 14/14 anonim válasza:

Nagyon sajnállak! Sajnos a legújabb kutatások szerint már e korban is lehet valakinek ilyen betegsége.

Remélem tévedsz és valami más gondod van!

2016. máj. 12. 15:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!