A depresszió csak azért van, hogy ha az ember végül mégsem magával végez, hanem bármi más végez vele, akkor a környezetének könnyebb legyen elfogadni a halálát?
Persze akár a mentális egészség kategóriába is írhattattam volna a kérdésemet, de inkább a humorba rakom, pedig komolyan gondolom...
Az öregek úgyis mind depressziósak lesznek, ha már közel érzik a véget, nem?
Na, jó, közel sem mindenki, én is ismertem olyan matuzsálemeket, akiknek a depressziós oldalát nem ismertem meg... Persze attól még lehetett, csak nem tűnt fel nekem, vagy olyan szinten alapértelmezettnek gondoltam, hogy ezért nem emlékszem tán csak.
Szóval akkor végül is nem azért van, csak kellemes következménye, szerintem inkább... Ahogy bármilyen más testi betegség is: ha egy szerettünk testi vagy lelki fájdalomtól szenved, akkor a természetes halál megváltó, végül is, hiszen legalább nem szenved tovább...
"Az öregek úgyis mind depressziósak lesznek, ha már közel érzik a véget, nem?"
Nem.
Nem "feltétel", hanem mondjuk inkább "körülmény".
De vannak olyan idősek, akik mellett már egyfolytában ott van valaki, hogy ápolja őket, és közülük sem mind lesz depressziós, az ápolóik a megmondhatói.
Ha ilyen alapvető emberi kérdések foglalkoztatnak, akkor ahelyett, hogy parttalanul filozofálsz róla (mert ez az), legegyszerűbb a (máig is létező) kőkorszaki törzsekről tanulni, azok tükrözik a Homo sapiens "alaphelyzetét" a mai kultúránk defektjeivel szemben. Vannak öregjeik? Vannak. A koruknak megfelelő érett személyiségük van? Az antropológusok szerint nagyon is. Depressziósak? Nem. Egészséges közösségi életet élnek (nemcsak a többi öreggel), köszönik szépen. El tudják fogadni a többiek, amikor az öreg meghal? El.
Egyébként ha öregen valaki depressziós, szerintem annak okait az alábbi 3 lefedi:
1. elrontotta az életét és tele van megbánással, amit képtelen meghaladni
2. nincs közösségi élete, normális emberi kapcsolatai
3. nem sikerült a korához illő személyiségfejlődés, tehát szenved attól, hogy éretlen az öregséghez (attól függetlenül, hogy ő szubjektíven "lélekben fiatalnak" vagy "jajdeöregnek" értékeli magát, mert az éretlen embereknél mind a kettő elő szokott jönni, minden korosztályban.)
És hát igen, igen sök öreget érintenek a fentiek (a 2. és 3. különösen), de akkor sem annyi az oka, hogy öregek.
A depresszió pedig alapesetben nem célszerű jelenség (legalábbis súlyos/krónikus formájában már nem), hanem következmény.
Onnan, hogy ma is többmillió "ősember" (ti. kőkorszaki törzsekben, elszigetelten élő bennszülött) él világszerte, és megvannak a nagyon sajtos közös jellemzőik. Mivel ezek a törzsek több tízezer éve szakadtak el egymástól, és nem volt semmiféle közös nyomás, amitől pont az utóbbi párezer évben váltak volna mind ilyenné (közös jellemzőket tekintve), ezért ezeknek a közös pszichokulturális jellemzőknek 20 ezer éve is meg kellett lenni.
"a negyvenet szerintem nem sokan élték meg közülük" -- ez a laikusok félreértése a születéskor várható átlagélettartam alapján. Az az átlag nem azért volt a történelemben 25-40 év között, mert jellemzően 40 alatt haltak volna meg az emberek, hanem mert legalább annyihan haltak meg gyerekkorban, mint öregkorban (csecsemőhalandóságot leszámítva is). 50 ezer éve ugyanúgy a kb. 16-45 közöttiek voltak a legellenállóbbak, ahogyan ma is. Aki a mai bennszülöttekből megéri a felnőttkort, az is gyakran eléldegél 60-70 évet, civilizációtól elszigetelten is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!