20 évesen is lehet valaki Alzheimer kóros?
Nem lehetsz 20 évesen Alzheimeres! Ez a betegség voltaképp "időskori elbutulás".
Nem tudom milyen tüneteid vannak, de a fáradtság és stressz is okozhat feledékenységet.
Megnyugtatásként! Leírják mi a normális, és mi lehet a betegség előjele.
"Tünetek és előjelek
Nyelvi zavarok
Normális: ha néha nehezen találod meg a szót, vagy rossz szót használsz
Gyanús: ha mindennapi, egyszerű szavakat felejtesz el és helyettük hosszas körülírásokba bonyolódsz – például, ha a banán helyett ezt mondod: „az a sárga hosszú izé, amit meg szoktam enni”.
Dezorientáltság
Normális: ha néha kimegy a fejedből, hogy hová is indultál, vagy rossz sarkon fordulsz be, vagy hirtelen nem tudod, milyen nap van.
Gyanús: ha egyébként ismerős környéken nem tudod eldönteni hol vagy és csak nehezen jutsz haza.
Feledékenység
Normális: ha időnként elfelejtesz ezt-azt, nevet, találkozót, telefonszámot.
Gyanús: ha rendszeresen elfelejted az új információkat, hogy miről beszélgettél valakivel, ha sokszor elfelejted a találkozókat. Ez lehet egyébként az időskori memóriavesztés jele is.
Mindennapi cselekvéssorok
Normális: ha egyszer-egyszer nem zárod el a gázt, vagy visszaszaladsz megnézni, hogy bezártad-e az ajtót, vagy hirtelen nem tudod eldönteni, hogy miért is mentél be a szobába.
Gyanús: ha a szokásos mindennapi cselekvéssorok folyamatosan gondot okoznak. Például, ha egy ismert recept megfőzésének lépésit nehezen hajtod végre egymás után, összekevered őket.
Csökkent ítélőképesség
Normális: ha halogatsz valamit, amitől félsz. Például a fogorvost.
Gyanús: ha nem törődsz az egyébként komoly, odafigyelést igénylő gondjaiddal, nem öltözködsz fel illendően, vagy egyes helyzetekben nem tudsz viselkedni. Ezeknek oka, hogy nem tudod jól felmérni és megítélni a helyzetet és azok következményeit.
Problémák az absztrakt gondolkodással
Normális: ha nehezen irányítod a pénzügyeidet és nem mindig tartod meg az anyagi egyensúlyt.
Gyanús: ha például nem tudod megjegyezni a bankszámla kivonaton lévő adatokat, vagy nem tudod értelmezni a számokat.
Hangulatváltozások
Normális: ha ok nélkül szomorú vagy.
Gyanús: a hirtelen, logikátlan hangulatváltozások, minden ok nélkül.
Tárgyak rossz helyen
Normális: ha néha elfelejted hova tetted a kulcsaid vagy a szemüveged.
Gyanús: ha egyre gyakrabban találod a vasalót a sütőben, vagy a mobilod a hűtőben.
Érdeklődés és kezdeményezés
Normális: ha néha eltűnsz és kikapcsolod a telefonod, mert éppen úgy érzed, hogy eleged van mindenből és mindenkiből.
Gyanús: ha egyre gyakrabban húzod ki magad a társasági életből, vagy félelemmel és szorongással töltenek el az új helyek és az új emberek."
Sajnos sok jel arra utal. Nem tudom mi lehet a bajom. AZt sem tudom milyen orvoshoz forduljak. Kezdek félni,hogy mi lesz.
A következőkkel van gondom:
-Feledékenység(pl. nem emlékszek arra, amit mondjuk pár másodperccel ezelőtt mondtam- Mindig is jó volt a memóriám, ezért is aggódok ennyire)
-Sokszor nem tudom magam kifejezni, gondolok valamire de nem tudom elmondani, egyszerűen nem találom a megfelelő kifejezést,szót..(ez nagyon gyakran előfordul)
Ebből adódóan utálok emberek közé menni, félek attól, hogy butának fognak tartani,mert nem tudom elmondani értelmesen amit akarok. Sokszor csak dadogok.
Fáradtságot ki lehet zárni, mert nem vagyok az! Mindig kivagyok pihenve. Korán este szoktam lefeküdni. Meg nem is érzem soha, hogy fáradt lennék.
Amúgy már vagy 2-3 hónapja van ez.
Ez simán lehet akár egy pajzsmirigy alulműködés is.
Menj el dokihoz!
Egyébként az Alzheimernek van öröklődő formája, ami fiatalabb korban jelentkezik, de az sem 20 évesen...
Nagyon félek, most vagyok másodéves fősulis. Félek,hogy ez majd hátráltat a tanulásban is.
Egyszerűen nem megy a gondolkodás, most próbáltam végig gondolni a mai napomat. Magamban végig akartam mondani lépésről-lépésre hogy mit csináltam, de nem sikerült.:( Kétségbe vagyok esve. Kezdek leépülni azt hiszem, teljesen megbutulok:((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!