Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A pszichiátria miért olyan...

A pszichiátria miért olyan ijesztő?

Figyelt kérdés
2009. febr. 28. 11:31
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
96%
Már akinek az!Egyáltalán nem ijesztö,különbözö féle-fajta betegségeket kezelnek ott is mint a többi orvosnál.Miért gondolja mindenki ha ott kezelik már hülye?!Vannak mentálissan sérült betegek,ill.az idöseknél is vannak olyan emberek akik oda járnak.Van az addiktologiai része,ott a játékszenvedély betegeket,a drog függöket és alkohol problémával szenvedöket kezelik.
2009. febr. 28. 11:59
 2/19 anonim ***** válasza:
78%

Mert csupa elavult sztereotípia rögzült erről az orvosi diszciplínáról. gondolj pl a diliházakra (sárga házak), ahol nyáladzó őrülteket ütnek vágnak, elektrosokkal kezelnek. természetesen erről már szó sincs, de a múlt században még alkalmazták. az elektrosokkot az 60-as években tiltották be. sok irodalmi mű is született erről, csak 2 példa: A száll a kakukk fészkére c. mű, és Anton Csehov 6-os számú kórterme.

a mai modern pszichiátria betegközpontú, és a mentális-neurológiai problémák gyógyszeres kezelése háttérbe szorult. a gyógyítás inkább beszélgetős, interjújellegű. elektrosokkról természetesen már szó sincs.

2009. febr. 28. 12:07
 3/19 anonim ***** válasza:
69%

Igen, csak az a helyzet, hogy ezeknek a félelmeknek megvan a maga alapja. Sajnos ugye régi rendszerben a pszichiátriát hazsnálták másra is, ill. ma se ritka, ha te tök egészségesként elmész egy pszichiátriai szakrendelésre, 2-3 diagnosis nélkül biztos nem jössz ki, ez bárkire igaz. Sajnos nagyon agresszív egy terület.

Egyszer engem is elcibáltak még szüleim kisebb koromban, bízván abban, hogy nem is tudom miben , egyzserűen csak rosszfiúnak tartottak :) Na aztán persze némi zsebpénz után a főorvos nagyon kedvesen fogadott minket, én meg nem értettem mi a frásznak ragaszkodik annyira ahhoz, hogy két hétre feküdjek be, míg utóbb kiderült, azért mert éppen nem volt feltöltve az osztály, és anyagiak miatt az osztálynak kellettek még "betegek" akiket el tudtak számolni az OEP felé. És még készségesen meg is mutatta, hogy végül is csak egy kellemes kikapcsolódás, nézzek nyugodtan körül, itt relaxálhatok, egy személyiségfeltérképezés stb, csupán erről van szó. Én meg mondtam őszintén, hogy baromira nem bízom benne és nem akarom, ő meg mondta, hogy de hát nézzek csak körbe az egész osztályon, itt nem látok senkit lekötözve, itt mindenki egész nap csak pihen és "elvan".

Na igen, csak kedves főorvos úr elfelejtette említeni az egyel alattunk levő szintet, ahova persze valamiért nem engedett benézni, mint megtudtam na ott vannak a lekötözött, kényszergyógykezeltek, akikre X indok miatt kitaláltak egy ön vagy közveszélyes diagnosist és így bent tudták tartani a zártosztályon tulkéépen ameddig akarják.

Na nekem azóta ne beszéljen senki a pszichiátria szépségeiről, mert undorító ez manapság is úgy ahogy van (itt nálunk legalábbis, nemtom külföldön ez hogy van), pedig valóban egy szép terület lenne és hasznos is, ha úgy működne, ahogy azt előadják ... de a realitás kicsit más. És akkor ne beszéljünk arról, hogy elég egyszer megfordulni egy pszichiátrián, és onnantól kezdve életed végéig rád süthetik, hogy "pszichiátriai kezelt betegről van szó". Úgyhogy na nekem ne meséljen senki ....Sőt van egy pszichológus ismerősöm aki haveri szinten ismerősöm, ő is mesél nekem igen izgi történeteket mik is folynak a színfalak mögött, ja meg azon röhögtem jót, hogy szó szerint azt mondta "sokszor én se tudom eldönteni, hogy a pácienseim vagy a kollegáim a betegebbek". Az itt a nagy rejtély, hogy eleve, hogy valakit ez a terület vonzzon, valami löket kell úgy alapból, így aztán valóban minden idióta előkerül pszichiáterként, pszichológusként, aki leginkább saját magával nincs tisztában, és ez sodorta erre a pályára.

Elméletben szép terület és engem is érdekel számos pszichológiai kérdés, de sajnos a mai magyarországi gyakorlatban távol kell tartania magát az embernek a pszichiátriától, merthogy onnan nincs visszaút. Egy örökre szóló süllyesztő.

Kemény voltam igaz? De őszinte !!!

2009. febr. 28. 13:08
 4/19 anonim ***** válasza:
73%
A 3. válaszolonak,csak annyit,hogy ne azt az idöszakot hasonlitsa össze mikor ő még gyerek volt jeligével.Ő akármelyik orvos mellett kisembernek számit.Az orvosok zöme azért választotta a szakterületét,hogy gyogyitson,nem pedig azért mert hülye vagy bármi baja legyen.Ma már nincs zárt osztály!Azok a pszichiáteri kezeltek akik veszélyessek a környezetükre olyan helyen élnek,kezelik öket ahol elvannak zárva a külvilágtól.Ők is olyan emberek voltak mint mi,de nem tehetnek róla hogy olyan súlyos betegségbe estek.Nem ők kérték,hogy az a betegség kell nekik...Az emberiségre ugy az orvosokra való tekintetben szánalmas és megbotránkoztató ez a hosszú megalázó válasz.Senki nem tudhatja ő vagy családtagja mikor kerülhet olyan vagy gyengébb pszichés betegségbe.Addig ne törjön semmilyen ember feje felett pálcát amig nem látta és érezte a mostani valos helyzetet ebben az egészségügyi ellátásban.
2009. febr. 28. 17:44
 5/19 A kérdező kommentje:

Na most jövök én, tavaly bekerültem egy pszichiátriára,és borzalmas volt,2 emeletes én az elsőre kerültem, mondhatni az őrültek közé(több gyógyszert vettem be a kelleténél és ide kerültem)

Itt az emberek össze-vissza sz@rták magukat és egész nap büdösen császkáltak, többen anyaszült meztelenül ki voltak kötve,miért?

Nagyon kikészültem ezek az emberek láttán,hiába mondtam,hogy én nem vagyok idevaló engedjenek haza.

Minden reggel a zuhanyzónál álltak a betegek teljesen meztelen,hogy társaik lefürdessék öket,nem az ápolók dolga lenne ez?

Nekem az a véleményem erről hogy több kárt csinálnak egy normális emberrel,mint hasznot,itt mindenki csak hülye lesz!

Mi a véleményetek erről?

2009. febr. 28. 19:24
 6/19 anonim ***** válasza:
77%

Az elektrosokkot nem a 60-as években tiltották be! A 80-as évek elején még használták. Sajnos sokszor altatás nélkül.

A pszihiátriai betegeknél széles a "repertoár", sajnos a hazai viszonyok között nincs mindig korrekt elhelyezés.Fontos lenne, hogy a dühöngő, vagy a székletét tartani nem tudő beteg ne kerüljön össze azzal aki először van az elmén, mert pl. gyógyszereket vett be öngyilkossági célból.

Sajnos az ápoló személyzet több helyen a betegekkel oldat meg kellemetlennek tünő feladatokat, pl. a fürdetést, vagy a "fegyelmezést".

A lekötés pedig a leesés, vagy a dühöngés megfékezésére,a személyzet és a gyógyszerek, illetve a megfelelő ágyak számának elégtelenségére utal.

2009. márc. 1. 07:39
 7/19 anonim ***** válasza:
91%

Na tessék, méghogy én beszélek félre.

Én a mai helyzetet írtam le, úgyhogy sajnos fenntartom a véleményemet a 3-as válaszban amit már leírtam.

Valóban ijesztő, és eéppen elég szomorú, hogy akinek ténylegesen van valamilyen pszicés problémája, az nem igen fordulhat bizalommal semmi.

Megnyugtatlak, hivatalosan be van tiltva a sokkolás, aztán juj de csúnyát mondok, de nem hivatalosan még ma is előfordul ...

Úgyhogy a kérdező nem hazudik, amikor olyat állít, hogy meztelenül ki vannak kötve és stb, sajnos csak a puszta realitás. Nagyon jó ez a kérdés, a pszichiátria nyilván tagad mindent, aztán meg hát inkább nem ajánlom, hogy bekerülj ...

Írtam, elméletben egy szép terület valóban, csak amit mondtam, megismétlem, a gyakorlatban nem igazán úgy működik sajnos.

Ha pedig megoldást szeretne valaki, az én szemszögömből, amit tudok, csakis magán-pszichológushoz fordulnék bármilyen problémával, de úgymond hivatalos állami pszichiátriára semmiképpen. Az nem embernek való sajnos, látjátok létezik egy szervezet is a pszichiátriai visszaélések ellen, de nem sok sikerrel tudnak működni.

Hadd ne részletezzem, de pontosan tudom MANAPSÁG mi folyik pszichiátriai osztályokon egy elég közvetlen ismerősöm révén, úgyhogy nekem mondhatják az ellenkezőjét ...

Hozzá teszem, tisztelet a a kivételnek, ha van olyan!

2009. márc. 2. 08:40
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ez a szomorú, hog yegészségesebb maradsz mentálisan, ha oda nem kerülsz be, onnantól csak zuhanás van, de radikális. Visszaút nem nagyon. Nem kell szépítgetni, valóban hülyébben jössz ki mint ahogy bementél. Magánpszichológus! De hát azoknak is egy jó része sajnos a szakmájáról is alig hallott, tehát igen meg kell válogatni kihez.
2009. márc. 2. 08:43
 9/19 A kérdező kommentje:

Nem tudom miért kell tönkretenni az emberiséget,ezt mondja már meg nekem vki!

A pszichiátriára ha vki bekerül annak nagyjából löttek egy életre,miért kell ezt így?

2009. márc. 2. 19:38
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy nagyon jó kérdés, kedves kérdező.

Én sem tudom a választ, azaz az okot, csak a jelenséget látom. Azt viszont letagadhatatlanul, és nekem jöhet bárki a szépítgetéssel, amit én magam láttam, azt valószínűleg elhiszem ...

De ez is elég rendesen magyar specialitás, nem tudom, de beszélgettem én xx nyugati országból is pszichológussal, pszichiáterrel, valahogy annyira más a hozzáállásuk az egész területhez, hogy azt elmondani nem lehet.

Na zért egy részére talán tudom a választ:

Tudod amikor mindegy mi a bajod, ugyanazzal a felírt gyógyszerrel jössz ki ..... nos utána meg hallom, hogy milyen %-ot kapnak a pszichiáterek (ill. nem csak ők, általában az orvosok) pl. a felírt gyógyszerek mennyisége után ... ezek után annyira nem is kérdéses egy része ennek, hogy miért is érdekük. A másik része pedig egyszerűen mentalitás, de az előbbire visszatérve, az orvoslátogató, gyógyszertukmálókat szigorúan be kellene tiltani! Azaz véget kellene vetni annak a gyakorlatnak, hogy x orvos csak azért írja fel amit felír, mert abból neki haszna származik, és képes akár még szakmailag is alátámasztani azt, ami még sokszor egy laikus számára is átlátszó baromság, de oké, tegyük fel, valóban laikus vagyok, na az a helyzet, hogy aki barátom van orvos, ő ugyanebben csak megerősít. Nem akarok semmi konkrétumot mondani, de nyilván aki jár orvoshoz, az tapasztalja az orvoslátogatók áldásos tevékenyéségét.

Ismerek orvosit végzett ilyen orvoslátogatót is, az is ugyanezt elmondja, ill. ő a saját szemszögéből evidensnek tartja, hogy nem fog gürizni a fizetéssért "sima" orvosként, amikor a gyógyszercégtől a 10x-eseét megkapja.

Szóval összetett a kérdésed nagyon. Tedd fel orvosi oldalon! Kíváncsi vagyok ott mit írnak erre.

2009. márc. 3. 12:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!