Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Létezhet, hogy gyerekkorban...

Létezhet, hogy gyerekkorban történt dolgok, traumák 30 évvel később törnek felszínre?

Figyelt kérdés
Ez elmúlt félévben bizonyos emlékképek kezdtek megjelenni a fejemben, amire 30 éven keresztül nem is emlékeztem. Először azt hittem csak valami álom lehetett. De túl részletes, pontos és valóságos, hogy álomkép legyen. Ráadásul anyámtól diszkréten kérdeztem pár dolgot és klappol, előrdulhat, hogy megtörténhetett. Egy pszichológus tud ebben segíteni, megállapítani, hogy megtörtént-e? Ha igen, milyen módszerrel? Abban sem vagyok biztos, hogy 34 évesen ezt bolygatnom kellene. Nekted volt ilyen tapasztalatotok vagy ismerősök körében?

nov. 25. 15:14
 1/7 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
Persze, lehetséges. Ha nem akarod bolygatni, akkor ne foglalkozz vele, felesleges szakember hozzá, először neked kell tudni mit szeretnél.
nov. 25. 15:55
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Persze, 40 évesen kezdtem terápiára járni, mert úgy álltam anyagilag, hogy megtehettem, és egy csomó gátlásra jöttünk rá, hogy álralános iskolás alsótagozatos tanáraim tették belém...
nov. 29. 08:06
 3/7 Phoney ***** válasza:

Mi az hogy, akkor létezik csak igazán. Az ember általában úgy fejlüdik, hogy minden, amit az életed során magadba fojtottál (akár az elfelejtés szintjéig), 30 fölött lesz egyre kezelhetetlenebb. Az elfojtás egy szükséges rossz, ami megvéd az elviselhetetlen dolgoktól addig, amíg fel nem nősz annyira, hogy már kezdeni tudnod kéne vele valamit. Más kérdés, hogy tényleg tudsz-e, főleg segítség nélkül. Amit "nem bolygatsz", az érett [korú] felnőttként előbb-utóbb megnyomorít.

Egyébként nem teljesen biztos, hogy megtörténtek, vagy nem biztos, hogy pontosak az éles részletek, de még akkor is illusztrálnak valami fontosat, ami viszont megtörtént. Ha nem derül ki, hogy pontosan mi történt, még akkor sem lehetetlen helyrehozni a fejedben.

nov. 29. 10:34
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Hasonló kérdést akartam feltenni, nekem is 30 felett kezdődött. Ilyen emlékbetöréseim nincsenek mint neked, és szerintem a jelenlegi felnőttkori traumatikusabb időszakom (bántalmazó kapcsolat, válás, egyedülálló anya lettem) miatt jöttek elő nagyon rossz múltbéli érzéseim, főleg a szüleimmel kapcsolatban. Leginkább érzelmileg hatnak rám (sírás, bizonytalanságérzés) a szavak amiket régen mondtak nekem a füleimben csengenek, pl egy senki vagyok, az is maradok, stb... és teljesen lehúzzák a maradék önbecsülésemet is.

Ami érdekes hogy az elmúlt időszakban, amíg a gyerekeim kisebbek voltak, egyáltalán nem jutottak eszembe ezek a dolgot, nem éreztem ilyen traumatikusnak (amikor meg történtek akkor igen) de nem gondoltam hogy ilyen mély nyomot hagytak bennem. Én úgy gondolom hogy az anyaság és a jelenlegi válásom hozhatta ezt felszínre.

A te életedben történt mostanában változás? Ami esetleg elindíthatott benned valamit érzelmileg?

Én mindenképp tervezek szakembert felkeresni mert nem szeretném ha rosszabbodna.

nov. 29. 13:20
 5/7 agnes_2001 válasza:

33 vagyok, egy gyerekkoromban látott kínzásos, kutyagyilkosság amit nem nem szerettem volna látni, és gyerek mivoltotól fogva nem tudtam megakadályozni, (pedig szerettem volna) olyan mély traumát okozott, ami végül felszínre tört az elmúlt egy évben.

Kemény, és fájdalmas munka az ilyesmin dolgozni :/ De remélem hogy nem értelmetlen.

dec. 4. 11:07
 6/7 agnes_2001 válasza:
*mivoltomtól
dec. 4. 11:07
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

4. Abban az élethelyeztben vagyok, hogy az elmúlt 3 évben megszületett mindkét kisfiam. Egyre többször jött fel a téma feleségemmel, hogy ha el akarunk menni ide-oda pár órára, hívjunk bébiszittert. Ráfűztem a témára, mert rám is sokat vigyázott gyerekkoromban unokatestvérem.

Eddig is tisztán emlékeztem egy konkrét dologra, amit el is mondtam otthon akkor gyerekként, de le is lettem rázva, így ártatlan, véletlen dolognak gondoltam. 30 évig semmi, de nyár közepétől kezdtek bevillani pár másodperces jelenetek más helyezeteket illetően.

Ezért akarok pszichológushoz menni, hogy valóban megtörtént-e és összefüggésben van-e egyes jellemvonásaim kialakulásával.

dec. 4. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!