Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen érzés a bűntudat és a...

Milyen érzés a bűntudat és a szégyen?

Figyelt kérdés

Amikor valami olyat teszel ami erkölcsileg rossz, ártasz másoknak vagy törvénytelen. Egész életemben azt hallom másoktól, hogy ilyenkor belül szégyent és/vagy bűntudatot éreznek.

Valaki kifejtené mit érez ilyenkor? És honnan tudom, ha én is érzem? Hogy kell megkeresni és mire jó?

szept. 28. 09:51
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
68%
Sajnos sokan nem tudják...
szept. 28. 09:58
 2/21 anonim ***** válasza:
Mikor nekem bűntudatom van, mert egy illetővel nem voltam korrekt, megpróbálok a kedvébe járni minél jobban...... Nem tudok úgy tenni, mintha mi sem történt volna, még akkor sem, ha az illető nem is tudja, hogy én voltam esetleg a hunyó....... Kompenzálni próbálom a baklövésem...... Bár ritkán van bűntudatom, mert próbálok a hozzám közelállóknak nem ártani, de van, hogy sajnos nem úgy alakul a dolog.....
szept. 28. 17:29
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

Most ez olyan, mintha egy veleszületetten vak embernek kéne elmondani, milyenek a színek. Nem igazán lehet.

Én a mellkasomban érzek szorítást például. Legszívesebben elbújnék valahova, nem találkoznék senkivel. A szégyen inkább dühítő, a bűntudattól inkább szomorú vagyok.

szept. 29. 08:48
 4/21 A kérdező kommentje:
És akkor én miért nem érzek ilyet soha?
szept. 29. 09:38
 5/21 anonim ***** válasza:
Kérdező vagy azért, mert soha nem tettél olyat, ami miatt kellene (reméljük ez az oka), vagy mentális problémád van......
szept. 29. 16:01
 6/21 anonim ***** válasza:
#5: Á, szerintem olyan ember nincs! Legvalószínűbb, hogy valamilyen elhárító mechanizmus okozza. Nem tudná elviselni az érzést, ezért inkább "nem érzi", persze ez nyilván nem tudatos. Súlyosabb esetben pedig igen, mentális zavarra is utalhat.
szept. 29. 16:47
 7/21 A kérdező kommentje:

5-ös: Ha valaki más lenne az én cipőmben az szerintem sokszor érezte volna, mert rengeteg olyan dolgot csináltam, ami másokban ilyen érzéseket váltana ki. Legalábbis amennyire ismerem a társadalmi norma-rendszert és jogszabályokat.

Bennem semmi nem mozdul meg.

6-os: Honnan lehet tudni, hogy elhárító mechanizmus vagy mentális zavar?

szept. 29. 17:11
 8/21 anonim ***** válasza:
6: Kizárólag onnan, hogy kivizsgáltatod, mivel nagyon bonyolult ezt kibogozni egy ember elméjében.
szept. 29. 17:24
 9/21 anonim ***** válasza:
5-ös vagyok..... Kérdező akkor nincs mese, pszichológus de mihamarabb..... Mielőtt olyat teszel, aminek már nem csak egy "enyje-benyje" lesz a következménye.....
szept. 29. 17:51
 10/21 A kérdező kommentje:

De én nem akarom kivizsgáltatni különösebben, mert akkor olyan diagnózist adnak ami stigmatizál. (Gondolom.)

Kíváncsiságból viszont érdekelne. Tudtok pár támpontot adni mitől lehet ez?

szept. 29. 22:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!