Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mennyi idő után éreztetek...

Mennyi idő után éreztetek javulást a pszichológushoz járással?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Elkezdtem pszichológushoz járni, még csak 3 alkalmat voltam, nagyjából a problémáimról beszéltünk, terápia még nem történt. Kognitív terápiával lesz majd speciálisa megcélozva a sok szorongásom.

Hatalmas felismerés kellett hozzá, hogy beismerjem, hogy nekem szükségem lesz pszichológusra, mert úgy gondoltam nekem nem kell.

Elkezdtem szorongani nagyjából 1 évvel ezelőtt, amit úgy kezdtem el magamtól megoldani, hogy minden ilyen élethelyzetet, ahol rámtört a szorongás elkezdtem kerülni.

Ilyenek voltak a nagybevásárlás.

Munkahelyen nem szorongtam, de a munkába járástól is elkezdtem szorongani a nagy tömegtől, úgyhogy megoldásnak azt találtam ki, hogy átkérem magam távmunkába és home officeban vagyok. Ami azt eredményezte, hogy 1 év elteltével, video meetingben vagyok nagyjából csak emberekkel.

Ritkán kimozdulok heti 1-2 alkalommal egy 15 perc séta. A bevásárlást meg Auchan házhozszállítással oldom meg.

Azt hittem, hogy ezek jó megoldások, mert nagyjából megkönnyebbülést is éreztem, viszont eljutottam oda, hogy most már ha kimegyek a házból is rám tör a szorongás.

Elmeséltem ezt a pszichológusnak, véleménye szerint a viselkedésterápia is működhetne, de valószínűleg nem az okozza a problémáimat, hogy ki kell menjek az utcára, hanem valami egyéb dolog húzódik meg mögötte, ami bármiféle stresszhelyzetre felerősíti a szorongásom érzését és tudat alatt összekötöm az adott élethelyzettel.

Pl: stresszes a tömeg a buszon, emiatt előjön az alap szorongásom és az agyam összeköti, hogy biztos a busztól szorongok.

Holott 25 évig nem volt gondom a buszozással.

Azt mondta, hogy 10 hét nagyjából, amíg javulás eljön, de van akinek több, van akinek kevesebb, ez az ember egyéni fejlődésétől is függ.

Mellette kaptam feladatokat, hogy kérjem magam vissza a munkahelyre, hogy bejárjak és újra építsem a szociális kapcsolataimat, meg járjak el sűrűbben bevásárolni, mégha most úgy érzem ez valami hatalmas feladat is részemre.

Szorongásaim mögött, amin nagyon sokat agyalok: korábban elhunyt hozzátartozó, öregednek a szüleim, családi problémák, megrekedtség - nincs párkapcsolatom, és a munkám is olyan, hogy pont elég hó végéig a fizetésem.

Jár / jártatok hasonló cipőbe, esetleg bármi jó tanács, tapasztalat.

Köszönöm!

júl. 26. 12:26
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
0%

20! Jártam, pont ezért mondom ezt. Én egy időben imádtam a pszichológiát, majdnem én is terapeuta lettem, mert hittem benne. Az elméleti része szociálpszichológia, pszichopatológia a mai napig érdekel.

Viszont kijózanító pofon volt a valóságban kipróbálni. olyan érzés volt, mint mikor a nagy szerelmedre rányitsz valaki mással az ágyban. Hogy ez egy ekkora átverés? Hogy ennyire a lehúzásról szól minden? hogy ennyire azt mondják, amit én hallani akarok? Mert szinte csak azt mondta!

Olvasd el a 16. választ az is miről szól? Hogy ő semmiért nem felelős, hogy ő mennyit fejlődött, hogy bezzeg a mások mennyire toporognak! Persze, mert erre megy vissza! Szerinted, ha egy pszichológus az igazat mondaná, bárki visszamenne hozzá?

júl. 29. 22:16
 22/23 anonim ***** válasza:
56%

16 és 18 as vagyok

Hát barátom, te jól tetted, hogy nem mentél pszochológusnak, mert semmi tehetséged hozza.

Először is a nárcisztikusság nagyon távol áll tőlem. Sőt. Nem tartom magam sokra és ha valamit utálok, az az önimádat és a büszkeség.

Kettő. A pszichológusom nem ,,mondd" semmit, hogy így meg úgy kellene, hanem kérdez. Magamnak kell választ adnom.

Például erre, hogy miért jöttem össze azzal a nővel, akivel rossz volt a kapcsolatom. Sejtem. Mert hajlamos vagyok a megsgokott rosszat választani az ismeretlen helyett.

A válaszom sem arról szól hogy semniért nem vagyok felelős. Pont hogy én vagyok leginkább. Ami a toporgást illeti azt eddig is láttam másoknal. Konkelrétan egy haveromról beszélek. Amíg szüleivel elt jól ment a gimi. Aztán egyetemre bekerülve kihullott. Az egész élete megrekedt. Én sejtem ag okát. Mert sose kellett semmiért törnie magát. Mondig azt tette , amit mondtak. Most nincs ki követeljen tőle. Maradt is egy bolti eladó, miközben már mérnök lehetne. Ehhez nem kell pszichológia, hogy belássam, hogy ez helyben toporgás.

Ami meg a beszelgetésünk: a pszichológusom nem mond semmi olyat, amit hallani szeretnék. Sőt. Onkább olyat kérdez, qmire nekem kellemetlen megválaszolni, mert akkor szembesülök vele, hogy kit csinalok rosszul. Pl amikor megkért, hogy irjam ossze mivel baszom el a szabadidomet a diplomara keszules helyett. Na az nem kellemes, amjkor azt veszem eszre, hogy hibaztathatom a vilagot, ha tanulas helyett mondjuk tiktokozom. Nekem a pszichologusom nyitotta fel a szemem a gyengesegeimre. Es hogy hogyan tudnam azokat lekuzdeni. Sajnalom, hogy a rossz tapasztalataidban csalodtal egy nagyon hasznos tudomanyban

júl. 29. 22:32
 23/23 anonim ***** válasza:
0%

22! Tudom, hogy működik! Ezért mondom, amit. Ismerem oda-vissza az egészet. még a terápiás módszereket is tudom. Hidd el nem a levegőbe beszélek.

Abban igazad van, hogy ehhez a színjátékhoz nincs tehetségem. Én eleve nem tudok pénzt elfogadni valami ilyesmiért. Már a gondolat is hányingerkeltő számomra.

épp arról beszélek, hogy ez "Először is a nárcisztikusság nagyon távol áll tőlem. Sőt. Nem tartom magam sokra és ha valamit utálok, az az önimádat és a büszkeség." -egy pszichológus szerint HIBA! és megpróbál majd jól megformálni, hogy ne maradj ilyen.

"A pszichológusom nem ,,mondd" semmit, hogy így meg úgy kellene, hanem kérdez. Magamnak kell választ adnom."

De sugall! Gyakorlatilag megmondja, hogy mi a jó válasz, csak nem veszed észre. Hidd el én ugyanezt a manipulációs technikát milliószor alkalmaztam már az életben.

ilyen "valóban úgy érzi ez a helyes döntés?" -ergo te kimondod, hogy NEM az, és várod, hogy a másiknak leessen, amit akarsz mondani, és ha nem esik mégy még egy kört, míg a végén csak azt mondja! Amúgy működik a módszer, ezt elismerem!

"miért jöttem össze azzal a nővel, akivel rossz volt a kapcsolatom. Sejtem. Mert hajlamos vagyok a megsgokott rosszat választani az ismeretlen helyett."

Remek! De akkor ezen mit változtat az, ha beszélget veled pénzért! én ingyen megmondom, hogy valószínűleg igazad van! Vagy nincs igazad, csak azt akarom, hogy azt hidd és beszélgess velem tovább...-már pénzért ha úgy lennénk.

"Maradt is egy bolti eladó, miközben már mérnök lehetne. Ehhez nem kell pszichológia, hogy belássam, hogy ez helyben toporgás."

Hát ha ennyire materialista vagy, akkor persze, hogy ebben látod a sikert...hagyjuk. Nézd csak egy példa, szerinted ha valakinek van publikált könyve a "sikeres"? Szerintem nem! mondom ezt úgy, hogy nekem van...oké nem vastag, de van. Abszolút nem érzem tőle sikeresnek magam, sőt! Miért lenen valaki sikeres egy diplomától, ha jól érzi magát? Na látod ez is egy ilyen pszichológusos kérdés, te ugyanis kapásból látszik, hogy abban méred a sikert, hogy milyen végzettsége van.

Mindegy, hagyjuk.

júl. 29. 22:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!