Honnan tudom, hogy a pszichológus belém beszél valamit, vagy tényleg igaza van?
És ő nem vezetett le következtetéseket? Amik összegyűltek a kérdésekből, azt összefoglalva tett valami megállapítást?
Lehet, hogy túlzó voltam evvel az "ez bizony ezért van"-nal, mert kuruzsolónak semmiképp nem mondanám.
Szerintem ez valamilyen szinten elkerülhetetlen. A pszichológusok is csak emberek, és nyilván mindegyikük úgy gondolja, hogy amit tanult az nagyrészt helytálló, ő pedig jó szakember, így jól meg tudja ítélni a helyzeteket.
Hogy is mondjam... Nyilván mindegyikük meg van győződve az igazáról (ami összeállhat a tanultakból, a tapasztaltakból stb.).
És valóban szoktak ők is kijelentéseket tenni, pláne egy olyan személynél, aki ha rájön valamire csak magában fontolja meg és nem mond semmit. Vagy ha túl bizonytalan az illető akkor is muszáj nekik egy kicsit irányítani a beszélgetést és nem csak kérdezgetni, hanem kimondani is dolgokat.
Általában ez működik is, olykor viszont előfordulhat az, ami miatt a kérdező is aggódik.
Azt tudom tanácsolni, hogy ha tartósan így érzed, akkor válassz másik szakembert.
Tökéletesen értem a problémádat, sajnos ez valós jelenség.
Talán az segíthetne még ha ilyenkor visszakérdeznél, illetve kérnéd a pszichológust, hogy bizonyítsa, támassza alá tényekkel. Szerintem ne nyugodj bele, igenis vitatkozz. Így felesleges az egész, de ezt neki is észre kellene vennie, még akkor is ha egyébként igaza van, csak te nem látod be.
A jelenlegi állapot tarthatatlan, ugyanis nem az kellene legyen a cél, hogy kínodban elfogadd amit mond, hanem, hogy meg is értsd miért van úgy. Hiába szakember, és hiába nem látják be sokszor a betegek, hogy tévednek, akkor sem vagyok meggyőződve róla, hogy - ahogy te is írtad - jó úton jársz. Próbálkozz meg azzal, hogy válaszokat kérsz a miértekre (támassza alá, miért van úgy), ha nem jön be, keress másik szakembert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!