Miért jó élni?
Jó élni?
Mi értelme ennek az egésznek?
Van értelme?
Azt senki sem jelentheti ki, hogy a pszichoterápia nem segít, mivel nincs kontrollcsoport egy emberből sem, hogy összehasonlítható legyen, hogy hogy érezné magát az illető pszichoterápia nélkül. Ezen kívül nagyon, de nagyon nehéz megérteni és feldolgozni azt a tényt, hogy a pszichológus nem óraműszerész, azaz nem megjavítja az elromlott embert, ahogy egy órás az órát javítja meg. Hajlamosak vagyunk így tekinteni a pszichológia tudományára, ám ez téves. A pszichológus ezzel szemben abban segít, hogy egyrészt megpróbáld feldolgozni a negatív világképedet okozó traumáidat azzal, hogy egyáltalán arra vezet, hogy te magad fedezd fel, és problémamegoldás helyett megtanít együtt is élni vele! Nekem sem múlt el a depresszióm több év pszichoterápia után sem, hiszen a depresszió nem olyan betegség sajnos, mint egy nátha, hogy majd elmúlik magától is, viszont egyrészt megértettem, hogy miért alakult ki és megtanultam kezelni, megtanultam magamat úgy, hogy mi fontos az életben és mi nem, mivel javul az állapotom és mivel romlik. Ez tapasztalat kérdése is és szándék kérdése is, hogy ki mennyire szeretne meggyógyulni. Aki azt várja a pszichológustól, hogy megoldja a problémáit, az csalódni is fog, pláne, hogy egy pszichológus hivatalosan még tanácsot sem adhat, ugye. Ha tanácsra van szükséged az életvezetésedhez, akkor coachhoz fordulj, ne pszichológushoz. Azzal együtt, hogy tudom, hogy a depresszió nem gyógyítható, de kezelhető a saját bőrömön és belsőmön érzem, hogy milliószor jobban érzem magam a több éves sikeres terápiám óta, mint előtte, amikor minden kilátástalan volt és csak a sötétséget és a negatívizmust láttam. Tudom, hogy kivételesen szerencsés vagyok, hogy sikeres terápiát tudhatok a hátam mögött sajnos, de azt gondolom, hogy nem is vagyok ezzel egyedül, csak pl. más sikeresnek érzett terpáia után valószínűleg nem a mentális egészség kategóriájában olvasgat az illető, ugye... Ez tehát a válaszom a 20. válaszolónak.
A kérdezőnek pedig újra, hogy ne legyen off: azért jó élni, mert benned is megvan a fény, hogy jobbá tedd a világunkat! Ha még nem tudod, hogy ezt hogyan tedd, akkor az a feladatod, hogy megtaláld magadban, hogy ezt hogyan tudod teljesíteni, azaz úgy megvalósítani önmagadat, hogy teljesen önazonos maradj, és közben teszel azért, hogy a világ jobb legyen. Ez az értelme, mert persze, hogy van értelme. Ezen kívül a vallási és világnézeted határozza meg, hogy milyen kisebb célokat találsz ehhez és milyen irányt spirituálisan, azaz mi ad neked erőt. Hogy állsz, kérdező, a hittel, Istenhittel és a vallással pl.?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!