Milyen érzés a bűntudat és a szégyen?
Amikor valami olyat teszel ami erkölcsileg rossz, ártasz másoknak vagy törvénytelen. Egész életemben azt hallom másoktól, hogy ilyenkor belül szégyent és/vagy bűntudatot éreznek.
Valaki kifejtené mit érez ilyenkor? És honnan tudom, ha én is érzem? Hogy kell megkeresni és mire jó?

Most ez olyan, mintha egy veleszületetten vak embernek kéne elmondani, milyenek a színek. Nem igazán lehet.
Én a mellkasomban érzek szorítást például. Legszívesebben elbújnék valahova, nem találkoznék senkivel. A szégyen inkább dühítő, a bűntudattól inkább szomorú vagyok.

5-ös: Ha valaki más lenne az én cipőmben az szerintem sokszor érezte volna, mert rengeteg olyan dolgot csináltam, ami másokban ilyen érzéseket váltana ki. Legalábbis amennyire ismerem a társadalmi norma-rendszert és jogszabályokat.
Bennem semmi nem mozdul meg.
6-os: Honnan lehet tudni, hogy elhárító mechanizmus vagy mentális zavar?

De én nem akarom kivizsgáltatni különösebben, mert akkor olyan diagnózist adnak ami stigmatizál. (Gondolom.)
Kíváncsiságból viszont érdekelne. Tudtok pár támpontot adni mitől lehet ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!