Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Súlyos élet krízis. Ti mit...

Súlyos élet krízis. Ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés
17 éves lány vagyok. Szüleim elváltak, apu szerfüggő, nem tartjuk a kapcsolatot vele 4 éves korom óta. Anyuval élek. Életem első 14 évében még jól is mentek a dolgok, aztán anyu krónikus beteg lett, munkaképtelen, leszázalékolt. Rokkant nyugdíjból élünk+segélyek ami nem túl sok, sokszor van hogy nincs mit enni hónap végén, kikapcsolnak szolgáltatásokat mert nincs fizetve a számla. Évek óta kijár a családsegítő hozzánk. Első sorban azért mert 15 évesen öngyilkossági kísérletet követtem el. Azóta sem vagyok túl jól igazából, elnyel a depresszió, ebből adódik az hogy semmi energiám nincs semmire, többek között takarítani sem, így nem a legtisztább a lakásunk. Anyu nem sokat tud segíteni a betegségéből kifolyólag. Rám van maradva a főzés, takarítás, mosás, minden szinte teljesen. Rokonok messziről eljerülnek minket, mert potenciális baj forrásnak látnak. Emellett iskolába is járok. 11. osztályos vagyok. Nehezen töltöm be az összes feladatom. A városgazda fülébe jutott hogy kosz van (szolgálati lakásban lakunk) és mostmár ők is gyakran kijárnak hozzánk. A hölgyek azt pedzegetik hogy ki akarnak minket rakni amint megleszek 18, és hogy eddig is megtették volna már csak kiskorút nem tehetnek az utcára, ezért nem mondták még fel a szerződést. Közben a behajtó cég is a nyakunkban van nem törlesztett kölcsön miatt. Tiszta stressz vagyok. Ilyet tényleg tehetnek vagy csak fenyegetés? (Nappali) iskola mellett találhatok valami melót? Ha igen hol érdemes keresni? Tudok azon kívül valamit csinálni hogy jótékonysági szervezetről jótékonysági szervezetre járok? A behajtási dolgot sem értem mi fog történni. Nem rég kaptuk az első levelet. Nagyon félek. Anyu teljesen gyerekként kezeli, nem lehet vele beszélni ezekről, pedig engem is érint. :((

nov. 5. 15:36
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
0%
Mi az a krónikus betegség, amivel le van százalékolva anyukád? Az agya működik? Amivel ugye ma már online is meg lehet tanulni pár pénzkereseti lehetőséget.
nov. 5. 15:40
 2/21 A kérdező kommentje:
Agydanat. Levan épülve mentálisan. A napokat nehezen állapítja meg, feledékeny, nem tud ok okozatiságban gondolkodni.
nov. 5. 15:54
 3/21 anonim ***** válasza:
62%
Sajnos nem tudom, mit tehetnél, és nemhiszem, hogy tudnék segíteni, de nagyon szomoru az amit írsz.:( Kitartás és sok sikert
nov. 5. 16:03
 4/21 anonim ***** válasza:
58%
Kockás füzetbe tervezd és írd az anyagiakat. Fontos, hogy a havi rendszeres kiadás alatta maradjon a bevételeknek, így juthat rendkívüli kiadásra is és félretenni a nagyobb tervekre. Nagyon sokba kerülnek a tartozások, mert visszakapcsolási díjakat, késedelmi kamatot, felszólítást, mindent pluszba kiszámláznak. Ezek ellen a pontos fizetés a megoldás, pl. csoportos beszedéssel, de ehhez kell folyamatosan a számlán megfelelő egyenleg. Végrehajtásnál inkasszózhatják a számlát és akkor a csoportos beszedés sem tud teljesülni.
nov. 5. 16:04
 5/21 anonim ***** válasza:
62%
4-es! 17 évesn nem biztos hogy van saját bank számlája! De ég ha van is bank számlája az maximum Junior számla lehet. Arra meg csoportos beszedést nem lehet alkalmazni. De gondolom a közüzemi számlák meg az anyuka nevére jönnek. Már ezért sem rakhatja a saját bank számlájára csoprotos beszedésel. Ráadásul még csak 17 éves. Vagy is kis korú.
nov. 5. 16:29
 6/21 A kérdező kommentje:
Nincs sem bankszámlám sem beleszólásom a kiadásokba.
nov. 5. 17:55
 7/21 anonim ***** válasza:
51%
Kérdező, az édesanyád - a megítélésed szerint - beszámítható? Lehet, hogy érdemes lenne - legalább részlegesen - gondokság alá venni. Ilyenkor egy hivatásos gondok kezeli a pénzt és kisebb az esélye, hogy nem lesz befizetve a rezsi. Persze ha nincs annyi bevétel, akkor a rezsi - nyilván/sajnos - nem lesz befizetve.
nov. 5. 18:07
 8/21 A kérdező kommentje:
Nem teljesen viszont még annyira igen hogy ne lehessen mellé kirendelni még, ezt az utat már bejártuk.
nov. 5. 18:27
 9/21 anonim ***** válasza:
83%
Először szerintem fordulj a szociális munkásokhoz, az önkormányzati hivatalhoz, ahol éltek. Másodszor az osztályfőnöködhöz, lehet érdemes lenne magántanulói (jelenleg egyéni tanulmányi rendet igényelned), ezzel a problémával biztosan magadnák, és akkor tudnál esetleg diákmunkát vállalni. Azt kellene kiderítése mennyi az adósság, amivel tartoztak, illetve anyukád gondnokságalá vétele is fontos lenne, mert ezek szerint nem beszámítható sajnos. Mennyi idő mire még 18 leszel? Szakmát tanulsz vagy gimiben érettségivel? Mi szeretnél lenni ? Mert akár, ha érettségizel, azt esti tagozaton is meg lehet csinálni, oda is át tudsz íratkozni. Illetve keress rá arra, hogy nagykorúvá nyilvánítás, ez ezzel kapcsolatban fordulj a gyámhatósághoz. Meg tudják ezt a folyamatot előlegezni, ami azt eredményezné, hogy kvázi átveheted az irányítási. Sajnos a tartozások behajthatóak, illetve a legközelebbi hozzátartozóra szállhatnak. Vannak ingyenes jogsegélyszolgálatok, ilyen például a TASZ, keress rá, de sok ügyvédi iroda is csinál már ilyet. Biztos ők is segítenek. Nem tudom szeretnél e egyetemre menni, de ott pl: van diákhitel, szabadfelhasználasú, kamatmentes, amit később akár a törlesztőrészletekre is fordíthatsz. Szóval én most a helyedben ezekkel kezdeném. Önkormányzat, gyámhatóság, kideríteni mennyi a tartozás. Oszzályfőnök, esti tagozat vagy egyéni tanulmányi rend. Ezután kideríteni, hogy milyen ütemben kell a tartozást visszafizetni, esetleg bemenni haladékot kérni. Emellett pedig beszélnék azzal a helyedben, akitől bérbe kapjátok a szolgálati lakást, elmondani őszintén mi a helyzet, és hogy igyekszel mindent megtenni. Emellett pedig anyukád gondnoksag alá helyezése, illetve a jogsegély szolgálthoz, vagy valami ingyenes jogi tanácsot adó ügyvédhez fordulnék, elmondani mi a helyzet, és érdeklődni, mik a kilátásaid.
nov. 5. 18:41
 10/21 anonim ***** válasza:
Hát én nem bíztatnálak arra, hogy hanyagold a sulit. Most változtatni = nem lesz érettségid, plusz a baráti kapcsolataid, ami egy fontos tőkéd leépülnének. Ők a lelki egészséged, a B terved, az érettségi pedig az élet stratégiád legfontosabb eleme. Szinte minden szakma, szakképesítés, továbbtanulás feltétele és utólag sokkal nehezebb megszerezni, akkor is, ha most sem könnyű. Bankszámlára szükséged lesz, nézz körül, hogy milyen lehetőségek vannak, milyen díjakkal. Amíg fiatalkorú vagy, addig biztosan segít a gyámügy, hogy tudd folytatni a tanulmányaidat. A barátokhoz is átmehetsz tanulni, ha nincs áram. Csak azon gondolkodj, hogy a saját felnőtt életedet be tudd indítani. Egy kauciót letenni több hónap munka. Ha anyu önellátó, az nem baj, mert legalább ápolót nem kell mellé rakni, amíg gürizel. A helyedben megnézném a menzát, azon kívül meg hideget ennék, ez jóval olcsóbb és kevesebb idő. Anyunak is érdemes megnézni, hogy igénybe tud-e venni valamilyen étkeztetést, sok helyen van elérhető áron ebéd a nyugdíjasoknak.
nov. 5. 19:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!