Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van kedve valakinek közös...

Van kedve valakinek közös "terápiára" szociális fóbia kezelése/leküzdése kapcsán?

Figyelt kérdés

Kicsit megbotránkoztatóan hangzik, de 30évesen még mindig gyerekkortól kezdődő, állandó szorongások nehezítik a mindennapjaim. Ez azt jelenti például, hogy nem merek boltba menni, ügyet intézni stb.

Már nem annyira súlyos a helyzet, mint korábban, de korántsem tartom magam önállónak annak ellenére, hogy egyedül élek & dolgozom.

Ezt tetőzi szintén gyerekkortól kialakult, néhány eü-i tünet jelenléte is.. Az esetemben minden onnan ered, hogy az édesapám igyekezett elzárni előlem bárminemű tapasztalatszerzést már kicsi kortól kezdve. Nem nézhettem semmit, nem engedett semmilyen tevékenység vagy tapasztalás közelébe, mert neki is kül. pszichés problémái voltak.

Így alakult ki esetemben ez a "teszetoszaság." Bele sem tudok kezdeni nagyon semmibe, mert fogalmam sincs, mi merre hány m-re.. , vagy mit hogyan "kell".

Ez már minimálisan fejlődött az évek alatt -főleg miután elköltöztem a szülői közegből a 20as éveim elején. Ugyanakkor korántsem tudok annyira hétköznapi, szociális életet élni, mint a legtöbb ember.., állandóan rettegek ha valami cselekedetet kéne csinálni, mert fogalmam sincs, mi hogy működik..

A kudarctól való félelem miatt alig-alig merek kisebb tapasztalati lépéseket tenni, elakadt így az életem..

Eszembe jutott egy idétlen ötlet.., hátha valaki, aki hasonló helyzetben volt vagy van, benne lenne néha 1-1 közös "akcióba". Pl. közös vásárlásba (a fővárosban), vagy más, kisebb szociális tevékenységek közös gyakorlásában.

Talán ez is segíthet ilyen helyzetben win-win szituációként a fejlődésben.:)

Köszönöm szépen a segítséget!

szept. 1. 13:59
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ki tudnád fejteni bővebben mire gondolsz?
szept. 1. 18:24
 2/6 A kérdező kommentje:

Arra gondolok, hogy van-e kedve valakinek/valakiknek akár kisebb csoportban kísérletezni a komfortzóna kiterjesztésében.. :)

Mármint olyan akadályok közös megugrásában, ami valakinek szorongás miatt egyedül lehetetlennek tűnik: ilyen pl. az esetemben a bevásárlás. Vagy ez lehet pl. ügyintézés stb., kommunikációs készségek fejlesztése, valamilyen sport elkezdése.

Szóval inkább kisebb dolgokra orientáltan, ami más számára mindennapos rutin program, míg egy szorongó ember számára nehéz kihívás,ha egyedül kell meglépnie. Sokszor éppen ezért nem is lép.

szept. 1. 19:37
 3/6 anonim válasza:
Nekem tetszik az ötleted, nekem is sokat jelentene ha lenne valaki aki eljönne velem esetleg olyan helyekre ami szorongással töltene el, és egymás mellett állnánk barátokként, hatalmas szükségem lenne egy ilyen személyre az életemben, és természetesen ez oda-vissza működne, viszont én sajnos vidéken élek.
szept. 3. 11:37
 4/6 A kérdező kommentje:

Örülök, ha tetszik!:)

A csapatos cselekvés szerintem is fel tudja tuningolni az ember önbizalmát még ha kis mértékben is!:)

Legalábbis megér egy próbát!;)

Van egy olyan tapasztalat, hogy akik hasonló helyzetben vannak, együtt gyakrabban jutnak előrébb. Mert megértik & elfogadják egymás pillanatnyi állapotait/fejlesztenivalóit, & így a szégyenérzet hiányában felold a vészfék, hamarabb mernek lépni..

Hátha nyomokban tartalmaz valami igazságot..

Akit esetleg érdekel még az ötlet, folytathatjuk pm-ben!:)

szept. 3. 22:10
 5/6 anonim válasza:

Szia, nekem is ugyanez a problémám.

Engem érdekelne, szívesen benne lennék

szept. 13. 01:11
 6/6 A kérdező kommentje:

Sokan vagyunk szerintem hasonló helyzetben.:)(:

Köszönöm a lelkesedést!=)

Én azóta időközben erőt vettem magamon,mert azt vettem észre,hogy a szorongó emberek nem mozdulnak ki, nagyon nehéz az elindulás, emiatt elakadt az ötlet (mert nem volt folytatása a kezdeményezésnek).

Végül az segített, hogy rengeteg videót hallgattam pl. várakozás/utazás stb. közben szorongással, önbizalomhiánnyal kapcsolatos témakörökben.

Illetve annyira betáblázódtam, hogy a helyzet hozta úgy,hogy felismertem, nem halogathatom a próbálkozást.

Hátha a tapasztalatom tud segíteni nektek (azoknak, akik magukra ismernek ebben a csónakban)...:)

Szóval elhatároztam, hogy másképp fogok reagálni & másképp fogok tekinteni magamra & a világra.

Rájöttem, hogy a kudarctól & korábban megélt negatív tapasztalatok ismétlődésétől félünk leginkább. Viszont ha úgy gondolunk a kudarcra, hogy az a fejlődésben a legnagyobb segítőnk/haverunk, akkor teljesen megváltozik a hozzáállás & a demotiváció is alábbhagy.

Illetve megértettem, hogy azok az emberek, akik elégedettek, békében vannak saját magukkal & a környezetükkel, ők nem fognak kinevetni egy bénázó (= éppen tanuló) embert, hanem épp ellenkezőleg. Ha elakadást látnak,segítenek (ha tudnak). Mindenki béna/teszetosza a kezdetekben, de ez a kudarc éppen azért van, hogy közben jobban megismerjük magunkat (a legjobb eszköz a tudatalattival való kapcsolatfelvételre a kudarc), & felerősíthessük a megismert képességeinket.

Akik beszólnak, kinevetnek stb., ők nincsenek megelégedve az életükkel, & a környezetükkel. Miért kéne éppen ilyen tudatállapotban lévő emberek megítéléseire/reakcióira valamit is adni? Miért fontos az ő véleményük/reagálásuk stb.?

Ha sikerül saját magunkat (az erősségeink, gyengeségeink, tapasztalati hiányosságaink) elfogadni & ezzel együtt is értékelni + csak a létezésünk nagyszerűségét elismerni bármilyen szuperképesség nélkül, akkor már nem okoz félelmet próbálkozni ismeretlen dolgokkal, & kudarcélményt tapasztalni (az visz előre).

Valahogyan nekem ezek annyira megváltoztatták a szemléletem, hogy már egyre több szituációba mertem/merek beállni. Elmentem bevásárolni, elintéztem amit kell stb.

Egyszerűen csak megerősítettem magamban a fentieket, & ez legyőzte a félelmet. Persze ez egy folyamat, nem trambulin, én sem lettem nyusziból hirtelen oroszlán.:)

Remélem, ez elgondolkodtathat & segíthet azoknak, akik hasonló problémákat (szorongást, félelmeket) érzékelnek! ❣️

szept. 19. 21:59

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!