Ez OCD-s vagy AUTISTA tünet?
Sok autistának van kényszeressége, de nem mindenkinek.
Vannak kényszeresek, akik nem autisták, és szerintem kevés autista van, akinek semmilyen kényszeressége ne lenne. Ahogy előttem is írták már: egy jelenségre nem kell gyógyszert szedni.
Persze laikus vagyok, de szerintem ez nem ocd, inkább autisztikus tünet. (Viszont önmagában egy tünettől nem lesz valaki autista) Az autizmusban fontos a kiszámíthatóság és ezért sokan szeretnek sok dolgot ugyanúgy csinálni. (Valójában az összes ember szeret ugyanoda ülni, de nem él át szorongást, ha valami miatt nem sikerül. Talán ez a lényeges különbség)
Az ocd inkább valami olyan belső késztetés bizonyos cselekedetekre (sokszor ismétlődően), amit nem tudsz kontrollálni és negatív irányba befolyásolja az életed (pl. Ajtó bezárása, kinyitása 10-szer, valamilyen kényszergondolat, hogy ha nem csinálsz meg valamit, akkor valami nagyon rossz fog történni, pl. meghal egy rokonod, stb)
Hogy érthető legyen, miért meg nem válaszolható ez a kérdés, itt egy hasonlat:
Ez influenza, vagy nátha tünet?
Valakinek folyik az orra és lázas.
No, ennyiből nem lehet megállapítani, mert mindkettő lehet.
Avagy a szokás hatalom, ahogy a mondás is tartja.
Nagyon igaz, amit az előző írt, extra hasznos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!