Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez depresszió lenne?

Ez depresszió lenne?

Figyelt kérdés
Egy ideje nagyon rosszul állok anyagilag. Szinte becsökünk már a négy fal közé, hogy nem telik soha semmiből sehová elmenni. Azt vettem észre magamon, hogy - szöges ellentétben a régebbi énemmel - állandóan nosztalgiázom, régi fotókat nézegetek és állandóan csak emlékezem a szebb időszakokra. A múltban élek, szinte tagadom és igyekszem kizárni magamból a jelent (mivel egy rakás szar) és tényleg csak a szép emlékek éltetnek. Olyan zenéket hallgatok, olyan képeket nézek, amiktől - ha percekre is - de abban az időszakban érzem magam, amikor még minden sokkal gondtalanabb volt. A páromon is kijön sokszor, remélem a kapcsolatunkat nem fogja felőrölni, de nem vagyunk azok a vidámak, mint amilyenek régebben voltunk. Az anyagi dolog nem azt jelenti, hogy nyaff-nyaff-önygyi leszek, mert nem tudok luxusköltekezni, hanem az, hogy jelentős mértékben romlott az életszínvonalunk és kilátástalannak tűnik, hogy a többgenerációs szülős családozás helyett végre a saját önálló felnőtt életünket élhessük. A kérdés meg az, hogy ez depresszió, hogy örökké csak emlékezek vagy csak az agy így kompenzál és pikk-pakk túl lennék rajta, ha valami pozitív változás állna be?

2012. júl. 23. 13:44
 1/9 anonim ***** válasza:
Ez rosszkedv, nem depresszió. Amiket leírtál, azon minden tudsz segíteni magad is. Az hogy elszegényedtek, az nem depresszió, hanem tehetetlenség. És ha nem csinálsz ellene semmit sem, akkor még rosszabb lesz. Talán valami haláltáborba laktok, ahol mindig kevesebb a kaja, munka nincs, és a levegő is kevés?
2012. júl. 23. 22:52
 2/9 anonim ***** válasza:
Egyrészt nem hangzik depressziónak, másrészt ha beleszoksz, idővel válhat azzá, de inkább azon gondolkoztam, hogy mire mész a válasszal. Ha nem depressziónak nevezzük, másképp érzed-e magad, mintha annak neveznénk.
2012. júl. 23. 23:19
 3/9 A kérdező kommentje:

Igazából arra voltam kíváncsi, hogy hol a határ a "klinikai depresszió" és a pillanatnyi hullámvölgyre való "egyszerű rosszkedvű reakció" között.

Őszintén szólva én attól érzem magam jobban, ha nem az, mivel folyamatosan munkálkodom azon, hogy ebből a "gödörből" kijöjjünk. Egyébként nem haláltáborban lakunk :) hanem ez a sablonos/közhelyes/szokványos/átlagos magyar realitás, hogy a párom alkalmazott - gombokért, én vállalkozó, de a mai aktuális helyzetben senkinek nincs pénze, így nekem nincs bevételem, a fizetnivalók mértéke és a bejövő pénzek köszönőviszonyban sincsenek. De ezzel ma magyarországon aligha mondok újat. Ami mondjuk szar és azért kezdtem már magam igazi depisnek is hinni, hogy régebben nem nyomorogtunk egyáltalán, per/pill meg mindenhonnan csak a sok negatívat hallom, hogy "tudatosan tették tönkre az országot", hogy nincs is esély a kiemelkedésre stb stb. Szóval a több generációs együttlakás hozadékaként körbe vagyok véve ilyen vákuumot generáló fekete lyukakkal (apám, testvérem) akik olyan fatalisták és negatívak, hogy lerántják az embert, holott én inkább ambiciózus szoktam lenni.

2012. júl. 24. 06:22
 4/9 anonim ***** válasza:
Na hát akkor legaláb ennyi jó hír, hogy nem tűnsz annak. :) Természetesen a világ legdepisebb embere is meg tudja ezt fogalmazni úgy, hogy ne tűnjön annak, leplezve a depijét, szóval kizárni vakon nem lehet, de egyáltalán nem látszol annak!
2012. júl. 24. 07:41
 5/9 anonim ***** válasza:
Pszichológusok / pszichiáterek oldalán egyébként találsz olyan teszteket, amik jobbak a semminél. Nem vacakoltam vele, csak egyet gyorsan kinéztem, tessék: [link]
2012. júl. 24. 07:44
 6/9 A kérdező kommentje:

Az utolsónak:

Ez lett az eredményem:

"Ön sikeresen kitöltötte a kérdőívet.

A lehetséges összpontszám: 63, amelyből Ön 10 pontot ért el .

Gratulálok!

A kérdőívre adott válaszai alapján Ön valószínűleg hangulatilag teljes mértékben kiegyensúlyozott, a depressziót legfeljebb csak hírből ismeri.

Nem hajlamos arra, hogy belesüppedjen rossz hangulatokba, vagy elzárja magát a külvilág örömei elől. Kudarc esetén is képes arra, hogy hamar továbblendüljön. Ez nagyon szerencsés adomány. Élvezze továbbra is ugyanilyen módon az életet! "

Mondjuk tény, hogy a tipikus depis tüneteket nem hozom, a jó dolgoknak kicsattanóan tudok örülni most is. Inkább csak az a baj, hogy kevés van belőlük.

2012. júl. 24. 21:24
 7/9 anonim ***** válasza:
A sejtésünket igazolja. :)
2012. júl. 24. 21:37
 8/9 anonim ***** válasza:
Tudod, ha én bulizok, senkitől sem várom el, hogy jókedvet csináljon nekem.
2012. júl. 25. 22:07
 9/9 A kérdező kommentje:

8. Válaszoló! Most nem igazán világos, hogy ez a válasz ehhez a kérdéshez lett-e szánva. Ha igen, akkor annyit hozzátennék, hogy 1. már nem egészen az a korosztály vagyok, aki "bulizik". 2. Én sem mástól várom el, hogy nekem jókedvet csináljon, sokkal inkább nekem bajom az, hogy én vagyok képtelen magamnak jó kedvet csinálni a tehetetlenségem miatt.

Illetve nem is jó szó rá ez a jókedv téma, mert ha most is beszeélgetek, találkozok valakivel, nem vagyok az a folyamatosan búvalbazsott negatív figura, aki csak sajnáltatja magát és panaszkodik.

Sokkal inkább az van, hogy kerülöm az összes olyan élethelyzetet, ahol emberek között kitudódhat ez a "lecsúszottság". Nyilván "bulizni" se megyek, ha teszem fel nem telik egy üveg whiskey-re, hogy beszálljak a buliba.

Érdekes vetület, hátha "önjelölt lélekbúvároknak" infó, hogy mondjuk az embert elhívják buliba pl. (mondjuk régen nem járunk már, de volt ilyen is). Nyilván akármekkora is a "válság" egy üveg italra azért össze lehet kaparni. Kérdés az, hogy amikor az embert állandóan nyomasztja ez a sok szar, ami körülvesz, akkor képes-e az ember olyan önfeledten bulizni. Mert nekem ez nem megy. Ahhoz érzem már "öregnek" magamat, hogy nyakig be vagyok a szarba süppedve, de azért bebeszélem magamnak, hogy na most húdefazsa és csak úgy simán kikapcsolódom belőle. (Pont ez volt a depigyanúm egyik oka)

2012. júl. 26. 06:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!