Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Vásárlás mánia? Ez gyakori? A...

Vásárlás mánia? Ez gyakori? A magány miatt kialakulhat?

Figyelt kérdés

19 éves vagyok, és már nagyon közel állok a totális bekattanáshoz.

Állandóan kényszert érzek arra, hogy vegyek valamit. Nadrágot, pólót, kabátot, sminket, krémeket, cipőt, táskát, kiegészítőt, vagy csak egy arclemosót... Rengeteg cuccom van, de mégis muszáj, hogy legyen egy újabb, egy frissebb, egy szebb még ha csak egyszer is veszem fel.

Márkás dolgokat veszek (Zara, Clinique, Mango stb.), és mivel az anyagi lehetőségeim korlátoltak lesznek hamarosan (szüleimtől szeretnék függetlenedni) nagyon komolyan aggódom mi lesz velem a jövőben.... Mert a vásárlás jelenti az egyetlen őszinte, igazán nagy örömöt az életemben. Büszkévé tesz, és önbecsülést "ad".

Ha nem tudok vásárolni, szerencsétlennek, egy szánalmas vesztesnek érzem magam.

2011. szept. 7. 20:16
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ez valamiféle pótcselekvés. Néha magamon is tapasztalom ezt, ha rosszabb passzban vagyok, de nem ilyen durván. Ha nem tudsz megbirkózni vele egyedül, nyugodtan fordulj pszichiáterhez, nem szégyen. Ne hagyd nagyon elhatalmasodni.
2011. szept. 7. 20:20
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez simán megoldódik amint elköltözöl és nem lesz pénzed rá.

De egyébként úgy látom felismerted hogy ez nem jó és nem normális. Már csak az kell hogy nem vásárolsz és helyette foglald el magad valami mással amitől jól érzed magad. Menj el szórakozni például hogy ne legyél magányos. Értelmetlen dolgok helyett néha inkább vegyél egy hasznos könyvet, pl olyat ami arról szól hogyan szedd össze magad.

2011. szept. 7. 20:28
 3/10 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Menj el a háziorvosodhoz, és mondd el neki. Ő megítéli majd, hogy ez még csak hobbi, vagy valóban kényszeres cselekvés. Ennek a dolognak a velejárója az elszegényedés, az elhagyatás, az eladósodás. Legvégül az elzüllés. De kezelhető, mint minden szenvedélybetegség.

És ismertem ilyen személyeket. Valóban nem nyugodtak meg addig, amíg egy fillér is volt a zsebükben. Aztán hitelre vásároltak, később már loptak. Hogy ennek a "betegségnek" mi a végkifejlete, nem tudom, de a teljes elmagányosodás az biztos.

2011. szept. 7. 21:15
 4/10 anonim ***** válasza:
Bocsi, ez még az eszembe jutott: a nőbeteg, akivel beszélgettem a pszichiátrián, ezt kifelyezetten említette: nem a magány miatt alakul ki ez a betegség, hanem először beteg leszel, és ez után, illetve ezért alakul ki a magány. A nő már 25 éves házas volt, 2 gyereke is kerüli. Férje elhagyta Ennek ellenére sem szünt meg ez a vásárlási láza. Mostanra már kezelik. Az eredményt nem tudom.
2011. szept. 7. 21:19
 5/10 anonim ***** válasza:

Ja kialakulhat a magány miatt. Igazából, leginkább amiatt. Szerintem a legtöbb lelki gond amúgy magányból van. Hogy nincs igazán olyan társaság ahol tök jól érzed magad, feltudsz oldódni.

Ez olyan mint aki sokat eszik, pont ugyanezért. Azzal tölti ki az űrt. Mert hát igen biztonságot ad, önbecsülést stb. mert mégis csak jobb mint a semmi. Kinek mi. Hát nekünk nincs túl sok pénzünk, és sokszor tök jó lenne hogy na gondolok egyet és megyek veszek jégkrémet vagy valamit. ÉS nem lehet..:S:S :(. Elég rossz érzés. És így csak még rosszabb, mert pénzem sincs, meg rosszul is érzem magam. Most még ok itthon vagyok, de ha történik valami akkor végem.

Utálom ezeket a lelki nyavalyákat. Csak lenn valami amivel visszacsinálhatom, vagy valamelyik **** vette volna a fáradságot hogy velem is foglalkozzon.

2011. szept. 7. 21:25
 6/10 anonim ***** válasza:

Szerintem ez nem feltétlenül a magány miatt alakult ki nálad, ez ennél bonyolultabb. Az általános társadalmi szemlélet olyan (pontosabban, olyanná alakították), hogy akkor vagy valaki, ha ezek a dolgaid megvannak. Fogyassz, fogyassz, vásárolj, mert csak akkor lehetsz valaki, ha ebben meg abban jelensz meg, és látják nálad az ilyen+olyan telefont, táskát, napszemüveget, stb.!

19 éves vagy, nyitotta világra, ezekkel könnyen lehet hatni rád és a korosztályodra.

Még azelőtt kellene ezzel kezdened valamit, hogy elköltözöl otthonról, mert az könnyen megjósolható, hogy amint meg kell húznod a nadrágszíjat, és nem tudsz majd megvenni bármit, akkor attól nem a vásárlási mánia fog egycsapásra elmúlni, hanem frusztrált leszel csak tőle ingerlékeny és kiábrándult. Ez így működik.

2011. szept. 8. 08:52
 7/10 Duffyyd válasza:
0%
Te a lelki tarsam vagy!!!!! En is pontosan ugyanilyen vagyok csak kepzelj el egy 3 evvel fiatalabb maniakust. :DD Es ugyanezek a termekek.... Zara taska , multkor vettem 15ezerert 1et...annyira szep volt..Istenem.De most meg ott van a szekrenyem tetejen ... most akartam eladni de utana meggondoltam magam es nem adtam el...mert nekem kell.Es multkor vettem egy Clinique arckremet,11ezerert..mondjuk volt ra 5% kedvezmeny mert van Douglas kartyam. :)) A Mangot pedig imadooom..szinte majdnem az osszes cuccom onnan van..multkor egy farmer kabatot es egy polot vettem....annyira jol allt. :)) Szoval en is ezzel kuzkodom...annyi cuccom van h lognak ki a szekrenyekbol...es a felet felsem veszem...de muszaly vasarolnom mert akkor olyan BOLDOGNAK erzem magam....csodalatos erzes,1 het alatt tobb mint 50et koltottem...az anyumkam kivan akadva ram...most a netrol szeretnek MOSCHINO taskat venni..nezz utana 50%os kedvezmeny van rajuk !! moschinoboutique.com... Szoval ezvan ... anyu nem akar tobbet penzt adni...a csaladom tagjait lehuztam teljesen...de holnap megyek mert rendeltem valamit es at kell vennem,aztan remelem hamarosan hazhoz hozzak amit rendeltem mult heten...szoval ezvan...en is ilyen vagyok..de neha belegondolok h minek ez a sok ruha...es sajnalom azokat az embereket akiknek nincs meg kenyerre se penzuk...akkor szomoru leszek,de aztan 2 nap mulva megint mennem kell vasarolni. Jahhj bocsi h ennyit irtam,de ez most igy kijott... most szerintetek beteg vagyok ?? :OO
2012. júl. 23. 18:54
 8/10 anonim válasza:
2012. okt. 12. 20:14
 9/10 anonim válasza:
0%

Majd ha el fogy a pénzed meggyógyulsz magadtól is ,nyugi.....csak ne kezdjél el kölcsön kérni majd

Amúgy én ajánlanék neked egy jó terápiát...GYEREK a neve,,,,,akkor biztos el múlna a fene nagy problémád

2012. nov. 3. 21:05
 10/10 Lareyna válasza:
100%

Ezzel kapcsolatban eszembe jutott egy idézet, hátha valakin ez segít:

"A reklámszakmában dolgozom: hát igen, szennyezem a világegyetemet. Én vagyok az, aki eladja nektek a szart. Aki miatt olyan dolgokról álmodtok, amiket sosem kaphattok meg. Örökké kék ég, sosem randa lányok, tökéletes boldogság Photoshopban retusálva. Dögös képek, menő zenék. Amikor végre összespóroltál annyit, hogy megvehesd álmaid autóját, amit az égig magasztaltam a legutóbbi kampányomban, már

is leszólom, mert elmúlt a divatja. Három hullámmal elôrébb tartok, és mindig gondoskodom arról, hogy kielégületlenek maradjatok. A Glamour az az ország, ahová sosem nyertek bebocsátást. Újdonságokkal kábítalak, és az újdonságban az a legszebb, hogy sosem marad új. Mindig jön egy újabb újdonság, ami elavulttá teszi az előzőt. Nyálcsorgatás, ez a hivatásom. Az én szakmámban senki se kívánja, hogy boldogok legyetek, mert a boldog ember nem fogyaszt. "

2012. nov. 19. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!