Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A pánikbetegség vagy a general...

A pánikbetegség vagy a generalizált szorongás súlyosabb?

Figyelt kérdés
Valahol azt olvastam, hogy a GAD enyhébbik formája a pánikbetegségnek, de ha azt vesszük a GADban is megvannak a rohamszerű hullámok (vagy azok is, nem tudom minek nevezik), és jóval hosszabb ideig tartanak. Most akkor mi az igazság?
2011. dec. 16. 18:40
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Még nem diagnosztizáltak ,de rám illik a GAD - bár talán nem teljesen , de ha rohamnak nevezed a valóságtól való elidegenedést, a gondolataid megváltozását, az őrülettől való félelmet , az "álmodásérzetet" vagy ,hogy olyan az élet mintha egy filmet néznél ,vagy mintha rossz lenne a szemed vagy csak simán nem tudod rendesen felfogni mi van akkor ez nem jóval hosszabb ideig tart hanem állandóan. Nekem hónapok óta ez van ,de az elején nagyon durva volt, ha nem figyelek rá akkor nem tűnik fel , tudok nevetni edzeni járni, de valójában mindig OTT VAN. És ez szörnyű. Depressziós lettem emiatt most voltam második alkalommal dokinál. Szerinte - meg szerintem is lelki oka lehet , bár szinte félek a gyógyulástól vagyis az újra tisztán látástól de mindennél jobban szeretném visszakapni önmagam.

Nálam ez az igazság :D Nemtudok jobbat mivel nem vagyok szerencsére (vagy nem) hivatalosan GAD-os bár kitudja. Majd ha kiderül akkor írok .

2011. dec. 16. 20:05
 2/14 A kérdező kommentje:
Nálam diagnosztizálák, és ugyan ezekkel a tünetekkel küzdök ... van amikor rosszab, pl valamilyen "trauma" miatt, amit nálam igen érdekes dolgok váltanak ki (égből leesni készülő dolgok ><). Sajnos pszichoterapeutára nincs pénzem így magam próbálom élni a kis életem, de nem mindig megy :(. Mindig is szrongós voltam, de most ez úgy érzem a családi egyensúly felborulása okozta (szüleim válni készültem, sok volt az ideg sbt.)
2011. dec. 16. 21:11
 3/14 anonim ***** válasza:
Igen nekem is néha olyan baljós érzésem van hogy kilépek az iskolából és egyszerűen rám esik egy tégla . Talán nem paranoia csak ,sokszor halálfélelmem van de inkább az őrülettől tartok. Amúgy ebbe az egészbe az a legrosszabb ,hogy olyan érzésem van, kb: "úgy sem gyógyulsz ki, ez mostmár így marad. de mindegy mivel hamarosan meghalsz vagy megőrülsz" . ezt nem hangok súgják vagy ilyesmi de tényleg ezt érzem. És tényleg VALÓS érzésem van: nem fog sikerülni. Olvastam ,hogy ez is egy tünet, amire rátesz egy lapáttal a depresszióm. De mégis "elhiszem" :( . Persze ez nem jelenti hogy feladom. most voltam elősször pszihomókusnál , és nem volt rossz - remélem segít feltárni ,hogy mi is okozza. Amit a lelkem mélyén tudok is. Úgy vélem :)
2011. dec. 16. 21:20
 4/14 anonim ***** válasza:
Nekem is valszeg generalizált szorongásom van, hét éve kezdődött irgalmatlan, órákig tartó fizikai rosszullétekkel. Aztán elmúlt, de idén nyáron megint előjött. Ősszel néhány pánik jellegű rohamom is volt. Szerintem a GAD sokkal rosszabb; speciel a kiújuláskor órákig vergődtem 150-es pulzussal, és nem segített se a seduxen, se a xanax, se a pulzuscsökkentő, semmi.
2011. dec. 16. 21:32
 5/14 anonim ***** válasza:
Jah, és természetesen amikor éppen nem vagyok fizikailag szarul, akkor is szinte folyamatosan szorongok valami miatt.
2011. dec. 16. 21:37
 6/14 A kérdező kommentje:

Én konkrétan egy műholdtól paráztam be teljesen elsőnek :), vagyis ez volt az első nagyon durva. Úgy 1,5 hétig rosszul voltam folyamtosan :P. Igen érdekes dolgokat tud produkálni ez a dolog, pl. nem merek belegondolni fizikai dolgokba, meg utazok a vonaton és megkérdőjelezem, hogy én valóban utazom e az egyik helyről a másikra o.O, meg ugye, hogy létezem vagy álmodom e az adott dolgot. Régen elég szocfóbiás voltam, mára pedig nagyon embercentrikus lettem, folyton csak emberek közelében akarok lenni, mintha akkor jobban érezném magam, szeretek mosolyogni, mert olyan rossz nézni azt a sok szomorú embert. Abban reménykedem, hogy egy egy mosolyt csalhatok mások arcára is a vidámságommal, mégha ez tettetett is :P. A világvégétől is rettegek, és attól is, hogy valaki rosszul lesz a környezetemben és nem tudok rajta segíteni, vagy csak úgy meghalnak o.O. Az autózástól is nagyon félek. És ha látok egy sérültet, vagy egy magatehetetlen idős embert arra gondolok mivan ha velem is ez lesz. Attól is tartok, hogy arra kell szorulnom, hogy más lásson el. Olyan rossz ez :(. Hiában gondolkozom pozitívan, ha tudat alatt úgy is negatív vagyok. Meg egyébként sem értem mért jó az optimizmus mikor, ha bele gondol az ember egyre rosszabb ez az egész világ.

Remélem segít majd a pszichomókus :). Mitől félsz leginkább?

Utolsó neked mitől jön elő a szorongás? Vagyis mi váltja ki a durvább hullámot? Nem kerestél fel vele orvost sosem?

2011. dec. 16. 21:44
 7/14 anonim ***** válasza:
Tavaly karácsony óta egy csomó negatív élményem volt. Most utoljára konkrétan egy fogászati kezelés váltotta ki. Akkor elmentem orvoshoz, kaptam rá gyógyszert. Vannak ugyan mellékhatásai, de legalább az utóbbi négy-öt hétben viszonylag jól vagyok, csak akkor nem, ha valahová messzire kell elutaznom. Nekem deperszonalizációm talán csak egyszer volt, még hét éve, szintén a vonaton, de nem komoly. Eléggé szociofób vagyok, és nem csak tudat alatt vagyok negatív, hanem abszolút. Szerintem nem is tudnék pozitívan gondolkodni, ha akarnék sem.
2011. dec. 16. 21:59
 8/14 A kérdező kommentje:

Régen én is féltem a fogorvostól :), most ez valahogy elmúlt ...(minde amitől régen féletem eltűnt, és jöttek ezek :P)

AZ a helyzet, hogy én nagyon jól meg tudom nyugtatni és győzni az embereket, hogy jajj milyen jó az élet ha kell, de valahogy én ezt nem hsizem el, és nem is gondolom azt, hogy igaz lenne :P. Mindig próbálok másokon segíteni (a magam módján :), de legalábbis felvidítani próbálom őket), nem szertem látni, hogy mások is olyan tehetetlenek mint én ... ilyenkor mondják azt, hogy először magadon segíts, na de hogyan :P.

Nekem antidepit írtak fel, de nem mertem elkezdeni szedni a suli miatt, meg úgy amúgy sem, kicsit félek tőle. (mostanság gyógyszereket se merek szedni, mert minden ellenkező képpen hat, vagy erősítik a szorongásom)

Remélem használ majd a gyógyszer, és jobban leszel :).

2011. dec. 16. 22:10
 9/14 anonim ***** válasza:
Ugyan ezzel küzdök én is. Mármint azokkal a tünetekkel, amiket az első válaszadó írt. De elmentem egy új pszichiáterhez, aki kukába dobatta a régi gyógyszereket (rivotril, rexetin), majd felírt két újat (velaxin, anxiron). Ezek mind a szerotoninra hatnak, és nem engedik egyszerűen, hogy szorongj, és hogy ilyen álomszerűek legyenek a napok. Tény, hogy az anxiront el kellett hagynom, és visszatért a rivotril, de ez így most napról napra jobb. Csak ugye amíg átáll a szervezet, addig nagyon rossz. De ez avelaxin nagyon jó. Merem ajánlani. Szerintem keressetek fel egy igazi, jó pszichiátert, mert én kb. a 10. után találtam meg azt, aki ért is hozzá, és ezt őszintén mondom. Ha pest környékiek vagytok, tudok ajánlani, mert ő tényleg orvos, és nem az ecserin vette a diplomáját :D
2011. dec. 18. 22:01
 10/14 anonim ***** válasza:

Én pánikbeteg vagyok állítóag, nem tudom mi a különbség, de nálam nem szorongás okozza a félelmet, hanem feszültség. Például rohadtul idegesítő, ha a szíved nem működik rendesen, és az orvosok nem hajlandók elküldeni kardiológiára, hanem rávágják hogy pánkbetegség. Az utóbbi időben rengeteget kellett teljesítenem, és a legrosszabb, hogy hülye emberek vesznek körül, akiken nem vezethetem le a dühömet, mert nem tudok olyan bunkó és pofátlan lenni, mint az emberek többsége, meg különben is, a törvény bünteti az erőszakot.

Egyáltalán nincsenek olyan félelmeim hogy valami halálos betegségem van. Tudom hogy sok dologra van esély, és szerintem természetes is, hogy addig nem nyugszik az ember, míg egy rendes kivizsgálással meg nem állapítják, mi a jelenség oka.

Szerencsére az én rohamaimat a xanax elnyomja, de a vírusos része akkor is érezhető.

"Tavaly karácsony óta egy csomó negatív élményem volt. Most utoljára konkrétan egy fogászati kezelés váltotta ki. Akkor elmentem orvoshoz, kaptam rá gyógyszert. Vannak ugyan mellékhatásai, de legalább az utóbbi négy-öt hétben viszonylag jól vagyok, csak akkor nem, ha valahová messzire kell elutaznom. Nekem deperszonalizációm talán csak egyszer volt, még hét éve, szintén a vonaton, de nem komoly. Eléggé szociofób vagyok, és nem csak tudat alatt vagyok negatív, hanem abszolút. Szerintem nem is tudnék pozitívan gondolkodni, ha akarnék sem."

Velem is ez a baj, igazság szerint az idióta optimistákat elküldeném szomáliába, vagy egy börtönbe, hogy mutassák be a csodás elméleteiket a gyakorlatban. Vannak emberek, akik szerencsésnek születnek, és képtelenek felfogni, hogy mások pl 16 évesen többet éltek meg, mint ők 36 évesen.

Tulajdonképp ha az embergyűlölet szociofóbiának számít, én is az vagyok, mert egyszerűen képtelen vagyok elviselni az ostoba, érzéketlen emberek tömegét, akik körbevesznek. Ha az életben csak egyéb jellegű nehézségeim lennének, de az emberek nem úgy állnának egymáshoz, mint ebben az országban, sokkal elviselhetőbb lenne az élet. Csak az igazság az, hogy az emberi alaptulajdonság, az önzés meg a társadalom nem összeegyeztethető fogalmak, ezért vagy bekattansz, vagy kétszínű féreggé válsz, mint a többség.

2011. dec. 24. 10:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!