Ki a jó pszichoterapeuta? Ahol voltam, egyenlő a nullával.
Szóval az volt, hogy megkérdezte mi a problémám, elmondtam, aztán megkérdezte, hogy hogyan szeretnéd megoldani. Az égvilágon semmit nem tett hozzá hogy tisztán lássak, sztem ezt bárki meg tudná tenni.
Az a kérdésem, hogy ez másnál is így van, vagy csak én fogtam ki ilyet.
Nyugi, nem biztos, hogy rossz az a pszichoterapeuta. Tudod, a pszichoterápia nem olyan, mint mondjuk a diabetológia, hogy az orvos megmondja, hogy miből mennyit ehetsz és milyen gyógyszereket szedjél, oszt jónapot. Az emberi psziché nem így működik. Ha a terapeuta direktbe megmondaná, hogy mik a problémád feltehető oka és kiosztana, hogy mit csinálj és mit ne, azzal nem segítene neked, mert nem változtatna azokon a lelki mechanizmusokon, amik a problémát okozzák. Vagy szervilis módon, önállótlanul követnéd, amit mond, vagy ellenállást tanúsítanál és nagyképű fráternek látnád, de lényegében semmi nem változna.
Fogadd el, hogy a pszichoterápiában neked kell megdolgoznod a javulásért és a terapeuta max. csak finom visszajelzéseket adhat neked. Ez már csak ilyen.
Ez kicsit kevés infó így. Összesen egy alkalom volt eddig?
Ha igen, akkor a terapeuta szerintem legfeljebb ott követett el hibát, hogy nem mondta el a kereteket. Nem mondta el, mire érdemes számítani, mire NEM érdemes számítani, összességében hogyan-miképp működik a pszichoterápia - amennyiben persze valóban így volt, hogy nem mondta el. Nem voltam ott, csak tippelek.
#1 (10:38) nagyon jól leírta. Érdemes feltenned magadban a kérdést, hogy milyen elvárásokkal érkeztél a terápiába? Mit vársz a terapeutától?
Ezek után pedig összeegyeztetni, hogy ez reális-e? Összecseng-e azzal, ahogy VALÓJÁBAN működik a pszichoterápia. Ezért fontos, hogy ezt elmondja a pszichológus, hisz laikustól nem várható el, hogy tudja magától.
Néhány tévhitet nem árt ledönteni.
Soka esnek bele abba a hibába, hogy a csodát várják:
odamegyek, majd a szakember jól megmondja, mi a bajom, meg hogy mit csináljak, és ha úgy teszek, akko' majd jó lesz.
Ez így működik az orvosnál, hasonlóan működik az autószervízben - de itt sajnos nem. Itt bizony saját magunknak kell megoldani a problémáinkat, ami sokszor nehéz, sokszor fáj, sokszor igen hosszadalmas. A szakember SEGÍT ÉS TÁMOGAT ebben, kísér az úton, de nem ő oldja meg helyettünk.
3.szorra voltam, de ugyanaz mindig. Nem, nem vártam, hogy megmondja a tutit, de valahogy segítene lökni rajtam, vagy utat mutatni.
Valahogy olyan érzés, mintha magnóra beszélnék, vagy kiírnám magamból, ami a gondom. Végülis meghallgat csak nem mond semmit.
Hát, magammal ingyenbis tudok beszélgetni.
Olyat képzeljetek el, hogy olyanokat szól csak közbe higy aham, értem, te mit gondolsz erről. Aszem én is leteszek egy ulyen tanfolyamot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!