Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Önbizalomhiányos voltam...

Önbizalomhiányos voltam bizonyos életszakaszaimban, elég hullámzó volt a magabiztosságom. Hogyan küzdhetném le az utolsó lépcsőt?

Figyelt kérdés

Alapvetően semmi problémám nem volt magammal, de általános iskolában volt egy időszak, amikor családi gondok voltak itthon, így magamba zuhantam, hamarosan kudarcok értek a tanulásban és így önbizalomhiányossá váltam. A kudarcok még ma is hatással vannak rám, pontosabban már csak 1.

Már elfogadtam magam, látható változás ment végbe bennem, sok olyat meg merek kérdezni idegenektől is, amit eddig nem, fel merek szólalni, stb. Viszont egyetlen dolog maradt hátra, a nyilvános szereplés.

Életem első kudarca egy rossz felelés volt, amikor annyira izgultam, hogy csak makogtam és remegett a hangom. Azóta mindig ez jut eszembe, és be is következik, ha rákoncentrálok. Úgymond 'kiselőadások' előtt lép fel megint az izgulás: erős szívdobogás, hirtelen szédülés, stb.

Minden más területen helyretettem magamat és a dolgaimat, de ezt nem tudom egyszerűen leküzdeni. Pszichés okra gondolok, de nem tudok mit tenni ellene, ezért kérem más tanácsát.

Valaki tudna segíteni? Akár aki már átélte ezt vagy bárki.

Nagyon megköszönném a válaszát!

2009. jan. 18. 19:54
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Én ilyenkor az ájulás szélére szoktam kerülni, és megy a hasam(képzeld el ez milyen kínos).

A tanácsom leginkább nyáron valósítható meg:

2 hónapig dolgoztam kérdőívekkel, a nyílt utcán kellett emberekhez odamennem. Égett az arcom rendesen. Nem sokkal utána a máltaiaknál dolgoztam, szórólapoztam. Azt vettem magamon észre, hogy nem csak az emberek kedvességéből adódóan, hanem a határozottságom miatt is határtalan önbizalmat éreztem. Bátran oda mertem lépni a az emberek elé. Innentől fogva az egész dolog nem érdekelt, a nyilvános szereplések még gondok jelentenek, de sokkal kevésbé izgulok rajtuk.

Az biztos, hogy neked is az kell, mint nekem: teher alatt nő a pálma, tehát minél több idegen emberrel foglalkozol, annál egyszerűbb lesz.

Vállaj be annyi kiselőadást, amennyit csak tudsz. legyen egy olyan emléked, vagy tárgyad, ami nyugtatólag hat rád. Ezt vagy szorítsd a kezedbe, vagy gondolj rá, esetleg közvetlenül előtte érintsd meg. A drukk ellen meg segít a banán, fokozottan idegnyugtató hatású:)

2009. jan. 18. 20:33
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Igazából a spontán kiállással nincsen gondom, viszont ha van időm arra gondolni, mi hogy történik, mit fogok mondani, egyből leblokkolok...

Viszont köszönöm a tanácsodat, ez segíthet! :)

2009. jan. 18. 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!