Autista vagyok? Ez annak a tünete?
20 éves srác vagyok jelenleg egy gépészmérnöki szakot végzek el, tanulási nehézségekkel nem rendelkezem.
Kiskoromba nagyon fura gyerek voltam, nagyon rajongtam a buszokért, vonatokért. Fejből tudtam 4-5 évesen a menetrendben szereplő megállókat percre pontosan, sőt, MÁVos hangosbemondásokat utánoztam, fejből tudtam betűről betűre a szöveget.
Barátaim sose voltak.. 6 évesen állapítottak meg nálam aszperger szindromát. 7 évesen buszokat utánoztam, és volt mikor busznak képzeltem magam, és a rendszámot fejből tudtam egy csomó járgánynak.
Ezután nagyon durva gyerekkorom volt sajnos, és így ezért ugrok egy nagyot. PTSD-m, depresszióm van, szerető családom sajnos nincs, sőt, senkim sincs. Budapesten élek azt 0 szociális kapcsolatom van.
Mostanság a kommunikáció nehéz, régen nem tartottam a szemkontaktust, most igazából össze-vissza nézek beszélgetés közben ha felelni kell egyetemem vagy valami, de sokszor dadogok, nagyon szorongok megszólalni idegenekkel.. nehéz egyszerűen. Szavakat nem találom, félremondok dolgokat.
Azokat akiket ismerek, gimis osztalytarsak ha keresnek néha, ott nincs ilyen.
Ez, hogy járművek, mindig megmaradtak ... Vasút fotós vagyok, és sokszor néha séta közben egy V43 mozdonynak képzelem magam (általában 431 069 típus), és UIC pályaszámokat tudom fejből ugyanúgy... Bár annyi változás van hogy hangokat nem adok ki közben...
Létezik olyan, hogy kinőttem az autizmust, vagy enyhült? Annyi változás van még rajtam, hogy régen nem igényeltem a barátokat gyerekkoromban, de most viszont eléggé... És nincs.
Megállapították nálad az Asperger szindrómát, tehát nyilván autista vagy, hacsak nem volt téves a diagnózis (de miért lett volna az). Ahogy idősödsz, változik a személyiséged, de ugyanúgy autista maradsz, csak másképp jelenik meg. Pszichológusod nincs? Nem tudom, hogy a PTSD-t meg a depressziót magadnak diagnosztizáltad-e vagy valaki kezel vele. Ha magadnak diagnosztizáltad, akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulnod, nem a diagnózis megerősítése végett elsősorban, hanem mert minden valószínűség szerint segítségre van szükséged. Egy hozzáértő szakember autistáknak is tud olyan szociális készségeket tanítani, amivel elboldogulnak a világban, tudnak kapcsolatokat kiépíteni ha igényük van rá. Nem tudom, hogy anyagilag hogy állsz, ha nincs pénz, akkor kérdezd meg a háziorvosodnál, hogy milyen lehetőség van tb-re, valami nagyon minimális szokott lenni, és lehet hogy hosszú a várólista, de ha most feliratkozol, akkor előbb-utóbb sorra kerülsz. És a pici is több, mint a semmi.
Gondolom alaposan utánanéztél a témának, mert az autisták gyakran ezt teszik. Ha nem futottál volna bele, akkor ezt a videót ajánlom, mert szerintem jó szemlélettel beszél a kezelési lehetőségekről:
https://www.youtube.com/watch?v=X-s6WeLOOck
(Röviden: egyrészt lehet kezelni az autizmus talaján kialakult depressziót és szorongást. Másrészt, ami magát az autizmust illeti, két irányból közelítheted meg: vagy (1) te alakulsz a világhoz, vagy (2) elfogadtatod magad a világgal. A videóban az a példa, hogy a srác mindig mac&cheese-t rendel az étteremben, és ez betesz a párkapcsolatainak, mert kineveti a partner, de ő meg csak ezt szereti. Itt a két lehetőség az, hogy
(2) vagy megerősíti az önbizalmát és nem törik meg attól, hogy valaki kineveti egy étteremben, hanem elfogadtatja magát
(1) vagy fokozatosan megismerkedik új ízekkel, amire szintén vannak bevált módszerek, tehát ő változik.
Persze kombinálni is lehet.)
Szerintem a leírtak és az általam tapasztaltak alapján határozottan van rá esély.
Én nőként vagyok hasonló helyzetben, hivatalos diagnózis nélkül (Mondjuk esetemben ADHD-ra gyanakszik a pszichiáterem, az autizmus részéről nem merült idáig fel.).
Példának okáért a fura érdeklődési körök nálam is jelen vannak/voltak.
Szinte mindig akad egy rajzfilm(sorozat), vagy annak karaktere, amelyre éppen rá voltam kattanva, de olyan szinten, hogy a gondolataim felét, háromnegyedét ez tette ki. Ezek a rajongási fázisok általában 4-5 évig tartottak ki nálam, bár megesik, hogy időről-időre visszatérek egyikhez vagy a másikhoz.
Különböző állatfajokkal, fajcsoportokkal szintén voltak/vannak hasonló hiperfixációim. Több évig volt dinoszauruszos/őslényes, illetve madaras, vagy éppen cápás korszakom. És nem kisgyerekként, hanem tizen-, illetve huszonévesként. Gondolom mondanom sem kell, hogy én sem nagyon tudok barátkozni senkivel, pedig nagyon szeretnék, de egyszerűen nem megy. A kontaktus létesítésével nincs gondom, meglehetősen bőbeszédű vagyok, de nem vagy csak nehezen tudok egy hullámhosszra kerülni az emberekkel, mivel nem igazán van közös érdeklődési kör. Még egy-egy adott fandomon belül is nehéz dolgom van, mert rendre tapasztalom, hogy senki nem ásta magát annyira bele egy adott karakterbe vagy témába, mint én.
Úgyhogy szerintem a neurodivergens emberek főleg más neurodivergens személyekkel tudnak érdemben barátkozni, esetleg extra toleráns, türelmes és nyitott neurotipikusokkal. Kérdés, hogy hol lehet ilyen emberekbe belefutni. Tudom, vannak különféle tematikus Facebook csoportok, de nekem ott nehezebben megy az ismerkedés, mint élőben. Nem tudom hogyan lehetne nyitni mások felé, anélkül, hogy nyomulósnak, erőltetettnek hatnék.
"Szerintem te tényleg egy mozdony vagy, menj és tankolj meg"
A V43 villamos mozdony, nem kell megtankolni. :D
Most miért baj, hogy sokszor betegesen rajongók egy járműért és annak a személyének képzelem magam? Régen felismertem, hogy ez szégyen mások szemében, nem értik, így tudom titkolni a 4 fal között ezt az egészet. Énképem nincs, mármint most legyek XY, és nincs az, hogy én XY, mindig valaki más személybe vagy tárgyba képzelem magam. Tudom nehéz leírni, de ez van...
Aszperger szindromát egy gyermekpszichológus állapította meg, amikor nagycsoportos voltam az oviban, mert nagyon fura voltam. Nem fogtak engem soha vissza oviba, nem buktam, tehát évvesztes pl. nem vagyok. Olvastam, hogy autizmussal rendelkező embereknél van dühroham. Én eddig úgy voltam vele, nekem nincs, csak indulat kezelési problémáim vannak. Most eszméltem rá, hogy lehet... Bár én nem török, nem csapkodok, hanem vagy káromkodok, vagy bőgök, vagy simán ott hagyom a szituációt, rosszul sikerült gyakorlati feladat után a termet például. Xanaxot szedtem emiatt, de semmit az ég világon nem használt a felírt dózis, önkényesen nagyobb dózist szedtem be, álmosított csak.
Depresszió, PTSD nem az autizmus miatt van, már ha az vagyok, hanem 7-18 évesen az életem pokoli rossz volt, egy paranoid skizofrén anya, egy drogfüggő börtönt megjáró bátyj mellett...
Azt még kihagytam, hogy van pszichiáterem, aki egyben terepeuta, de voltam egy pszichiátriai tagintézményben is. Mindkettő helyen PTSD, közepes erősségű depressziós epizódot, valami személyiségzavart állapítottak meg (nem meghatározott). Aszperger szindromát az iskolapszichológus is mondott nekem, 6. osztályban, de az nem diagnózis volt, hanem csak mondott valamit, papírt nem állított ki stb...
Pszichiáteremhez jövőhéten megyek, nem tudom érdemes -e ezt megemlíteni, őszintén, az, hogy állandóan rosszat álmodok (halálesetek, üldözések, esetleg a gyerekkorom történéseit) sokkal durvább szerintem mint ez.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!