Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szeparációs félelmem van vagy...

Szeparációs félelmem van vagy mi ez?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Olyan problémám van, amire nemrég jöttem rá, hogy a családi kapcsolatok, a családi háttér nélkül nagyon-nagyon esetlennek és védtelennek érzem magam. Olvastam Csernus Imre A Férfi c. könyvét, amiben azt ecseteli, hogy támaszkodjon az ember mindig saját magára. Megpróbáltam teljesen elzárkózni a családomtól, a saját magam útját járni, de teljesen befordultam. Teljesen kifordult a személyiségem. Olyan mintha nem is én lettem volna. Aztán újra felvettem velük a kapcsolatot, és újra ugyanaz a jó humorú, jókedélyű, nagypofájú fickó lettem, mint azelőtt. Miért van az, hogy a családom nélkül nem érzem magam egyáltalán senkinek? Mert mindig megfeleltettek? Vagy mi ennek az oka? (amúgy boldog karácsonyt mindenkinek!)
2011. dec. 24. 06:29
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
komolyan úgy érzem néha, mintha az egész életemet a családom köré építettem volna... az egész személyiségem! de mi lesz ha már nem lesznek velem? hogyan tudok ezen a "berögződésen" változtatni?
2011. dec. 24. 06:31
 2/13 anonim ***** válasza:

Lehet hogy anyukád egy hárpia, és beléd nevelte, hogy félned kell mindenkitől aki nem családtag.

Nem tudom amúgy gőzöm sincs.

2011. dec. 24. 07:09
 3/13 anonim ***** válasza:
Hát ez bizony nagy probléma! Onnan kapsz visszajelzést, hogy értékes ember vagy. De ezt úgy tudod kikerülni, ha saját magaddal leszel elégedett. A magánytól félsz? Ez a tünet általában gyerek korra nyúlik vissza. Nem ártana pszichológussal beszélned. Talán elő tudja hozni, hogy gyerekkorban mi történt, mi vezetett ide.
2011. dec. 24. 07:12
 4/13 anonim ***** válasza:

Ha meg már nem lesznek veled, az kb úgy fog kinézni, hogy egyszer találsz egy barátnőt, elköltözöl otthonról, lesznak gyerekeid és majd hozzájuk fogsz kötődni jobban.

A szüleiddel egyre kevesebbet találkozol, el fogsz távolodni, elhidegülni és már nem ők lesznek az elsődlegesen fontosak számodra, így ha már nem lesznek veled, lesz majd más, aki pátyolgat és szeretget.

2011. dec. 24. 07:13
 5/13 A kérdező kommentje:
értem mit mondasz Hable, na de miért kell nekem mindig másokhoz igazodnom? miért kell mindig közösségekhez tartoznom? azért mert ember vagyok és az embernek vannak ilyen szociális igényei? mer ha a családból kilépek, akkor újra átugrok egy másik közösségbe, és azokhoz fogok igazodni. közösség nélkül viszont annyira magányosnak meg elveszettnek érzem magam.. tényleg beszélgetnem kellene egy pszichológussal, mert szeretnék rájönni hogy ez miért van
2011. dec. 24. 07:43
 6/13 anonim ***** válasza:

"értem mit mondasz Hable, na de miért kell nekem mindig másokhoz igazodnom?"

Mert mindenhez mérce kell. Majd ha ez a mérce benned lesz, nem kell ehhez más személy.

2011. dec. 24. 16:29
 7/13 anonim ***** válasza:

Az állatvilágban vannak társas fajok, pl egerek, majmok, delfinek stb. és az ember is társas. Ez alapból ösztönös, genetikailag belénk van kódolva, hogy klikkekben szeretünk élni.

Nekünk embereknek jó dolog valahová tartozni. Persze az se jó, ha soha nem tudsz függetlenül másoktól élni, dönteni, de az se jó, ha mindenkit kizársz az életedből.

Itt is mint mindenhol, az arany középút lenne a követendő cél. Azaz egyszerre legyél magabiztos, és határozott férfi egyéni saját véleménnyel, és egyszerre egy családcentrikus, és szociálisan alkalmazkodni képes érző lény.

Aki nem kötődik senkihez, nincs megvetés, nincs szánalom, nincs féltés, tehát semilyen érzése nincs, az pszihopata, vagy remete, de az se normális. Szóval ne akarj már ilyen lenni.

2011. dec. 25. 01:29
 8/13 anonim ***** válasza:
Ha meg öreg leszel és nem lesz senki aki foglalkozik veled, akkor még mindig marad egy opció, pl eladod a lakásod és beköltözöl egy öregek otthonába. Elég sokan csinálják, úgyhogy no para.
2011. dec. 25. 01:45
 9/13 A kérdező kommentje:
oké, oké, ezt nem így értettem! csak miért van az hogy ha egyedül vagyok az életben akkor full depressziós leszek meg kifordulok. ennyire működik bennem a közösséghez való tartozás igénye?
2011. dec. 25. 07:24
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Mert számodra a család jelenti a kapaszkodót. Csak rajtad áll, hogy megállsz e a saját lábadon. Arra figyelj mit kell tenned, mit hogyan oldhatsz meg és ne azt , hogy jaj nincs kibe kapaszkodnom.
2011. dec. 25. 19:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!