Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen pszichés problémákra...

Milyen pszichés problémákra (pl. személyiségzavar) hajlamosíthat az INFJ személyiségtípus?

Figyelt kérdés

2012. ápr. 5. 12:39
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
78%
Én hiszek ebben a fajta tesztben, mert nekem is az INFJ jött ki, és olyan, mintha rólam írták volna, teljesen. Jobban el sem találhatták volna.
2012. ápr. 7. 17:20
 12/22 anonim ***** válasza:
48%

A lényeget még mindig nem érted. NEM az a probléma, hogy "durva általánosítás" van-e. Az egész fogalomhasználat, gondolkodás stb. az általánosításokon és egyszerűsítéseken alapul. Azért vagyunk homo sapiensek, mert fogalmakat használunk, és minden fogalom "durva általánosítás".

Az MBTI 4 tulajdonságot mér. Ezek igazoltan létező tulajdonságok. Ezzel semmi probléma nincs. A probléma ott van, hogy az MBTI annak ellenére, hogy típusok megállapítására használják, NEM TIPOLÓGIA.

Hogy megértsd, egyszerűsítsük le az MBTI-t, és csak az I-E és S-N dimenziót vegyük belőle. Tehát IS, IN, ES és EN emberek vannak. Mikor I valaki? Ha az I-E tesztünkön 50% alatt teljesített. Mikor N valaki? Ha az S-N kérdéseken 50% fölött teljesített.

Rajzoljunk egy koordináta-rendszert. Az x tengelyen -50-től +50-ig ábrázoljuk az S-N pontszámokat, az y tengelyen -50-től +50-ig az I-E pontszámokat. Aki pl. a 2x100 kérdéses teszünkön mindkét dimenzióban 0 pontot kapott, azaz totálisan IS, az pl. a bal alsó sarokba kerül (-50,-50). Aki viszont 100 pontot kapott az I-E teszten és 25-öt az S-N teszten, tehát ES, az a (-25;50) pontba kerül.

Teszteljünk le 1000 embert és mindegyik eredményét jelöljük az ábrán.

Mivel a MBTI igenis mér valami létező tulajdonságot, ezért ez lehetséges. Az ábra megtelik kis pöttyökkel. Mégpedig úgy, hogy a koordinátarendszer origója körül lesz a legtöbb pont, és kifelé haladva egyre ritkábban helyezkednek el a pontok.

Ha az MBTI tipológia lenne, akkor azt látnánk, hogy a pöttyök 4 csomóban helyezkednek el, és ezek a csomók különböző méretűek, miközben a grafikon közepe nagyjából üres. De mivel az MBTI nem tipológia, ezért nem ezt látjuk.

Ha ezt elképzelted vagy akár fel is rajzoltad, akkor már azt is érted, miért félrevezető az MBTI-t tipológiaként értelmezni, miközben nem az. Ugyanis lehetséges, hogy mondjuk két ember pontszáma -1;20 és +1;20. Ők más típusban vannak, miközben a pontszámuk alapján majdnem egyformák (de az egyik ES, a másik EN az állítólagos "tipológia" szerint). Miközben egy 10;10 és egy 40;40 pontszámú ember azonos típusba kerül, miközben sokkal nagyobb köztük a különbség.

A felhozott példára azért nem mondhatod, hogy szerencsétlen véletlen, mert a legtöbb pont az origó körül van, nagyon enyhén térnek el mind I/E, mind S/N arányba a 0-tól. Véletlenszerűen kiválasztott 2 ember között általában minimális különbség lesz, és ennek ellenére típuskülönbség, miközben extrém emberek, akik kint vannak a grafikon szélén, ugyanazt a típust kapják, mint akik az origó közelében vannak az ő síknegyedükben.

2012. ápr. 7. 21:39
 13/22 anonim ***** válasza:
20%

"Én hiszek ebben a fajta tesztben, mert nekem is az INFJ jött ki, és olyan, mintha rólam írták volna"

Barnum-hatás.

2012. ápr. 7. 21:41
 14/22 A kérdező kommentje:

Köszi, most már értem.

De mégis arról van szó ezek szerint, hogy túlzottan általánosító, tehát mondjuk egy 1200 személyiségtípust mérő/meghatározni képes teszt jobban mérne.

Olyan nyilván nem lesz, hogy teljesen pontosan meghatározza az alany személyiségtípusát, mert a személyiség rendkívül összetett dolog, ráadásul annyi fajta típus kellene, ahány ember a Földön létezik, sőt, annál is több, mert az ember folyton változik, tehát gyakorlatilag ilyen értelemben lehetetlen matematikai szempontból tökéletesen pontosan mérő tesztet létrehozni. Vagy tévedek?

2012. ápr. 10. 19:07
 15/22 anonim ***** válasza:
43%

Még mindig nem érted :)))

"De mégis arról van szó ezek szerint, hogy túlzottan általánosító, tehát mondjuk egy 1200 személyiségtípust mérő/meghatározni képes teszt jobban mérne."

Nem. Mert teljesen mindegy, hány típus van. Mondom, hogy létezik olyan tipológia (férfi vagy nő?), amelyik rendkívül hasznos.

Az MBTI-vel kapcsolatban azt kellene végre megértened, hogy ellentétben a hívei állításával, NINCSENEK BENNE TÍPUSOK. Mert nem áll össze tipológiává.

Az MBTI akkor lenne használható, ha nem típusként, hanem skálaként értelmeznék. Tehát 4 skálát mérnének (I-E, S-N, T-F, J-P), és aszerint pontoznák a lakosságot, mégpedig nem nyers pontszámmal, hanem aszerint, hogy ki hányadik percentilisben van. Az már informatív lenne. Tipológiaként értelmezni az MBTI-t egyszerűen félreértés.

Na most azért nincs szükség az MBTI négy skálaként való értelmezésére, mert van az MBTI-hez hasonló, de annál kicsit többet mérő skálarendszer, az ötfaktoros modell, vagyis Big Five. Ez 5 tulajdonságot mér, nagyon rég kipróbálták, standardizálták, rendes szakirodalma van, alaposan tesztelték.

"Olyan nyilván nem lesz, hogy teljesen pontosan meghatározza az alany személyiségtípusát, mert a személyiség rendkívül összetett dolog"

Bármilyen összetett egy személyiség, egy jó tipológiába be lehet sorolni. Pl. az emberek 99,9%-át be lehet sorolni

abba a tipológiába, hogy nő vagy férfi. Hiába iszonyú összetett dolog a személyiség és a szexualitás.

"ráadásul annyi fajta típus kellene, ahány ember a Földön létezik"

Nem. Ld. férfi és nő. Elég 2 nem, hiába élnek 7 milliárdan a Földön.

2012. ápr. 11. 15:50
 16/22 anonim válasza:
33%

15/15

abban egyet értünk h az MBTI szart se ér, nem állapít meg semmi informatívat a lakosságról.

"Olyan nyilván nem lesz, hogy teljesen pontosan meghatározza az alany személyiségtípusát, mert a személyiség rendkívül összetett dolog"

A kérdezőnek ebben viszont teljesen igaza van.

Illetve függ a személyiségtípus szó éppen használatos meghatározásától.

Ha a személyiségtípust azonosítom a nemekkel, akkor az érvelésed igaz, az emberiség egészét besorolhatom két egyértelműen különböző halmazba.

Hogyha személyiségtípusokba akarom besorolni az embereket akkor nehéz helyzetben vagyok.

Minden a szó meghatározásától függ.

Ha pl a személyiségtípusok alatt egy olyan halmazcsaládot értek melynek a halmazaiba (személyiségtípus) tartozó elemekről (emberekről) nagy pontossággal tehetek állításokat az elemek viselkedéséről, gondolatainak jellemzőiről, vágyaikról, stb.

De én nem hinném, hogy a személyiségtípus szavunkra létezne egy egyértelmű definíció.

2012. ápr. 11. 16:36
 17/22 anonim ***** válasza:

"Ha a személyiségtípust azonosítom a nemekkel"

Nem azonosítja senki. A két nemet példának hoztam fel arra, hogy nagyon is informatív lehet az emberiséget 2 típusba sorolni, egy tipológia működőképessége ugyanis nem a típusok számától függ. Tehát nem az a probléma az MBTI-vel, hogy 16 típus van, hanem hogy gyakorlatilag egy típus sincs benne.

"Hogyha személyiségtípusokba akarom besorolni az embereket akkor nehéz helyzetben vagyok."

Lehet konstruálni nagyon kiváló tipológiákat: pl. egészen egyértelmű tipológia, hogy vannak, akik jobban szeretik a kávét, mint a teát és fordítva. E tipológia alapján előre jelezhető a már besorolt személyek viselkedése bizonyos helyzetekben.

Hogy nagy általános tipológiák nincsenek, az részletkérdés. Nem maga a tipológia lehetetlenség, hanem tapasztalati tény, hogy nem nagyon léteznek átfogó és működő tipológiák.

2012. ápr. 11. 18:02
 18/22 A kérdező kommentje:
bocsánat, mostanában nem jártam erre, de köszönöm a válaszokat! sokat tanultam tőletek :-)
2012. júl. 3. 18:12
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Értem amit mondasz 55%-os. két típus nagyon eltérhet egymástól, illetve egy embernél egy dimenzión belül, mind a kettő jellemző lehet, ahogy nálam is. INFJ vagyok alapvetően, de a T-m is nagyon erős.

Túl racionálisan szemléled ezt. Általánosítani lehet. Ha megkérdeznék egy embertől a halálos ágyán, hogy cigányok vagy magyarok neveljék fel a gyerekét, akkor azt mondaná, hogy magyarok. Pedig abszolút lehetséges, hogy a x cigány akihez kerül jobban nevelné fel, mint y magyar. De általánosítva, ha látatlanba kell dönteni igenis, a magyart érdemes mondani, mert általában más kulturális mémekkel nőnek fel. Ez a legjobb példa amit találtam erre.

Nem totál pontosak ezek a leírások, de jósolni igen is lehet belőle nagy vonalakban, hogy az ember hogy fog viselkedni.

Rólad pl. egyértelműen meg lehet állapítani az írásaidból, hogy összehasonlíthatatlanul nagyobb a t-d, mint az f-ed. És ebből már következtetéseket lehet levonni, hogy hogy cselekszel bizonyos helyzetekben. Azt mondanám rólad így látatlanban, hogy ?STJ jönne ki nálad. Elég rég írtál, de remélem olvasod ezt. Tudom, hogy számodra nem jelent sokat ez az egész, de kíváncsi lennék, hogy mennyire lőttem be a teszt alapján.

A lényeg, hogyha valaki ennyire dogmatikusan akarja venni, akkor nincs haszna az mbti-nek, de ha valaki rá tudja magát bízni jobban az intuícióira és megkapta az mbti miatt ezt a perspektívát, hogy tudjon ebben gondolkodni, akkor rengeteg hasznát veszi az életben. Ezt magamon tapasztalom. És tipikus jelenség az is, hogy egyes emberek,hogy reagálnak erre. Pl. te akinél nagyon magas az s és a t és elhanyagolhatónak látszik az n és az f.

2014. ápr. 25. 00:36
 20/22 anonim válasza:
Eggyes tanulmànyok szerint a krònikjs depresziò,ami nem meglepō egy emberrel szemben aki a vilàgot gyògyìtannà. Csak hajrà!
2016. szept. 2. 12:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!