Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mitől van ez a "zuhanós" érzés?

Mitől van ez a "zuhanós" érzés?

Figyelt kérdés

Mostanában egyre gyakrabban történik velem, hogy este, mielőtt álomba szenderülnék, (vagy talán pont mikor sikerül is), arra riadok fel, hogy (érzésre) hosszú zuhanás után becsapódok. És rángok egy hatalmasat, mikor "megérkeztem".

Ez mitől lehet? Valamiféle stressz jön ki így?

2011. aug. 4. 21:43
 1/9 anonim válasza:
Nálam is előfordul, de csak akkor, ha valami nagyon nyugtalanít
2011. aug. 4. 21:54
 2/9 anonim válasza:
én csak leesni szoktam vhonnan :D azt álmodom h leesek és erre felébredek =/
2011. aug. 4. 21:55
 3/9 anonim ***** válasza:
A stressz okozza, elvileg azt mondják, hogy annak az evolúciós csökevénye, amikor még ősemberként fent próbáltunk aludni egy faágon, de állandóan félig ébernek kellett lennünk, hogy nehogy leessünk/megtámadjanak.
2011. aug. 4. 21:57
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!:)

Pedig az a furcsa, hogy most kevésbé vagyok sterssznek kitéve. Jó, mondjuk mindig tudok min rágódni, de akkor is különös, hogy miért most történik meg szinte minden éjszaka.

2011. aug. 4. 22:25
 5/9 anonim válasza:
lehet hogy alvásparalízis
2011. aug. 4. 23:02
 6/9 A kérdező kommentje:
Pontosan mi az az alvásparalízis? (Próbáltam rákeresni, de olyan lényegretörő meghatározást nem találtam róla.)
2011. aug. 5. 12:23
 7/9 anonim ***** válasza:

[link]

Itt egy jó cikk az alvásparalízisről.

Én magam is átéltem párszor, néha enyhébben, néha erősebben. Az egész olyan, hogy magadnál vagy de a tested úgymond "kikapcsol" lebénulsz (ez az érzés a legdurvább, félelmetes mert semmidet nem bírod mozgatni, még a szemhéjad se). Mivel magadnál vagy (valamennyire), ezért (normál esetben) kicsit bepánikol az ember és megpróbál "felébredni". A folyamat lehet alvás elején v. éppen ébredésnél (saját tapasztalatból). Sokszor hallucinációk és hangeffektek kísérik az egészet ami nagyon intenzív. Igazából ezt át kell élni, hogy átérezhesse az ember, milyen is ez az egész.

Nálam eddig csak rendszertelen alvás miatt jött elő pl. véletlen késő délutáni elalvás, majd pár óra fennlét után újabb (a rendes esti) alvás.

Normál lefekvésnél/felkelésnél sosem tapasztaltam. Hát, kb. ennyi :)

2011. aug. 6. 04:58
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm!:)

Na, egyszer ilyenem nekem is volt, de ez a zuhanós valami más lehet.

2011. aug. 6. 11:43
 9/9 anonim ***** válasza:
Nekem néha olyan álmom szokott lenni hogy megcsúszok a lépcsőn vagy megbotlok beleverem a fejem valamibe. és erre mindig felébredek :/
2011. aug. 21. 01:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!