#10, a Scippa hatóanyaga az escitalopram, tehát ebből 5 mg ér ugyanannyit mint citalopramból 10 mg (ennyit szedek én, azaz fél szemet). Ugyanaz teljesen a hatóanyag egyébként csak a Citalopram 50%-ban olyan térbeli izomert tartalmaz ami nem hatásos, csak a másik 50%, ami megegyezik az escitaloprammal.
Nem lesz jobb hangulatom, viszont kevésbé vagyok érzékeny a stresszre. Illetve, például utcán járva, nyílt térben (akár munkahelyen) szoronganék különben, így viszont egyáltalán nem. Van egy kevés OCD-m is, azt nem szünteti meg, csak enyhíti.
Mellékhatásnak mondható, hogy közönyössé, egykedvűbbé tesz, kevésbé vagy motivált arra, hogy bármit csináljál. Fáradékonyság miatt is nehezebb célokat kitűzni, következetesen betartani, már ami a munkaidőn kívüli tevékenységeket illeti.
Én reggeli után lezuhanyozom, és utána veszem be egy pohár vízzel, a C vitaminnal együtt. Reggelire tejeskávét is iszom, tehát nem veszik össze a kávéval. De azért ne éhgyomorra vedd be kávéval. Bármikor bevehető egy nap, nem emlékszem mit ír a tájékoztató, talán szerencsésebb evés után. Van aki este szedi be, és altató hatással van rá.
Csak a nátriumot viszi le, az viszont nem játék. Mondjuk komoly bajt nem okozott még ez, mivel nem esett még lejjebb a szint.
Az emberek egy részénél hat ez a gyógyszer (SSRI-k), más részénél nincs hatása, ez egyénfüggő. Az SSRI-k közül, amelyek elég modern gyógyszernek számítanak, az (es)citalopram bír a legkevesebb mellékhatással. De mint látod, elég komolyan hat a szervezetre, és van pár mellékhatása. Mérlegelni kell, hogy muszáj e szedni. Pl. ha egyedül dolgoznék, mint korábbi munkakörömben, lehet nem szedném. Fél szemnek mindenképpen kevesebb mellékhatása van, szerintem súlyod miatt neked is beválhat az 5 mg escitalopram.
A gyógyszeren kívül viszont komoly hatása van a rendszeres sportnak (kétnaponta kocogok 6 km-t), és a mentális hozzáállás is legalább ennyire hatékony megküzdési stratégia. Hívőként megfogadom Jézus egyik legpraktikusabb tanácsát: "ne aggodalmaskodjatok a holnap felől, mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja". Vagyis csak egy napra előre gondolkodom, nem stresszelem magam, hogy 2 hónap múlva milyen nehézségek várhatók, vagy milyen rossz forgatókönyvek vannak. Isten gondviselésére bízom magam. Ezzel a mentális hozzáállással, magamhoz képest lehetetlennek látszó dolgokat is megoldok, mert "minden lehetséges annak, aki hisz". Már több alkalommal az életemben újjáéledtem poraimból, lehetetlennek látszó helyzetből felálltam. Nem mondom, mindezeket megelőzték nagyon erős öngyilkossági gondolatok és teljes kilátástalanság érzet. A hit miatt nem tudott lenyomni az ördög, de inkább nem is amiatt (nem saját erőm miatt, mert az nulla), hanem Isten kegyelme miatt, aki adta ilyen időszakokban, utolsó pillanatban, a hitet.
20 mg Brintellix csökkentette valamennyire, de nem mulasztotta el, örülnék ha jobb lenne a helyzet.
Elég egyéni, hogy kinek mi hat, előtte próbáltam mást is, pszichiáter segítségével kell kitapasztalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!