Kialakulhat felnőtt korban Asperger szindróma?
Figyelt kérdés
Tudom, hogy az Asperger szindróma egyfajta autizmus, de lehetséges az, hogy "lappang" az emberben, és gyerekkorban nem feltűnőek, vagy csak nehezen észrevehetőek a tünetek, amik csak később válnak láthatóvá? Vagy akinek Aspergerje van, annak születése óta egyértelműen van, és kész?2010. júl. 29. 15:55
1/5 anonim válasza:
szerintem az lehet, h valaki egész életében Asperger szindrómás volt, de csak később jönnek rá, h valójában beteg.pl. azt hiszik, h a gyerek egyszerűen magának való,félénk stb.azt is olvastam, h az Asperger szindrómások nagy részét (30-50%)soha nem diagnosztizálják.
2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Azt én is olvastam, hogy sokaknál sosem diagnosztizálják. Akkor most kicsit pontosítok. Szóval az lehet, hogy valakit gyerekkorban megnézett a doki, és megállapította, hogy nincs Asperger-szindrómája, aztán felnőtt korban megint megnézi, és azt mondja, hogy most már van?
2010. júl. 31. 12:29
3/5 anonim válasza:
Nem, ez genetikai betegség. Az aspergert nem lehet elkapni és nem alakul ki. Szóval ez veleszületett dolog, ami gyerekkorban is észrevehető, csak max nem diagnosztizálják.
4/5 anonim válasza:
Az Asperger szindrómának diagnosztikai kritériuma, hogy a tünetek már gyermekkorban (kábé 3 év) jelentkeztek. Az lehet, hogy valakinél már csak felnőttként diagnosztizálják, ha gyerekként hasonló tünetek alapján nem is merült fel a diagnózis. De ha akkor nem voltak, akkor felnőttként mást állapítanak meg. (Személyiségzavar, vagy enyhébb skizofrénia is járhat hasonló tünetekkel, ami viszont tipikusan tizenéves korban vagy fiatal felnőttként alakul ki, jelenik meg.)
5/5 anonim válasza:
Meg nagyban függ attól h mikor (és hol). Mo-n még manapság sem ismernék fel annyira a tüneteket. Kevés az evvel foglalkozó szakember. Pár évvel ezelőtt meg pláne, szóval orvosok között is lehet vita arról h van e vagy nincs. De manapság egy szakember már nagy valószínűséggel meg tudja állapítani egy 3-5 év körüli gyerekről h van e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!