Mit tegyek? 15 évesen kényszerevő lennék? KÉRLEK SEGÍTSETEK!
Mostanában olvastam hogy van ilyen betegség.
Most körülbelül 15 éves vagyok,kb 163-4 cm és 54-55 kiló.
Tudom,ez bem hangzik annyira soknak de emégis.Eggyelőre még valamennyire vékony vagyok,de régen tényleg az voltam úgy hogy bár sokat ettem,mégsem ennyit,De a hasam már hurkás,és a combom is vastag.
Kb egy éve tünt föl,hogy már hízok,de engem nem is a súlyom érdekel,bár persze szertnék szép lenni,hanem az evési mániám.
Állandóan esze,vagyis inkább sosem vagyok egy picit sem éhes.Nem annyira borzasztóan egészségtelen ételeket eszek(bár imádom az édességeket,amikor olyanom van kanállaa pohárból eszema kakaót(ez NAGYON GYAKRAN MEGTÖRTÉNT évközben,mostmár ritkábban),képes vagyok egyszerre egy egész tábla csokit is megenni)
De pl ma meg tegnap nem is ettem édességet(csak pár pohár szörpöt)
Mégis képtelen vagyok normális mennyiségeket enni,Mindenből unddorító mennyiségeket eszem,én nem 5-6 szem pici kajszi barackot szem -egészséges- nassolásnak,henem egy literes tállal.
Nem az abj hogy mit eszek hanem az hogy mennyit....
Mostanában édesanyám egészsége ételeket főz,de velem az a baj hogy tényleg nem tudok megálljt parancsolni.
Egy kiló barack?Amikor nem is vagyok éhes?
Nagyon sokat eszem.Én mindíg vékony lány voltam és nagyon nehezen híztam de még anya is azt mondja,hogy ennyi evés mellet nem lehet meghízni és ez már kényszeres.
Valósznüleg azért eszem mert unatkozom.Más "nagy lelki problémá" amit a szakirodalom ír nem találok.Nagyon kevés barátom van és ilyenkor nyáron különböző okok miattt velük sem nagyon tudok találkozni.Most megyek egy gimibe gy másik városba....remélem ott más lesz.
Egy hete megpróbáltam diétázni de csak egy két napig ment,megpróbáltam kiiktatni a kenyeret meg az édességeket,és csak embri adagokat enni.
De nem ment.....Nincs akaratrőm végig csak és kizárólag az evésen járt az eszem.....Ez már undorító......
Pedig én annyira szeretnék szép és vékony lenni,és szeretném ha gimiben szeretnének(bár most is általában jóban voltanm mindenkivel mégsem volt csak két barátom akikkel lóghatok)és más haverjaim akiket elhívhatok magammal ide oda nincsenek,és ráadásul nagyon félek hogy nem tudok barátkozni vagy hogy azt hogyan kell,mert sosem igazán kellet.Pedig normális lány vagyok,persze nekm is vannak rossz tulajdonságaim,de mindíg vidám vagyok és jó beszélőkével rendelkező....Az ember azt hinné biztos társasági ember....
De nagyon eltértem a témától....
És annyira utálok sportolni...és olyan unalmas így nyáron egyedül
Vagyis pontosabban év közben heti kétszer táncra járok....
És sok ilyen kérdésnél írják,hogy ha rájön az ehetnék foglalja el magát pl.:olvasson.....de hát én mindíg azt szoktammktam és mégis.....
Na most ez nagyon hosszúra nyúlt,és nagyon köszönöm hogy elolvastad ,a hasznos válaszokat szívesen felpontozom.
Köszönöm
Igaza van az első válaszolónak, csakis akaraterővel fog menni, és csakis te tudod megtenni. Mindenesetre kezdő lépésnek jó, hogy felismerted, hogy gond van.
Esetleg még az jutott eszembe, hogy kérd meg anyukádat, mérje ki ő az adagodat (normál adag reggeli, tízórai, ebéd, uzsi, vacsora lehetőleg egészséges ételekből), és ezen kívül mást ne ehess, ne legyen nassolni való előtted.
Pár nap múlva jobb lesz, összeszűkül majd a gyomrod, de az első 1-2 nap elég kellemetlen lesz.
Ha unalomból eszel, akkor próbáld meg az unalmadat másfelé terelni, ne csak az evésre! Az akaraterőt már emlegették előttem, az persze a valódi kényszeres evésre nem túl sokat ér. Én enm gondolnám, hogy te klasszkus kényszers evő vagy, de ha ez a kérdés annyira bánt, akkor érdemes felkeresni egy iskolapszichológust, amikor módüd van rá.
Az akarterőt lehet edzeni, pl. ha a tornaundort leküzdöd magadban és elkezdesz felüléseket csinálni vagy bicajozni, úszni. Mindig kis adagokkal kezdd és mindig dícsérd meg magad alaposan azért, amit végrehatjtottál, ez ösztönző!
Mit szeretsz csinálni? Csak a csajokkal lógni?
Nagyon félsz az új környezettől? Ki ülteti el ezeket a félelmeket a fejedben? Vedd úgy, mint egy kalandot! ha vidám és cserfes lány vagy, mint ahogyan írod is, akkor biztosan tudsz kapcsolatokat teremteni!
Mindenkiben van szorongás attól, hogy mi lesz az új környzete, hogy milyen lesz a suli, az emberek, hogy meg tud-e felelni a kihívásoknak. De nem szabad ezt túldramatizálni és előre belehergelni magad abba, ami egyáltalán enem is biztos, hogy olyan rossz lesz, mint ahogyan most te félsz tőle.
Bizony valamivel le kellene tudnod kötni a kis buksidat, és ha gimibe mégy, akkor nem áratana az intellektuális oldalé felé terelni magad, nem csak az evéssel foglalkozni. A kiló baracktól vagy a kiló meggytől nem fogsz elhízni, de tényleg nem egészséges, hogy más sem érdekel, ha szorongsz, csak a kaja...
Ha nem teszel ellene, akkor előbb-utóbb elhízol, bármennyire is vékony ember vagy. Egy a biztos: tenni kell azért, hogy kimássz a gödörből. Ne olvasgass pszichiátriai anyagot, mert az nem mindig tesz jót laikusnak: olyan hülyeségeket fogsz magadnak beképzelni félelmeidben, aminek nincs is nálad alapja.
Mozogj, olvass (laza könyveket, regényeket), kösd le a figyelmedet! Ha csak másokon lógsz, az azzal a veszéllyel jár, hogy hamar megunják és lerúgnak. Ettől félsz, ugye? Attól félsz a legjobban, hogy nem vagy elég jó és nem kellesz senkinek?
De ez nem igaz. Minden embernek van sorsa, mindenki kell valahova. Te is. Nyugi! Relax és élvezd a nyarat!
Ps: ha úgy érzed, hogy mégiscsak segít neked a pszichológiai tárgyú könyv, akkor érdemes ebben a témában laikusoknak való könyveket keresni, olyanokat, amelyek diagnózisok helyett a praktikus oldalra helyezik a hangsúlyt, hogy ilyen vagy olyan probléma esetén mit érdemes tenni.
Szia! (és nem szükséges felpontoznod, én magam is tudom hogy mennyit érek. Ha megteszed, köszönöm. De nem ezért segítek.)
Nagyon szépen köszönöm a hosszú és kedves válaszodat,nem is gondoltam,hogy egy ismeretlen ennyi időt szán rám.
Hogy a kérdésedre válaszoljak nem csak ez evés tölti ki az életem,például imádok olvasni(komolyabb és lazább témájú könyveket is) szeretm értelmes dolgokról beszélgetni,érdekelnek a világ dolgai,csak sajnos az evés annyira szerves része lett az életemnek.....
És annyira szeretném,hogy az emberek szeressenk,de úgy érzem mégsem teszek érte eleget,ezért idegesítem magam annyit a gimnáziumon.Az evés és a barátnélküliség.....annyira a mániámmá vált....
Szégyellem ,hogy itt nyavajgok pedig annyi jó dolog van egyébként az életben.
És természetesen felpontozlak,és ezt nem azért teszem,mert azt gondolom,hogy nem tudod magadról,hogy mennit érsz,hanem azért mert ezen az oldalon az ember csak ennyivel tudja megköszönni a hasznos válasz.
A további válaszokat is szívesen várom.......:)
Szia! Kétlem, hogy kényszerevő lennél. Először is 15 éves vagy, tehát ilyenkor elég szépen fejlődik a szervezeted, ehhez szükséges rengeteg energia, tápanyag. Szóval neked ez most feltűnt, és még utána is olvastál. Most pedig meg vagy ijedve, hogy esetleg valami probléma van.
Azt ajánlom, egyél nyugodtan. DE rendszeresen. Gondolok itt arra, hogy reggel reggeli, délben ebéd, este vacsora. Ezek között gyümölcsöt nyugodtan egyél, egészséges. Ajánlom, hogy sok tejterméket (tej, sajt, kefír) egyél, a közhiedelemmel ellentétben ezek nem hizlalnak, hanem fogyasztanak, de utána lehet olvasni. A kefír meg különösen jó az emésztőrendszernek. A hízásnak lehetnek pszichológiai okai, szóval légy kiegyensúlyozott, és ne tarts attól, hogy elhízol. És igen, sportolj! Ennyit meg kell tenned magadért. A sportolás rendkívül egészséges, nem csak jó alakot formál hanem egyáltalán egészséges az egész szervezetre. Kerüld ezeket a szemét ételeket mint például: kóla, gyorséttermi műkaják, cukros löttyök. Csokitól nem kell félni csak ne egyél belőle túl sokat :) de amúgy egészséges. Ha sportolsz ezzel mondjuk nem lesz bajod. Sportnak ajánlom a természetjárást, túrázást. No nem azt mondom hogy rögtön 20 km-es hegyitúra, hanem előbb kisebb távok. Marha egészséges, a testednek és a lelkednek is. Ne ess abba a csapdába, hogy hányatod magad, hashajtót szedsz vagy marha keveset eszel! Hiába tűnik egyszerűbbnek, ne tedd! Annyit megtehetsz magadért, hogy az egészséges utat választod, és pár év (hónap) múlva ha meglátsz egy korodbelit aki pl. bulimiás nem győzöl majd hálálkodni magadnak, hogy jól döntöttél. Ne feledd, elég eleinte kis célkitűzéseket véghez vinni, csak csinálni kell, önmagadért. Sok sikert és kitartást!
Hát nem is sejtettm,hogy ennyi normális ember van itt:)
Csak tudjátok annyira utálom az ilyen kilátástalan sportokat mint pl.:futás hasizmozás.
Csak csinálod csinálod........
Ezért szeretek pl.: táncórákra járni.Abban van élvezet stb.
De hát nyáron nem tudok:(
De nagyon köszönom,ment a zöld kéz,és várom a további válaszokat:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!