Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Akinek van közeli demens...

Akinek van közeli demens hozzátartozója, hogyan élitek meg a mindennapokat vele?

Figyelt kérdés
A ti rokonotok milyen tüneteket produkál? Mi az ami a legnehezebben megy számukra? Mennyire jellemző az agresszió (kiabálás, gyanúsítgatás) demencia esetén? Kérlek írjatok le ha van tapasztalatotok.
2024. júl. 25. 16:13
1 2
 11/19 anonim válasza:
96%
Nekem édesapám volt demens. Előtte alkoholista, úgyhogy soha nem volt könnyű vele.Először az időbeli koordinációja szünt meg, már sem az évet, hónapot, napot, de még az évszakot sem tudta. Egyedül élt, de a közelünkben lakott. Versenyt futottunk az idővel, mikor otthont kerestünk neki. A bekerülése előtti hónapokban már naponta kétszer mentem át. Rendszeresen szétszedte a kábeleket a lakásban, elrontotta a tévét, a cirkót.Hol a kazánszerelőt, hol az internetszolgálatót hívtam. De mindenki nagyon rendes volt, aki kijött, rögtön átlátták a helyzetet. Egy idő után a pénzt sem tudta kezelni, egyszer a szomszéd hívott, hogy idegenek vannak nála, alig tudtam kidobni őket. Be akartak költözni "albérlőnek." Nehéz volt vele kommunikálni, ahhoz meg kellett keresni a tiszta pillanatait. A szemén lehet látni, hogy mikor tisztul ki a tudata. Aztán sikerült elhelyezni egy otthonba, ahol két hónap múlva elhunyt.
2024. júl. 25. 18:52
 12/19 anonim válasza:
100%

Nagymamámmal együtt laktunk, közelről néztem végig, de van, amiről nem tudom, hogy demencia vagy csak az öregség. Egyre jobban fúrta a menyét (anyukámat), mindenfélét kitalált, lefőzetett a fiával több adag kávét, majd viszonylag rövid idő alatt megitta, aztán kihívta/ki akarta hívni a mentőket, hogy a halálán van. Elkezdett szökdösni, amikor bezártuk a szomszédot hívogatta, hogy a menye fogságban tartja stb. Ő inkább szóban volt agresszív, mondjuk amíg az eszénél volt, addig sem volt egy békegalamb ;). Egy darabig működött, hogy anyukám néha hazaszaladt a munkából, hogy ránézzen, adjon neki enni-inni, aztán egy ideig nap közben vele volt egy néni, hogy ne csináljon ön- és közveszélyes dolgokat, amíg nem vagyunk otthon, majd amikor már ő sem bírta és lett üresedés, bekerült egy otthonba. Ott egy darabig úgy tűnt, jól elvan, de valahogy combnyaktörése lett (állítólag végig az ágyában feküdt...), onnantól kezdve már csak vegetált. Lefogyott harmincpár kilóra, nem ismert meg minket, pelenka stb.

Ami sokszor segített a szellemi állapotán, ha elég vizet ivott. De ez is csak úgy működött, hogy kezébe adtuk a vizes bögrét, ivott egy kortyot, letette, megint a kezébe adtuk...

A férjem családjában két nagyszülő is demens volt, az egyikkel együtt éltek, ő lépcsőzetesen romlott, szóval több évig stagnált, evésre, ivásra, gyógyszerekre figyeltek, nap közben a szomszédasszony néha ránézett, a megszokott helyén elég jól elvolt. Aztán egyszer valamiért kórházba került, másnap már úgy mentek be hozzá, hogy le volt kötözve, mert nekiment az ápolóknak, teljesen megborult, otthon sem jött már rendbe. Na, az tömény szívás volt anyóséknak, adták volna otthonba, de nem volt hely. A nagyapja fokozatosan romlott, de ő más betegség miatt fizikailag sem volt jól. A végén már a mellette végsőkig kitartó feleségére is azt hitte, hogy ápoló, az unokákra pedig hogy betlehemezni jöttek.

Kitartást és rengeteg lelki- és fizikai erőt kívánok nektek!

2024. júl. 25. 18:56
 13/19 anonim válasza:
100%
Az otthonba helyezés elég nehéz dolog. Hosszú a várólista. Nekünk volt, ahol azt mondták, hogy 200 lakójuk van és 200-an vannak a várólistán. Tehát mindenkinek "meg kell halnia", aki bent van, majd megint mindenkinek és csak akkor kerülünk sorra. Akármilyen állapotban van a beteg, ha nincs gondnokság alá helyezve, neki magának is alá kell írnia a kérelmet. Ráadásul az otthon alkalmazottjának kötelessége meggyőzödni arról, hogy szabad akaratából írja-e alá. Ha gondnokság alá van helyezve, erre már nincs szükség, de az 1-2 év átfutás a bíróságon.
2024. júl. 25. 18:57
 14/19 anonim ***** válasza:
0%
pedofidesz szavazó, pedig régen teljesen rendben lévő normális ember volt
2024. júl. 25. 20:04
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Mami egyre inkább demens. Összeesküvés elméleteket gyárt, szerinte mindenki rosszat akar neki, lopnak, csalnak, hazudnak, de közben minden telemarketinges baromságot megrendel.

Teljesen máshogy ad elő pár órával korábbi történéseket, olyanokat állít, amik meg sem történtek.

Szörnyű megélni, hogy egy tanult, értelmes nővel mit tesz ez az állapot. Teljesen kifordult magából, rá sem ismerni.

Egy kedves, intelligens nőből egy igazi zsémbes, rosszindulatú, pletykás banya lett, akiket mindig is utált.

2024. júl. 25. 20:25
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
A gyanúsítgatás nagyon gyakori az időseknél, sokszor más tünet nincs is. Csak nem veszi észre, hogy mennyire irreális az, amit gondol. Pl lopják a homokot az udvaráról vagy a szomszéd meg akarja őt mérgezni.
2024. júl. 25. 20:33
 17/19 anonim ***** válasza:
95%
Egyedül próbáltam megoldani - érzelmileg, pszichésen, és fizikailag is csődöt mondtam. Kerestem egy otthont, de heteken belül elment 😭
2024. júl. 25. 20:58
 18/19 anonim válasza:
100%
Lekopogom a családban eddig nem történt, de végig tanúi voltunk ahogy a szomszéd néni leépül. A férje ápolta. Szerintem az volt a legdurvább hogy megszökött a kórházból, de simán hazajött. Kukában turkált, frissen mosott ruhát kidobta. Rám rendszerint azt hitte hogy az anyám vagyok. Sajnos már nem él ő sem, valamint a férje sem.
2024. júl. 26. 06:43
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon ismerős dolgokat olvasok itt. Nagymamám 84 éves és 2 hete eltévedt, nem tudta hol lakik, idegen talált rá, aztán végigordítozta a fél várost, hogy a gyerekei milyen szar emberek, csak a pénzét akarják, stb., az orvosa szerint pár éves gyerek szintjén van. Most bekerült zárt osztályra és az egyik gyerekének(aki a legközelebb lakik hozzá) holnap meg kell jelennie a gyámhivatalnál. Egyelőre úgy néz ki, a mama nem akarja aláírni azt a bizonyos papírt, hogy otthonba kerülhessen. Nem volt sajnos olyan anya, akiért tűzbe mennének a gyerekei, úgyhogy az esetleges gondnokságot nem akarja egyik sem elvállalni, most várják, hogy mi lesz ezután.

Remélem én nem kerülök soha ilyen helyzetbe és a gyerekeim sem, miattam...

2024. aug. 13. 18:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!