A barátom (15) folyton túlgondolja a dolgokat. Nagyon szeretem őt, és szeretnék neki segíteni? Mi segítene leginkább, mit mondjak ilyenkor neki? Hogy nyugtassam meg? Tanácstalan vagyok, kipróbáltam már pár dolgot, de semmi se vált be igazán.
Én 16 éves vagyok, és 15 évesen én is ilyen voltam.
Persze hogy segíthetsz neki :) Tölts vele időt, menjetek el moziba, esetleg sétáljatok vagy bármi, kösd le, hogy ne gondolkozzon túl sokat. Általában az emberek akkor gondolnak túl dolgokat, amikor egyedül vannak, és nincsen dolguk.
Esetleg sokat segíthet ha őszintén beszélgetsz vele, és te is elmondod a véleményedet a helyzetről. Ez nekem borzasztó sokat jelentett. Más ember véleménye, más szemszögből (általában pozitívabb is, mint a túlgondoló félé, hiszen ők inkább a negatív oldalát nézik a dolgoknak) Egy őszinte beszélgetés aranyat ér, tényleg.
És éreztesd vele, hogy rád mindig számíthat, tudnia kell, hogy ott vagy neki és szereted, támogatod mindenben <3
De ne felejtsd el, hogy ezzel csak segítesz, nem fogod megoldani a problémáit. Azzal neki kell megbirkóznia.
Ennyit tudtam most így hirtelen összeszedni, remélem segítettem.
Amit #4 ír, nagyon jó gondolatok! Szinte hihetetlen, hogy "csak" 16 éves :)
De a legnagyobb igazság abban van, amit a végefelé írt. Ezt csak ő tudja megoldani.
Te KEZELNI tudsz segíteni a problémát, de MEGOLDANI nem. Még ez sem könnyű. A megoldást senki nem várhatja el tőled, hisz sokszor még komoly tapasztalattal rendelkező szakemberek számára sem könnyű dió a túlgondolás (szakszóval kognitív szorongás) "kikúrálása". Általában mélyebb okai vannak, mint ami elsőre látszik.
Az mindenesetre becsülendő, hogy igyekszel támogatni őt!
Ha minden kötél szakad, és van rá lehetőség, lehet érdemes lenne felkeresnie szakembert (pszichológust). 15 évesen azért még bőven formálódik a személyiség, szóval lehet, hogy "kinövi". De attól egy külső, professzionális segítség még hasznos, hisz fel tudja gyorsítani a folyamatot. Ez nem szégyen, ettől ő még nem lesz őrült. Azok amúgy sem pszichológushoz járnak, hanem pszichiáterhez :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!