Ebben az esetben van értelme pszichiáterhez fordulni?
Autista vagyok és szociális fóbiám van, gyógypedagógushoz és pszichológushoz járok heti rendszerességgel. Mindkét helyen felmerült, hogy lehet hogy jó lenne ha megint szednék gyógyszert.
Én nem utasítom el teljesen a gyógyszereket, de ha van más mód, inkább elkerülném a gyógyszert, viszont azt gondolom, hogy az lehet jó lenne, ha elmennék egy alkalomra egy pszichiáterhez, hogy ő elmondja, hogy mit gondol, elvégre ez mégiscsak az ő területe. De tényleg csak a legutolsó lehetőségnek látom a gyógyszert és így nem tudom, hogy van-e értelme elmenni. Mikor legutoljára voltam pszichiáternél ő azt mondta, hogy szerinte nekem nincs szükségem pszichiáterre és gyógyszerre, de azóta rosszabbul lettem. (1 évig jártam pár havonta)
Mivel az előző gyermek- és ifjúsági pszichiáter, ezért mindenképpen újat kéne keresnem, lassan 20 éves leszek. Valószínűleg elég hosszú folyamat lenne új pszichiátert találni, mivel olyat szeretnék aki ért az autizmushoz és nő (előző férfi volt és bár nagyon jó szakembernek tűnt, amiatt hogy férfi volt, volt olyan amiről nem tudtam beszélni, pedig kellett volna), szóval lehet hogy még azelőtt kéne találni valakit mielőtt elérem a mélypontot.
(Igen tudom, ezt a gyógypedagógustól vagy a pszichológustól kéne kérdeznem, de mindig van egy csomó dolog ami fontosabbnak tűnik és ezért ez nem jut eszembe.)
Szintén autista vagyok. Mindenképp kezdj el gyógyszert szedni, ha szakemberek javasolják! Én nem tudtam elkezdeni, amikor szükség lett volna rá, és kb. egy év alatt addig fajult a helyzet, hogy végül krízisintervenciós osztályra kerültem és ott kezdték el a gyógyszeres kezelésemet. Ne várd meg, amíg te is odáig jutsz, nagyon nem kellemes hely a krízisosztály, autistaként meg főleg.
Ha pesti vagy, akkor a SOTE pszichiátrián érdeklődj, ott foglalkoznak neurodivergenciával, mondjuk talán csak ADHD-val, célzottan autizmussal nem, de legalább valamennyire értenek hozzá és ha ők maguk nem is tudnak vállalni, talán tovább tudnak irányítani valakihez, aki igen.
Szerintem is hasznos lehet, ha elkezdesz neked megfelelő pszichiátert keresni, akinek szakterülete mindaz, ami te vagy, és ahogy írod is, nem csak gyógyszert tud felírni, hiszen az úgyis sok idő, amíg találsz és fogad téged.
Amúgy a jelenlegi terapeutáid nem tudnak gyakrabban fogadni, pl. hetente, illetve ajánlani vkit?
Ha találsz pszichiátert, mindenképp mondd el neki, hogy nem mindenáron szeretnél gyógyszert szedni, pont így, ahogy nekünk is leírtad, és tán tényleg igaz, hogy nem minden pszichiáter csinál csak beszélgetős terápiát.
Az, hogy közben felnősz szintén szükségessé teszi az új szakember keresését, ugyanis egész más kategória a felnőtt és a gyerek pszichológia és pszichiátria.
Határozottan kezdj keresni pszichiátert még akkor is, ha nem sürgős neked gyógyszert bevenni, ha egy pszichiáter nem csak gyógyszert ír föl, hanem beszélgetős terápiát is képes csinálni, akkor meg is fogja érteni. Arról nem is beszélve, hogy még ha fel is ír valami gyógyszert sem kötelezhet rá, hogy bevedd, viszont különben miért hozzá fordulsz, ugye?
#7 Heti egyszer járok a pszichológushoz is, meg a gyógypedagógushoz is.
A gyógypedagógus csak férfit tudna ajánlani, a pszichológust még nem kérdeztem.
Ja, akkor félreolvastalak, bocsi!
Akkor kérdezd meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!