Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A gyermekkori traumákat...

A gyermekkori traumákat hogyan lehet feldolgozni?

Figyelt kérdés
Lassan 30 éves leszek, de a mai napig sokminden kísért a gyermekkoromból. Jellemtelennek és semminek érzem magam. A szüleim ittak és vertek, egyszer apám részegen majdnem agyonütött (elájultam nem tudom meddig voltam eszméletlen). Sajnos már van saját családom is, akiket úgy érzem nem tudok rendesen és eléggé szeretni. Engem sem szerettek sosem a szüleim. Éveken keresztül úgy tértem lefeküdni, hogy azt kívántam bárcsak meghalnék. Sok szar dolgot elkövettek velem a szüleim. Úgy érzem nincs saját személyiségem sem, nincsenek igazi vágyaim sem, céljaim pedig végképp nincsenek. Két fiam van és egy szerető férjem, bár ő nem a gyerekek apja. Elég szerencsétlen életem volt. Kisvárosban élek, nem tudok elmenni pszicholóushoz sem, mert akkor pletykálnának rólam és azt nem lehet, mert a szüleim egyébként neves emberek a városban, mindenki ismeri őket. Nem tudom mit csináljak. Ne írjátok, hogy becsüljem meg, amim van, mert egyszerűen képtelen vagyok rá...Undorodom magamtól emiatt. Nem tudom mit kéne tennem, úgy érzem képtelen vagyok szeretni, üres vagyok, őszintén örülni meg végképp nem tudok. Úgy érzem a szüleim felelősek az életem ilyen alakulásáért. Persze ezt nem tudom nekik még csak a szemükre sem vetni, mert még mindig félek tőlük és úgyis megmagyaráznák, hogy nincs igazam és nem jogos a felháborodásom. Nem voltam rossz gyerek sose, de ha ittak akkor mindenért megvertek, azért is ha éhes voltam azért is ha nem...
2011. dec. 4. 15:32
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

4. válaszolónak újra.

Annyiban talán mégis jó, hogy írás közben újraértékelem a dolgokat, legalább lecseng bennem pár dolog...

Persze tudom, erre lenne a személyes beszélgetés. Hülye dolog, de jól esne ha valaki fogná a kezem egy kicsit és elvezetgetne egy kicsit. Persze te ezt is biztos gyengeségnek tartod.

2011. dec. 7. 09:16
 12/17 anonim ***** válasza:
Igen, tényleg nehéz okosnak lenni. Nem olvastam végig a válaszokat, nem tudom hogy fiú, vagy lány vagy-e, de én biztos hogy nem lettem volna ilyen töketlen. Még most is úgy megverném apámat egy ilyenért hogy járni nem tudna, amikor meg részeg lenne kétszer annyira megverném, megkötözném, és beba**nám a hideg víz alá. Idióta mocsok tetvek a szüleid, én biztosan nem tűrtem volna ilyen jól. Tényleg pszicodoki, meg önbecsülés, sajnos nehéz lesz, de ezeken a dolgokon túl kell lépni.
2011. dec. 12. 13:56
 13/17 anonim ***** válasza:
Ja, és még egy kérdésem van? Miért nem szóltál semmilyen rokonnak, vagy szomszédnak, lakónak, vagy esetleg valakinek az iskolában a tanárok közül? Lehet hogy most nem ez lenne.
2011. dec. 12. 14:05
 14/17 anonim ***** válasza:
Ja, és a mostani párod nem értme hogy hagyhatja ezt. Én az ő helyében biztos neki esnék apádnak...
2011. dec. 12. 14:23
 15/17 A kérdező kommentje:

A mostani párom nem tudja ezt az egészet.

Amikor ez történt akkor még a kilencvenes években jártunk bőven, és egy ilyen érzelmileg is bántalmazott gyerek mint akkor én is voltam nem azt látja, hogy hogyan lehetne keresztbe tenni a szülőknek, hogy ne bántsák, hanem abban reménykedik mindennap hogy ma nem verik meg...

Igazából rühellem magam, mert önsajnálatnak tartom az egészet, másrészről meg senki nem tudja átérezni, megérteni milyen is volt (kivéve aki maga is átélte), harmadrészt meg fogalmam sincs arról, hogy mit várok magamtól ezzel kapcsolatban. És negyedrészt a mai világban, ha egy kis esély is van arra, hogy "összetartó" családod legyen akkor mindegy mit csináltak annak idején...legalább egymásra számíthassunk már. És mit érek el azzal, ha megverem vagy valaki megveri vagy számon kéri? Mit ad az nekem? Elégtételt? Mire? Akkor kellett volna szeretni és gyermekként gondoskodni rólam.

2012. jan. 25. 19:55
 16/17 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy lehet. Nem is tudom, hogy miért írok, de elmesélem engem nem otthon, de az iskolában bántottak és a legkritikusabb időszakban, amikor 6-7 éves voltam (1-2. osztály) és én ezt mai napig hordom magamban. Nagyon gáz, hogy 27 évesen nem tudom feldolgozni, de nemcsak fizikai terror volt, hanem lelki is, ráadásul kb. kasztokat tartott fent az osztályban, annyira nyíltan ment a kivételezés. A privilégiumban részesülőkhez nem nyúlt, de én kaptam pár csattanóst. Olyanért pl. hogy nem írtam le rendesen a 2-es betűt, a kedves tanárnéni erre bepipult és megfogta a radíromat és kb. az egészet ledörzsölva kilyukasztva a papír, dühöngött aztán a fejemre is nyomott egyet, utána állandóan fájt a fejem, hogy fizikai ok vagy lelki, az utóbbira gyanakodtak, aztán egy ideig jártam gyerekpszcihiáterhez, aki bogyókkal tömött, azt se tudom már mi volt, de 1 év, vagy fél év után, anyával úgy döntöttünk elhagyom a gyógyszert, mert nem volt tőle se jobb, de persze rosszabb sem. Nekem ez azért súlyos probléma, mert az iskolához és a tanuláshoz való viszonyomat negatívan befolyásolta. Kb. élet-halál harcnak fogom fel ezt, és hiába lett meg egy bsc diplomám, ezért kb. vért izzadtam, mert iszonyat görcsölök és úgy érzem minden erre vezethető vissza, de nem tudom megoldani. Sok mindent próbáltam pedig, de mindig újra és újra előjön. Anyum szerinte előtte teljesen kiegyensúlyozott gyerek voltam. Nagyon megértelek, a tied valszeg még rosszabb, csak azért írtam, hogy látod iskolában is mik mennek. Majd figyelj a fiaidra, hogy ilyen ne történjen. Én se kotyogtam el ezeket otthon, hanem más szülőnek mondta el más gyerek. A legrosszabb az egészben, hogy a tanítónéni akkor volt válóperben és ez miatt volt ilyen labilis, csak ezzel rányomta a bélyegét a kis elsősökre.
2013. dec. 18. 23:26
 17/17 anonim válasza:
Meg tudlak érteni teljes mértékben! Sajnálok hogy így alakult, én is pszichológust ajánlanék neked, ő biztos tudna neked segíteni. Engem gyermekkoromban minden kis sz*r miatt megvertek, aztán mikor iskolás lettem, és rossz jegyet kaptam, nem mertem hazamenni, mert mivan ha megint megvernek. Elkezdtem szorongani, stresszelni, sírógörcseim voltak, és sokszor hányingerem volt a suli előtti estén. Örülök hogy vége.. De akkor sem tudom feldolgozni. Azóta stresszelek és szorongok, már észre se veszem. Úgy érzem, ez végig fogja kísérni az életemet, pedig elég fiatal vagyok. 16/L
2018. aug. 19. 18:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!