Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szociális fóbiát hogy lehet...

Szociális fóbiát hogy lehet gyógyítani? Sikerült valakinek kigyógyulni belőle?

Figyelt kérdés

Szedtem antidepresszánst egy bajomra, az a bajom helyre is jött, de szoc. fóbia megmaradt, pedig állítólag arra is jó a gyógyszer.

Vagy fogadjam el magam, mint melankolikus, visszahúzódó ember?

Egész életemben ilyen maradok?

2010. nov. 17. 12:46
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

van még olyan dolog nálam, hogy pl nem tudok idegenek előtt késsel villával, mert remeg a kezem, illetve nem merek mások előtt telefonálni.

2010. nov. 18. 09:38
 12/17 anonim ***** válasza:

Aham. Ezekkel a dolgokkal együtt már inkább hajlik a dolog a szociális fóbia felé, főleg, ha ezek a dolgok kicsit akadályozzák is a mindennapi tevékenységedet, és a komfortérzetedet.

A szociális fóbiát ne gyógyszerrel próbáld kezeltetni szerintem. Mert az a tüneteket tompítja ugyan, de az okok ott maradnak. És ha jól akarsz lenni, akkor ezen a módon a "gyógyszeren kellene élned". Keress fel egy szakpszichológust, de olyat, akinek viselkedésterapeuta képzettsége van. Lehet pszichiáter is, de ne gyógyszerrel kezeljen lehetőleg (vagy ne csak azzal), hanem kognitív viselkedésterápiával is.

2010. nov. 18. 10:19
 13/17 A kérdező kommentje:
Hát igen, étteremben való étkezés kizárva, legfeljebb hamburger és pizza, azt lehet kézzel enni:) Meg a családi ünnepségek, ahol nem csak szűk család van, ott is a levest kihagyom, mert egy csepp se maradna a kanálban, mire számhoz emelem :D :S Próbálok ügyeskedni, vmi messzi pontot nézni, miközben eszek, akkor nem remeg úgy a kezem. Jön majd a karácsony, meglátjuk, hogy sikerül a családi vacsora :)
2010. nov. 18. 15:13
 14/17 A kérdező kommentje:
Azt tudom, hogy a gyógyszer ezt nem oldja meg, nem is erre szedem. próbálkozom magam. meg dolgoztam vhol, de csak pár napot, nem tudtam a szünetben enni, nagy menza szerű dolog volt. nem járok étterembe, az ünnepi ebédeket meg túlélem vhogy:)
2010. nov. 18. 15:14
 15/17 anonim ***** válasza:

Ezt nagyon rossz volt hallanom. Ha ennyire szenvedsz ezektől a dolgoktól, mért nem kérsz segítséget? :( - Persze tudom, magán úton egy-egy ilyen viselkedésterápia nagyon sokba kerül, és hosszadalmas. Azt is tudom, hogy nem könnyű ilyen szakembert találni, és az átlag magyar ember megfizetni sem tudja. De nem tudnál háziorvoson keresztül ingyenesen találni valakit? Mert ez az állapot így nagyon rossz lehet.

Ráadásul ezek olyan szituációk, amikben egyáltalán nem kellene szorongást érezni:(. Persze, ha az emberi elmében nem funkcionális dolgok rögzültek, akkor ezt nem mi döntjük el, azt is tudom:(.

Az autogén tréninget nem próbáltad még? Nagyon jó nyugtató, és feszültség oldó módszer. Ha nincs anyagi keret a tanfolyamra, akkor javaslom Dr. Kai Kermani: Autogén tréning című könyvét. Jól meg tudod tanulni gyakorlással onnan is, és antikváriumban 500-600 Ft az ára.

Ám mindenképpen egy viselkedésterápia lenne a megoldás, mert ez így nagyon nem lehet jó:(.

Együtt érzek veled, mert nekem is vannak enyhe szorongásos tüneteim, bár nem a társas, hanem a feladat helyzetekhez kapcsolódva. Nekem az autogén tréning sokat segít, sok mindent kezelhetővé tesz.

2010. nov. 19. 12:53
 16/17 A kérdező kommentje:

Köszi a választ. Hát pénzem nagyon nincs most tréningre, a könyvnek utána járok. :) Már annyira megszoktam, hogy ilyen vagyok, hogy automatikusan kerülöm az olyan helyzeteket, bár tudom ez örökké nem tarthat, sok dologból ki fogok így maradni, pl esküvőt se akarok nagyot, mert ott enni kell :D :S De nembaj, legalább olcsón megúszom :) Meg tényleg nincs pénzem sajnos esküvőre se, meg nem attól függ mekkora a felhajtás, csak együtt legyek a párommal örökre :)

Sokszor azt hiszem, teljesen normális vagyok, csak túlaggódom a dolgokat, mindenkinek vannak hibái. De ha itt vmelyik hibámról egy kérdést teszek fel, akkor kiderül, hogy nem is olyan kicsi a probléma. lehet, hogy tényleg be kéne fektetem vmi terápiára, mert már 20on évesen annyi mentális bajom előjött, pánik, depresszió, és az alap dolgok sosem gyógyulnak.

2010. nov. 19. 13:02
 17/17 anonim ***** válasza:
Az SSRI és a MAOI antidepresszánsok gyógyitják a szociális fóbiát.Én is ettől szenvedek.Nem tudok irni és enni mások előtt.Az tévedés,hogy le tudod győzni magadtól!
2013. dec. 26. 15:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!