Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van esély rá, hogy soron...

Van esély rá, hogy soron kívül fogadjanak a pszichiátrián?

Figyelt kérdés
2010. dec. 24. 21:51
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Kedves előző! Sza.t sem tudsz a pszichológiáról és a pszichoterápiáról. A pszichológus nem dumál ki semmit, nem azért van. A pszichiáterek jó része is tanul pszichoterápiát, talán azért, mert szükség van rá.

Kérdező, ha ennyire nem vagytok egy hullámhosszon a pszichológusoddal, akkor mást kell keresned, akivel újra tudod kezdeni a terápiát. Nagyon fontos, hogy a pszichoterápiás kapcsolat bizalommal teli legyen. Ez az alapja. Van úgy, hogy két ember nem passzol, akkor váltani kell. Ez még nem zárja ki a párhuzamos gyógyszerszedést.

2010. dec. 26. 23:28
 12/23 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Eddig jól kijöttünk, csak ez a legutóbbi nagyon rosszul jött ki, és emiatt a bizalmam is megingott benne. Biztos még meg lehet beszélni, csak már félek gyógyszer nélkül. Arról egy kicsit tudnál írni nekem, hogy miért jó ez a sokkolás ("kád víz")? Az a baj, hogy egyelőre olyan dolgokkal sokkol, amikről nem én tehetek, nem tudok változtatni rajtuk..
2010. dec. 27. 12:29
 13/23 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

A pszichoterápiában érzelmekkel dolgozunk, ezért nagyon fontos a visszajelzésed a pszichológusod felé, hogy most hogy vagy, milyen gondolataid vannak, milyen érzések kavarognak a fejedben és nem utolsósorban, hogy ő mit váltott ki belőled! Ez az alapja a terápiának, hogy ha jó terapeuta, akkor ezt át fogjátok dolgozni és utána sokkal jobban leszel.

A konkrét problémádról nem tudok semmit(arról sem, hogy a pszichológusod mire és hogyan reagált konkrétan), nem is alkalmas erre az internet.

Viszont vannak olyan folyamatok, tudattalan dolgok, amire te magad nem látsz rá, viszont erősen a részese vagy. És van bizony olyan eset, hogy az embert ki kell robbantani abból a helyzetből, mert bizonyos szintén nem tudatos dolgok miatt magától nem menne ki. (pl nem tudatos játszmák, betegségelőny, ami szintén nem akaratlagos, de jelentősen hátráltathatja a fejlődést)

Amit így neten javasolni tudok neked, hogy feltétlenül hívd fel a terapeutád és jelezd vissza ezeket a dolgokat, érzéseket, amiket leírtál. És azt is, hogy nem tudsz mit kezdeni most ezekkel a negatív érzésekkel, a fájdalommal, ami benned van. Ha eddig jól működött a terápia és a kapcsolat, akkor újra sínre fog kerülni jó eséllyel.

A terápiában vannak hullámhegyek és hullámvölgyek is, amikor bizony fáj az adott folyamat, a változás. E nélkül viszont nincsen fejlődés.

Ettől függetlenül még kellhet gyógyszer, tényleg nem tudom mi a konkrét bajod, ezért nem is tudok felelőtlenül ebben tanácsot adni. A terapeutáddal beszéljétek meg, ha valóban szükségesnek ítéli meg, tovább fog küldeni a pszichiáterhez.

2010. dec. 27. 17:19
 14/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm!! Mindenképp beszélek majd vele.

Csak annyira nem értettem, mert többször próbált már "kiborítani", és tényleg sokszor elegem is volt már (de közel sem ennyire mint most), aztán sosem történt semmi. Valahogy sosem jött el az a következő lépés, hogy "na, de most majd jobb lesz". Maximum legközelebb nem szekált annyira és már ettől jobban éreztem magam.

2010. dec. 27. 17:50
 15/23 anonim ***** válasza:
Mire szerződtetek a terápia elején? Neked mi a célod a terápiával?
2010. dec. 27. 18:09
 16/23 A kérdező kommentje:
Hát... mi nem szerződtünk semmire. Elején mondtam milyen problémáim vannak (egyiknek sem tudtam magam sem az okát), aztán neki is estünk a terápiának.
2010. dec. 27. 21:51
 17/23 A kérdező kommentje:
Mármint elsősorban a tünetektől akartam megszabadulni.
2010. dec. 27. 21:53
 18/23 anonim ***** válasza:

Vizsgálatot, tesztet végzett? Hogyhogy nem szerződtetek semmire? Nem fogalmaztatok meg semmit, amit el szeretnél érni?

Ha ez nem történt meg komolyan, akkor én is azt javaslom, hogy azonnal válts szakembert, legszívesebben megkérdezném, hogy ki ez a kollega.

Mindenképpen olyan pszichológust keress, aki klinikai szakpszichológus és van módszerspecifikus pszichoterapeuta végzettsége. Akár a pszichológiai szakmai névsorban is.

Terápiába soha nem kezdünk szerződés nélkül! (vizsgálat nélkül meg pláne!)

2010. dec. 28. 00:06
 19/23 anonim ***** válasza:
Igen, és tünetre sem szerződünk! (hogy szűnjön meg a tünetem... ezt sokkal konkrétabban kell megfogalmazni)
2010. dec. 28. 00:07
 20/23 A kérdező kommentje:

Az első alkalommal beszéltünk a problémáimról, meg meséltem magamról, aztán mondta, hogy milyen terápiát tudna javasolni (mondjuk nem nevezte nevén, de az analitikus pszichoterápia lesz az), aztán legközelebb el is kezdtük. Mondjuk nekem is furcsa volt, miután hallottam, hogy máshol szerződés van.. de én annyira nem tudtam meghatározni a konkrét problémámat, (elég összetett lehet ez az egész, ami kivált egy csomó féle hülyeséget), gondoltam nem csoda, hogy menet közben fog kiderülni az is, hogy mit akarunk elérni. Szerintem azért az már úgy körvonalazódott is.. de mindenesetre nincs semmi "menetrendünk".

Ő is klinikai szakpszichológus. Mondjuk a szaknévsorban nem találom, de lehet, hogy rossz helyen nézem.:-/

2010. dec. 28. 00:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!