Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért van hogy nem érdekel a...

Miért van hogy nem érdekel a siker? Hogy nem akarok részt venni a versenyben?

Figyelt kérdés

..kinek nagyobb a háza kertje ,kinek szebb a pasija csaja ,kinek van 6 diplomája kinek egy se .engem ez nem érdekel.

Csak valahol bűntudatom is van -mert lenne tehetségem dolgokhoz -de olyan érzés mintha nem járna siker .néha elérek valamit ,aztán nagyobb stessz az mintsem ha nem csinálnék semmit. Vagy lehet már annyira megszoktam ezt az állapotot hogy természetessé vált a kudarc? sose voltam jó tanuló sok trauma is ért..

Ha bántanak és azt mondják te egy senki vagy mert nem értél el semmit -akkor alul érzem magam egy olyannal szemben ,akinek működő vállalkozása ,háza ,akármije van -de ez akkor is csak önvédelem lenne ha visszavágnék h áh dehogy nem is van ez meg ez ..-ez meg olyan játszma szint..

szóval nem érzem magam jól ebben a társadalomban, meg úgy az egészben..

2012. máj. 2. 10:17
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
0%

00:05

A siker azt jelenti, hogy valaki kitűz egy célt és eléri. Ha pl. valaki kitűzi azt a célt, hogy világ életében nem fog dolgozni vagy tanulni, de a jég hátán is megél, és ez sikerül neki, akkor az is egy sikeres élet (vannak a csöves életmódot önként választó, kiegyensúlyozott hobók). Úgyszintén siker, ha valaki elhatározza, hogy boldog családja lesz, és tényleg az lesz neki. Ez a szó alapvető vagy tág jelentése.

Itt most egy szűk jelentésről beszélünk, ami kb. annyi, hogy siker = minél magasabb társadalmi státusz elérése.

Na most ez sem valami mondvacsinált dolog. Ugyanis minden embernek alapszükséglete, hogy "valaki" legyen, "elérjen valamit" és a többi efféle ökörség. Ez senkiből sem hiányzik, legfeljebb arról van szó, hogy más dolgok fontosabbak neki, amik háttérbe szorítják ezt az érdeket.

Az teljesen OK, ha te nem "versenyezni" akarsz, hanem jól érezni magadat és más effélék. Ha ez sikerül, az is siker a szó tágabb értelmében.

A szövegedben csak az a gyanús vagy kétséges szerintem, hogy nem egyszerűen arról írsz, hogy mihez van kedved, hanem "előadást tartasz" az álláspontod helyességéről, amitől egy kicsit gyanakszom, hogy nem átéled azt, amit mondasz, hanem csak ideológiának, védekezésnek használod.

2012. máj. 6. 01:36
 12/22 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat. érdekes és elgondolkodtató mind1ik.

Valaki azt mondta nekem az a legsikeresebb ebben a "mi társadalmunkban" aki remekül tud hazudni. ÉS valami kutatás eredménye h ezt ösztönösen is megtesszük naponta 200 x legalább beleértve a kegyes és önhazugságokat is.

Én azt hiszem meghasonlottam kicsit-(nagyon) mert már akárhol vagyok akármit csinálok úgy érzem LEMARADOK valamiről. Az akit szeretnék sosem szeret viszont mert jön egy szebb jobb okosabb.Vagy majd viszontszeret ha (látszat)sikeres leszek ?! volt benne részem - hát kösz nem . A mellőzöttségben sok tapasztalatom van -és tudom milyen az amikor felveszem a jelmezt és belibegek a bálterembe(mint az életünk szintre). Tudom mire mérnek társadalmilag ha elsőre meglátnak- és mutatok -vagy mint sokan mások mutatnak valamit. Nekem ettől lett hányingerem h én nem akarok így tovább élni .csak még a hogyan másképpent sem tudom .Mert beismerem iszonyatosan vágynék az elismerésre és a figyelemre(nem a rosszul értelmezett manírra és pózra) -de úgy mint amilyen színjátékokkal lehet ezt elérni attól menekülök -mint Jeff..

Ez valami olyan játék h mit rakunk a kiraktba , minél érekesebbnek tűnni szüntelen -és mik vagyunk -kik vagyunk valójában .és őszintén ..ha bármelyikünk is tudná h körítés nélkül egy unalmas rakás szarkupac -azt kitenné?!-ugyan ugyan dehogy .a kövér lefogy felveszi a szép ruhát, mert azt hisz megtartja adoniszt ,pedig nem max megszerzi de mikor ismét már vékonyan is cserbenhagyják 100xra szembesül önön jelentéktelen szürke tükrével . A vállalkozó h kihúzzák alóla a peremizst ,pszichiátrián köt ki mert nem tudja elviselni a bukás gondolatát stb stb. Tudom h ezek csak példák és a dolog nem általános érvényű ..-de ha tényleg megnézzük mit nyomat ránk a környezet ,legyen akár rokonság v bármi más közeg ..egyszerűen a fentiek fényében élhetetlen ..

2012. máj. 6. 14:23
 13/22 anonim ***** válasza:

Te pedig egyszerűen kijelented, hogy igazad van. :D Én próbálom érzékeltetni a dolgokat. És csak úgy tudok "előadást tartani" róla (hogy a szavaiddal éljek), ha át is éltem/élem, különben fogalmam nem lenne, miről írjak.

És a környezetemet figyelve, nem látom, hogy az lenne az alapszükséglet, hogy "valaki" legyen az ember. Én azt látom, hogy inkább egy közösséghez vágynak tartozni az emberek. Amihez sokan úgy hiszik, hogy a sikerességen keresztül vezet az út, különben nem fogadja be őket a közösség. Aztán, ha mégis megtalálja az ember a helyét sikeresség nélkül is, akkor hirtelen értelmét veszti a siker hajszolása. Én ezt most is tapasztalom. És olyan emberrel élek együtt, aki szintén nem sikeres (mások szemében, talán egyedül csak miattam tartják egy kicsit annak) és nem is teper érte. És ő az egyetlen, aki nem hajt engem azért, hogy ezt vagy azt érjem el az életben. A családom nem is elégedett vele, de hát velem sem azok. Azért megvannak a magunk céljai és dolgozunk is értük, de nem lényeges az, hogy sikeresnek látnak-e minket. Eleve egyértelmű, hogy ha elérjük majd őket, akkor sem fognak annak látni, mert ezek nem népszerű célok. :)

És érdekes, amikor ki akarják okoskodni mások, hogy én vajon mit miért csinálok. Hiszen csak a saját világszemléletük szerint ítélnek, amit így mindenki szeme elé is tárnak egyúttal. Feltételezésed lehet arról, hogy esetleg becsapom önmagam, de nem ismered a gondolataimat, az érzéseimet, az életemet. Így tulajdonképp önigazolás az, amit csinálsz. Érvényteleníteni próbálod a szavaimat. Ahelyett, hogy egyszerűen csak elmondanád a véleményed és meghagynád nekem is az enyémet. "Te más rendszerben gondolkodsz, mint én." Neked mások az alapigazságaid, mint nekem. Te ugyanúgy becsaphatod magad, ahogy szerinted én teszem.

És bocs az újabb "előadásért", de én ilyen formában szeretem kifejezni magam. :D

2012. máj. 6. 15:34
 14/22 anonim ***** válasza:
28%

"úgy érzem LEMARADOK valamiről."

Ez egy érzés. Szerencsére homo sapiensként gondolkodni is tudunk, nem vagyunk az érzéseinkre utalva. Tehát ha van egy érzésed, akkor kérdések: (1) a gondolkodás és a tapasztalat alátámasztja az érzést, vagy az érzés csalóka? (2) Ha az érzésnek nincs valós alapja, honnan jön?

"Az akit szeretnék sosem szeret viszont mert jön egy szebb jobb okosabb."

Nem létezik ilyen szabály.

"Vagy majd viszontszeret ha (látszat)sikeres leszek ?! volt benne részem - hát kösz nem"

Miben volt részed?

"és tudom milyen az amikor felveszem a jelmezt és belibegek a bálterembe... Nekem ettől lett hányingerem h én nem akarok így tovább élni"

Tehát felismerted, hogy 2x2=4 (az emberek álarcokat hordanak, szerepeket játszanak, méricskélik magukat egymáshoz, hiúk, önzők, stbstbstb), és ettől hányingered van és szívesebben élnél Tündérországban, ahol nem így van. A probléma ezzel az, hogy a tények felismerése nem vezet logikusan a hányingerhez. Pl. hányinger helyett nevethetnél is, az jóval egészségesebb. Sőt, közömbösen is tudomásulveheted a tényeket, vagy lelkesen belevethetnéd magad a játékba. Nem kötelező a hányinger csak azért, mert rájöttél, hogyan működik a társadalom. Mások is rájönnek, de nincs hányingerük. Önmagában a hányingered nem emel a többiek fölé, semmivel sem "igazabb" álláspont a másokénál. Egyedül annyit számít, hogy neked rossz lesz, ha a világot "élhetetlennek" érzed. Az a javaslatom, hogy gondold újra a viszonyodat ehhez a kérdéshez. Nem kötelező felháborodni vagy undort érezni. Ha csak ezeket tudod érezni, akkor arra kellene rájönnöd, hogy miért, mi ennek az eredete.

"csak még a hogyan másképpent sem tudom .Mert beismerem iszonyatosan vágynék az elismerésre és a figyelemre(nem a rosszul értelmezett manírra és pózra) -de úgy mint amilyen színjátékokkal lehet ezt elérni attól menekülök"

Vagy kell a hírnév és elismerés, és akkor alkalmaznod kell a módszereket, amelyekkel ez elérhető, vagy ha nem tetszenek a módszerek, akkor erről lemondasz, ahogy egy csomóan lemondanak róla. Ami tévút, az a felháborodás ezzel kapcsolatban, meg az az elgondolás, hogy itt valami gonosz dolog van leleplezve.

" -mint Jeff"

Jeff egyszerűen belehalt abba, hogy nem vette tudomásul azt az alapelvet, hogy az ember kénytelen korlátozni magát, hogy "valakivé" váljon, mert ha minden akar lenni, akkor senki marad. Ezzel mindenki szembekerül a 10-es évei végén, 20-as évei elején és a legtöbben megoldják, Jeffnek nem sikerült.

"Tudom h ezek csak példák és a dolog nem általános érvényű"

Pont hogy általános érvényű, és ezért nincs értelme tiltakozni ellene.

2012. máj. 6. 15:42
 15/22 anonim ***** válasza:
65%
Kedves kérdező, az elismerés és a figyelem olyan dolgok, amiket nem nehéz megkapni. De az nem mindegy, hogy kitől várod őket! És ezek nem a sikerességtől függnek, sem semmilyen színjátéktól.
2012. máj. 6. 15:46
 16/22 anonim ***** válasza:
0%

15:34

" És csak úgy tudok "előadást tartani" róla (hogy a szavaiddal éljek), ha át is éltem/élem, különben fogalmam nem lenne, miről írjak."

Nem hiszem. Ha arról beszélnél, amit "átélsz", akkor nem írnál ilyeneket, mint "fogyasztói társadalom". Az élményeidről írnál, nem ideológiákról.

"És a környezetemet figyelve, nem látom, hogy az lenne az alapszükséglet, hogy "valaki" legyen az ember."

Voltál már érettségi találkozón? Arról szól, hogy az emberek elmondják, hogy "mire jutottak". Én fejlesztőmérnök lettem a Boschnál. Én meg elemző az Erste Bankban. Én nem lettem középvezető, de már 2 gyerekem van! Aki meg se gyereket, se jó munkahelyet nem tud virítani, az el se jön.

"Én azt látom, hogy inkább egy közösséghez vágynak tartozni az emberek."

Az is alapszükséglet. Nem 1 db alapszükséglete van az embernek, hanem egy csomó. Nem zárják ki egymást.

"És olyan emberrel élek együtt, aki szintén nem sikeres"

Együtt tudnál élni "sikeres" emberrel? Nem, mert a "sikeres"-ek "sikeres"-ekkel élnek együtt, a "sikertelen"-ek "sikertelen"-ekkel stb.

Társadalmi osztályok vannak, és az emberek osztályon belül házasodnak és barátkoznak. És nagyon is lehet barátkozni és házasodni anélkül, hogy az ember túl sokat figyelne a "siker"-re, mert a saját osztályán belül nagyjából szabad előtte az út. Tehát akinek van egy mérnöki diplomája, az nagyon sok mérnökkel tud haverkodni, és feleségül tud venni akár egy jogásznőt is. Míg aki csak bölcsész, az csak egy tanárnőt. De saját közegén belül szabadon válogathat.

"És érdekes, amikor ki akarják okoskodni mások, hogy én vajon mit miért csinálok. Hiszen csak a saját világszemléletük szerint ítélnek"

Nem, hanem az emberi viselkedés általános szabályai alapján. Ezek mindenkire vonatkoznak, csak kis hangsúlyeltolódások vannak. Ehhez képest az embereknek a legmesésebb elképzeléseik vannak arról, hogy ők mit miért csinálnak. Miközben néhány alapszükségletre felépíthető az egész emberi viselkedés. Nem a viselkedésünk bonyolult, hanem az ideológiák, amiket gyártunk az igazolására.

2012. máj. 6. 15:53
 17/22 A kérdező kommentje:

"Vagy majd viszontszeret ha (látszat)sikeres leszek ?! volt benne részem - hát kösz nem"

Miben volt részed?

siker az eddigi értelmezésben= társadalmilag elfoglalt betöltött hely.

személyes példa: szegény gyerekkor ,elhagyatott magányos érzelmi környezettel ,a jelentéktelenség megtapasztalása mert nem volt jogász és mérnök szülői háttér, nem jártam szép ruhába . x évvel később akik akkor emberszáma se vettek ma csak azért megteszik mert van szép ruhám látszat/ nem látszat életem és jól művelem a kirakatot ?! de legyen ..mondjuk h letettem azóta 2 diplomát ?! EZ EZ vagyok én ?! könyörgöm korábban is ember voltam ,miért kell FOLYTON igen -ebben a társadalomban - a létjogosultságot az érzés szintjén is biztosítani vagy is inkább bizonygatni ?4 miért? -csak azért mert amilyen vagyok minden hibámmal nem szerethető ,ezért majd bemagyarázom magamnak h a fogyi klubb meg a plasztika segít ?! esetleg még eggyel több diploma ?! áhhh ...

2012. máj. 6. 16:29
 18/22 anonim ***** válasza:

54%-os, neked nagyon szépek az ideológiáid. :) Kár, hogy nem az emberi viselkedésre vonatkoznak általában, hanem csak a mi kis kultúránk embereinek a viselkedésére.

Ugye nem ebben a köcsög fogyasztói társadalomban élek? :D És nem nyomják nap mint nap a képembe, hogy új ruhák, új telefon, új kocsi, új bármi kell nekem?! Basszus, ha még a fogyasztói társadalmat is körül kell írnom, hogy megfeleljen az elképzeléseidnek, abból tényleg nem kis-, hanem nagyelőadás lesz. :DDD Bocs, de számomra vicces vagy. És eszemben sincs megfelelni az elvárásaidnak. Tudod, ha nem tetszik, bekaphatod... a kisujjam. :D

Voltam érettségi találkozón és nagyon örültek nekem, pedig csak annyit mutattam fel, hogy nem jutottam semmire, de leszarom. :) De tudom, szerinted nem így volt, csak védekezésből írhatom. Végül kideríted azt is, hogy nem is az én érettségi találkozóm volt. :D

A párválasztásos gondolataidról nem mondanék túl sok mindent. Jó is meg rossz is neked, hogy ilyen rendszerben látod a dolgokat.

Amúgy párválasztásnál a testi adottságok és a személyiség a döntő. A siker csupán ezeknek az egyik eredménye, ahogy a végzettség is. Két olyan ember, akinek üti a világnézete, gondolkodásmódja a másikét, nem fog együttélni. De két olyan, akinek ezek nem ütik egymást, de ennek ellenére különböznek pár szembetűnő dologban, még simán tud boldogan együttélni. Persze, neked ez lehet, hogy nem tetszik, vagy nem jött össze, esetleg meg sem próbáltad, de ez már a te bajod. :)

És a lényeg: légy boldog a kalitkádban a kis játszmáiddal. Úgyis azt csiripelsz onnan, amit csak jólesik, a rácsai meg megvédenek sok mindentől.

(És bocs a személyeskedésért, de most pörögtem föl a kávétól. :D)

2012. máj. 6. 17:32
 19/22 anonim ***** válasza:
0%

16:29

"akik akkor emberszáma se vettek ma csak azért megteszik mert van szép ruhám"

De mi ezzel a baj? Rájöttél, hogy működnek az emberek, és ezt a tudást fel is tudod használni. Ennek meg kellene nyugtatnia, ahelyett, hogy felháborítana.

"mondjuk h letettem azóta 2 diplomát ?! EZ EZ vagyok én ?!"

Terméketlen arra rákérdezni, hogy mi vagy "te". Termékenyebb rákérdezni arra, hogy MI MŰKÖDIK. Működik az, ha van diplomád vagy pénzed. Működik az is, ha jó a megjelenésed. De nem kötelező kivívni az emberek tisztelentét, mivel az úgysem jelent sokat. Tehát nyugodtan le is mondhatsz arról, hogy mások tiszteljenek. Ami fölösleges: felháborodni ezen az egészen. Úgysem tudod változtatni az embereket.

"ebben a társadalomban"

Melyikben nem?

2012. máj. 7. 00:28
 20/22 anonim ***** válasza:
0%

17:32

"Kár, hogy nem az emberi viselkedésre vonatkoznak általában, hanem csak a mi kis kultúránk"

Bezzeg az indiánok, ugye? Hát akkor menj közéjük lakni. Egyébként ők is versenyeznek, csak nem az autó és lakás méretében.

"És nem nyomják nap mint nap a képembe, hogy új ruhák, új telefon, új kocsi, új bármi kell nekem?!"

Nem tudom, mit nyomnak a képedbe. Ezt csak te tudod, veled történnek ezek az állítólagos dolgok. De tegyük fel, hogy a "képedbe nyomják". Hatalmadban áll igent vagy nemet mondani erre? Igen. Akkor meg nem mindegy, hogy "nyomják"-e a "képedbe"?

"Basszus, ha még a fogyasztói társadalmat is körül kell írnom"

Fölösleges. Mert ez itt nem a szociológiai rovat, hanem a mentális egészség rovat. Beilleszkedési problémákról csevegünk elvileg, nem politikai vagy történelmi kérdésekről. Vagy terelsz, vagy megpróbálsz valamiféle "műveltség" csillogtatásával benyomást tenni rám. Mindkettő fölösleges.

"Voltam érettségi találkozón és nagyon örültek nekem, pedig csak annyit mutattam fel, hogy nem jutottam semmire, de leszarom. :)"

Mindenki örült, hogy vannak nála sikertelenebbek. Nagy megkönnyebbülés, ha van egy ilyen osztálytárs. Sok osztálytalálkozón az töri meg a jeget és azután válik oldottá a hangulat, amikor kiderül az első emberről, hogy ő végre nem PhD-s, hanem munkanélküli, és nem éppen gyereke született, hanem éppen elvált. Abban a pillanatban a többieknek nagy kő esik le a szívéről :)))

"Amúgy párválasztásnál a testi adottságok és a személyiség a döntő."

Az, amit a párválasztásban személyiségnek neveznek az emberek, az jórészt státuszelemekből áll össze.

"Ez a fiú okos" (mérnökdiplomája van)

"Ez a srác komoly és határozott" (középvezető)

"Ez a lány nem buta liba, hanem komoly nő" (jogot végzett)

Az emberek ugyanis feltételezik, hogy a státuszelérés mindenféle erényeknek és képességeknek köszönhető. Így akinek magas a státusza, az biztosan "nem véletlenül" került oda, ahova, hanem a ragyogó személyiségének köszönhetően. A csodálatos személyiség pedig garancia arra, hogy a vele töltött idő is az lesz (vagy nem).

"A siker csupán ezeknek az egyik eredménye, ahogy a végzettség is."

Örülök, hogy a lényegben egyetértesz velem, mármint két sértegetési és véltműveltségrefelvágási kísérlet között :))))

2012. máj. 7. 00:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!