Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van, akinek közeli rokona...

Van, akinek közeli rokona skizofrén? Mit tehetnénk?

Figyelt kérdés

Egyik szülőmről pár éve derült ki, hogy skizofréniája van, és önveszélyes, háromszor kísérelt meg öngyilkosságot (gyógyszertúladagolással). Gyógyszeres kezelést kap, pszichiáterhez jár, és teljesen normálisnak tűnik, senki nem mondaná meg, hogy az (csak én, aki jól ismerem, mert lassabb és tompább is). Nagyon nehéz volt neki az utóbbi pár év, mert helyt kellett állnia mind otthon (alkesz másik szülőm mellett, aki 3 éve tiszta végre), mind a melóhelyén (3 múűszakban), mind a nagyszüleimnél (minden egyes nap járt hozzájuk ápolni - sajnos azóta meghaltak). Én nem tudtam segíteni, messze lakom, családom van.

Az a legnagyobb gond, hogy képtelen volt jól dolgozni a munkahelyen, sokszor volt táppénzen (holott előtte kiváló munkaerő volt), így felmondott, mert nem bírta tovább (4 évig így is próbált talpon maradni). Most munkanélküli, és nem kell sehová, de ha fel is vennék, úgyis több műszakba, amit nem bírna. Nem értem, miért nem mehet el rokkantnyugdíjba. Valahogy el kéne ezt intézni, de nem tudjuk, mi módon.

2009. jún. 15. 15:17
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

nekem a sógornöm skizofrém. 55 éves. és kb 25 éve derült ki. skizofrémia nagyon sok féle van. Ö akkor hónapokig volt korházban meddigre rájöttek, hogy mi is ez. Valószínü genetikai, mert késöbb a lányainál más genetikai problémát véltek felfedezni. mikor kiderült akkor a lányok 5-8 évesek voltak. Öt akkor lenyugdßijazták egyböl, azóta otthon van és a testvéremnek nem könnyü. állandó gyógyszerek és sokszor hónapokra korházba kerül, de felnevelte a lányokat és kitartott a felesége mellett, miközben keményen dolgozott.

Vidd el szakorvoshoz, hátha lenyugdíjazzák, de ez attól függ, hogy az orvos ott mennyire súlyosnak állapítja meg.

2009. jún. 15. 15:38
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

nekem a nagybáttyám az már több mint 20 éve és hát sajnos ő se dolgozik, ő is akart öngyilkos lenni, kitalál történeteket hogy neki van 1 lánya.. stb.. rokkantnyugdijjas, de sajnos még igyis kell járnia műcsőre vagy miaz. hoy megállapítsák hogy valóban kell e neki a rokkant..

elég szánalmas.

2009. jún. 15. 15:43
 3/8 A kérdező kommentje:
Sajnos én innen távolról nem tehetek semmit, viszont beszéltem vele sokszor erről. Ahol él, egyetlen szem pszichiáter jut a 40 ezres városra. Nem adott papírt, ami alapján nyugdíjazhatnák. Pénz sincs arra, hogy az orvosok zsebébe dugjuk, ezért érzi ő is kilátástalannak, és olyan rossz, hogy nincs semmi életcélja. Tehetetlennek érzi magát. Pedig van két kisunokája, de a kisebbiket eddig egyszer látta. Szeretne meglátogatni minket, de képtelen felülni bármilyen tömegközlekedési eszközre (agóra- és egyéb fóbiái is vannak). Mi amikor tudunk, megyünk hozzájuk, de a pici lányt még nem lehet húzkodni ekkora távra, csak pár hónapos.
2009. jún. 15. 15:45
 4/8 A kérdező kommentje:
Anyu így, gyógyszerrel keverve tiszta marad agyilag, csak érzelmileg jóval tompább, nem köti le semmi, nem is érdeklik olyan dolgok, amikért régebben rajongott (könyvek, filmek, rajz, versírás, kézimunka). Csak van. Mindent megcsinál a ház és a kert körül, szépen rendben tartja, főz, mos, takarít, de ebben ki is merül az élete. Ha meg nem szedi a gyógyszert, hát... nem szeretnék még egyszer tanúja lenni, amikor elhatalmasodnak rajta a hallucinációk, mert nagyon ijesztő (és nagyon idegesítő, hiába tudom, hogy nem tehet róla).
2009. jún. 15. 15:49
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

a skizofrénia sajnos gyógyíthatatlan. némely esetekben szinten tartható. a skizofrén szülődnek van tudomása arról, hogy ő beteg?

nem tudom pontosan hol, keress rá neten, vannak egyesületek, csoportok, ahol az ilyen betegségben szenvedő emberek rokonai tartják a kapcsolatot, egymásnak segítenek.

borzasztó betegség, részvétem.

sajnos te is hajlamos lehet rá. figyeld magad nagyon, és ha észleled a tüneteket, azonnal irány a doki.

2009. jún. 15. 15:55
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Keressetek fel egy pszichotronikust. Tudnak segíteni.
2009. jún. 15. 16:06
 7/8 A kérdező kommentje:
Írtam, hogy pszichiáterhez jár, persze, hogy tudja, hogy skizofrén. :( Azt is tudja, hogy gyógyíthatatlan, és élete végéig gyógyszert kell rá szednie (már váltott egyszer, mert az elsőtől totál ki volt ütve). Ettől pedig hízott majdnem 25 kilót. :(
2009. jún. 15. 19:30
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenki válaszát! Megfogadok minden tanácsot, mert nagyon sajnálom, hogy így alakult, amikor egy kreatív, intelligens, okos ember (lenne). Figyelem magamat is, mert hajlamos vagyok a depresszióra (álltam kezelés alatt, de amikor várandós lettem, abbahagytam a kedélyjavítót, és azóta nincs rá szükségem, bár néha jönnek hullámvölgyek).
2009. jún. 15. 19:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!