Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Aki cptsd állapotban van,...

Aki cptsd állapotban van, milyen tapasztalataitok vannak? Hogyan sikerült kilábalni belőle?

Figyelt kérdés

A családi mérgező háttér miatt kerültem ilyen helyzetbe. Persze ez folytatódott a felnőtt életemben is párkapcsolatok, ismerkedések, "baráti" kapcsolatok terén. A séma miatt kizárólag ilyenekkel volt kapcsolatom.

A legutóbbi brutális ismerkedés után totálisan mélyre kerültem, ki sem mentem a szobából hetekig. Persze az állásomat is elveszítettem, pedig tanult ember vagyok.

Most elvállaltam direkt egy egyszerűbb irodai pozíciót, de azt érzem, hogy nehezen tudok kapcsolódni a kollégákhoz, beindul a védelmező mechanizmus. Furán is néznek rám, nyilván nem tudják, min mentem keresztül. Próbáltam beszélgetni, odamenni másokkal, de azt vettem észre, nem kíváncsiak rám. Már unom, hogy mindig nekem kell leszólítani mást, ők felém persze nem nyitnak, hogy bármit is kérdezzenek.

Két fura szituáció volt a cptsd miatt.

Egyik: Konyhában új kolléga a titkárságról. Szóba került, hogy jönni szoktak vendégek. És tök hülyeséget kérdeztem: Ide szoktak leülni kajálni? Erre ő, dehogy nem itt a tárgyalóban. (mondjuk ez annyira nem gáz)

Nektek is vannak ilyen fura megmagyarázhatatlan dolgaitok? Ti hogy élitek meg? Olyan mintha elveszítettem volna önmagam és az érzéseimhez sem tudok kapcsolódni.

aug. 27. 18:42
 1/4 anonim válasza:

más miatt, de nekem is valószínűleg ptsd van a háttérben. (bár nincs diagnózisom még)

hogy hogy élem meg? minden este félek aludni, rémálmaim vannak. annyira nem hat ki a kapcsolataimra, mivel nem volt nagyon embereknek köze az esethez. másra szedtem antidepresszánst, abban az időben enyhültek a tünetek, viszont a másik ok (pánikbetegség) elmúlt, és így nem folytattam a gyógyszert.

de belegondolva, régebben rosszabb volt. (3,5 éve történt az eset) mindenképpen menj el egy szakemberhez, ő tudna segíteni, hogy neked melyik módszer fog segíteni, vagy csak tanácsot adni, hogyan tovább, ő tudja, miket kell kérdezni, hogy megtudja, mi a pontos ok.

ami nekem segített, az maximum az idő, illetve visszamentem többször a traumám helyszínére, persze biztonságosan.

a gyógyszer csak elnyomja a dolgokat, nem oldja meg, és a szervezeted is rászokik, így lerakni is egy kínzás lesz, főleg, ha hosszabb ideig szeded.. tapasztalatból nem ajánlanám, maximum utolsó megoldásnak, de a doki majd úgy is elmondja, ő mit lát jónak. (+nálam okozott még kisebb egészségügyi gondokat is, de ez persze nem mindenkinél van)

kitartást, és remélem, hogy sikerül kilábalnod belőle majd.

aug. 27. 19:10
 2/4 anonim ***** válasza:
50%
Ne haragudj, de amíg nem kerül fel EESZT-be egy orvosi diagnózis, addig nincs CPTSD-d. Ha zavar a dolog, akkor tessék elmenni pszichiáterhez segítségért.
aug. 27. 19:32
 3/4 anonim ***** válasza:
Munkahelyen ne a mentális betegsegeidrol beszélj. Munkatársak nem barátok. Pont. Írj naplót az szokott segíteni.
aug. 27. 19:57
 4/4 a2b4ge90 válasza:
Nekem meg sehogy *33
aug. 29. 01:28

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!