Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen hamar hat a xanax?

Milyen hamar hat a xanax?

Figyelt kérdés
Az orvosom azt mondta, hogy ha érzem, hogy jön a rosszullét (pánikbeteg vagyok) vegyek be egy xanaxot. Azt szeretném tudni, hogy milyen hamar hat? 10/20/30/ perc, vagy több? Valamint, hogy baj-e hogyha egy szem bevétele után is rosszul érzem magam és nem változtat semmin?
2010. dec. 28. 16:06
1 2
 1/11 anonim válasza:
71%
általába 30 perc mulva hat.mellékhatás nélkül nyugtat.
2010. dec. 28. 16:14
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Hány mg-osat vettél be? Lehet, hogy keveset vettél be, én először 0.25ösből vettem be felet, az nem hatott, egy egész kellett. Nagyjából fél óra kell mire rendesen hat, de van placebo hatás is, hogy már attól kicsit megnyugszol, hogy bevetted :)
2010. dec. 28. 16:41
 3/11 A kérdező kommentje:
nem tudom furcsa...egyszerűen sok minden megváltozik, amikor beveszem, de mivel anélkül váltiznának a dolgok, nem tudom hogy mit csinál maga a bogyó! Ha ezt így lehet érteni. Mert megnyugszom tőle. De van amikor egy egész napra megnyugszom bogyó nélkül és akkor sokkal jobban érzem magam, mint amikor bogyóval nyugodtam meg. Tehát a bogyó nem nyugtat meg annyira mint az igazi. Ez igy rendben van nem?
2010. dec. 28. 16:50
 4/11 anonim ***** válasza:
Szerintem azt érzed, hogy az elején az első pár szemtől kicsit érezheted magad furán, lehet, hogy akkor viszont felet kéne bevenned. De kb a 3.szemtől, vagy attól főgg mennyire rendszeresen szeded már megszokja a szervezet és nincs fura érzés, csak a megnyugvás. Én rendszeresen szedem és az első párnál volt fura plusz amikor emeltem, mert a szervezetemnek egy teljesen új dolog volt, nem volt hozzászokva.
2010. dec. 28. 18:02
 5/11 A kérdező kommentje:
és az számít, hogy egy fél éve szedtem rendszeresen? Az befolyásolja a mostani alkalmi szedést?
2010. dec. 28. 18:22
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Az,hogy mennyi idő alatt és milyen intenzitással hat, függ attól, hogy milyen kiszerelésből szedsz (0.25,0.5 vagy 1mg?),hogy üres,vagy telt gyomorral veszed be, illetve attól is, hogy mennyi ideje szeded rendszeresen. A Xanax és más benzodiazepin-származékok is nagyon rövid idő alatt függőséget okoznak, ami abban nyilvánul meg, hogy úgy érzi a beteg, ugyanakkora adag nem fejt már ki olyan hatást, mint régen, illetve nem hat olyan gyorsan, így még nagyobb adagra lesz szüksége.

Anno amikor én még nem szedtem Xanaxot, csak néha-néha vettem be egyet (szülőéből), amikor nagyon stresszes időszakaim voltak, és ez alvászavarokat is okozott, akkor még "nem ismerte a szervezetem" a hatóanyagot, 0.25 mg is 10-20 percen belül hatott (többnyire üres vagy félig telt gyomorral), egy 0.5mg-os tabletta pedig szó szerint 10 percen belül "kiütött".

Amióta "hivatalosan is" szedem (komoly előzmények után,pszichiáter írja föl), azóta fokozatosan növelni kellett az adagot,hogy elérje ugyanazt a hatást, 2x0.5mg-mal kezdtem (reggel és este), majd felmentem 2.5mg-ig, ami már elég soknak minősül, főleg a koromat tekintve. Az orvosom azt mondta, csökkenteni kell, úgyhogy jelenleg 1.5mg-on "állok", ebből 1mg sima, 0.5mg pedig Xanax SR(ugyanaz a hatóanyag,csak lassabban hat,de tovább tart a hatása),hogy tudjak normálisan aludni.De már korántsem érzem úgy a hatását,mint az elején.Ennek ellenére próbálok "nem hozzányúlni a dobozhoz", ha szükségét érzem...

Én azt javaslom,legyél óvatos a benzodiazepinekkel, könnyű rászokni, és gyötrelmes leszokni róla...

25/L

2010. dec. 28. 19:11
 7/11 anonim ***** válasza:

Utolsó! Mire szeded? Az tény, hogy a nyugtatókat folyton emelni kell, épp ezért csak átmeneti időszakokra szokták felírni, míg nem hat a másik gyógyszer. Nekem nem kellett emelnem, épp ezért, így a napi 0.75 mg-ról már lecsökkentettem napi 0.75mg-ra probléma nélkül. Az is fontos, hogy fokozatosan kell leszokni és szép lassan.

Utolsónak még: ha ennyire kell emelned, hogy jól legyél, miért nem kapsz valami rendes gyógyszert, azt mondják a nyugtató nem gyógyít! Az mondjuk egy másik eset, ha valaki csak néha-néha vesz be egyet, de ha folyamatosan kell, akkor egyértelműen nem elég, mert mindig emelned kell majd.

2010. dec. 28. 21:51
 8/11 anonim ***** válasza:
bocsi, elírtam, 0.5mg-ra csökkentettem :) És lassan de biztosan haladok a 0 felé.
2010. dec. 28. 21:52
 9/11 anonim ***** válasza:
Hogy a kérdezőnek is válaszoljak, nekem nem befolyásolta, hogy másodjára szedem. Szedsz mást is pánikra?
2010. dec. 28. 21:54
 10/11 Dalmacsekmacsek válasza:

Nagyjából 20-30 perc. Én vizsgaidőszakban szoktam néha bevenni hogy ne törjön ki a hisztigörcs!

Nem lettem tőle álmos de nagyon nyugodt leszel tőle.

2015. dec. 7. 20:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!