Ki a jó pszichoterapeuta? Ahol voltam, egyenlő a nullával.
Szóval az volt, hogy megkérdezte mi a problémám, elmondtam, aztán megkérdezte, hogy hogyan szeretnéd megoldani. Az égvilágon semmit nem tett hozzá hogy tisztán lássak, sztem ezt bárki meg tudná tenni.
Az a kérdésem, hogy ez másnál is így van, vagy csak én fogtam ki ilyet.
Nyugi, nem biztos, hogy rossz az a pszichoterapeuta. Tudod, a pszichoterápia nem olyan, mint mondjuk a diabetológia, hogy az orvos megmondja, hogy miből mennyit ehetsz és milyen gyógyszereket szedjél, oszt jónapot. Az emberi psziché nem így működik. Ha a terapeuta direktbe megmondaná, hogy mik a problémád feltehető oka és kiosztana, hogy mit csinálj és mit ne, azzal nem segítene neked, mert nem változtatna azokon a lelki mechanizmusokon, amik a problémát okozzák. Vagy szervilis módon, önállótlanul követnéd, amit mond, vagy ellenállást tanúsítanál és nagyképű fráternek látnád, de lényegében semmi nem változna.
Fogadd el, hogy a pszichoterápiában neked kell megdolgoznod a javulásért és a terapeuta max. csak finom visszajelzéseket adhat neked. Ez már csak ilyen.
Ez kicsit kevés infó így. Összesen egy alkalom volt eddig?
Ha igen, akkor a terapeuta szerintem legfeljebb ott követett el hibát, hogy nem mondta el a kereteket. Nem mondta el, mire érdemes számítani, mire NEM érdemes számítani, összességében hogyan-miképp működik a pszichoterápia - amennyiben persze valóban így volt, hogy nem mondta el. Nem voltam ott, csak tippelek.
#1 (10:38) nagyon jól leírta. Érdemes feltenned magadban a kérdést, hogy milyen elvárásokkal érkeztél a terápiába? Mit vársz a terapeutától?
Ezek után pedig összeegyeztetni, hogy ez reális-e? Összecseng-e azzal, ahogy VALÓJÁBAN működik a pszichoterápia. Ezért fontos, hogy ezt elmondja a pszichológus, hisz laikustól nem várható el, hogy tudja magától.
Néhány tévhitet nem árt ledönteni.
Soka esnek bele abba a hibába, hogy a csodát várják:
odamegyek, majd a szakember jól megmondja, mi a bajom, meg hogy mit csináljak, és ha úgy teszek, akko' majd jó lesz.
Ez így működik az orvosnál, hasonlóan működik az autószervízben - de itt sajnos nem. Itt bizony saját magunknak kell megoldani a problémáinkat, ami sokszor nehéz, sokszor fáj, sokszor igen hosszadalmas. A szakember SEGÍT ÉS TÁMOGAT ebben, kísér az úton, de nem ő oldja meg helyettünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!