Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Akinek van közeli demens...

Akinek van közeli demens hozzátartozója, hogyan élitek meg a mindennapokat vele?

Figyelt kérdés
A ti rokonotok milyen tüneteket produkál? Mi az ami a legnehezebben megy számukra? Mennyire jellemző az agresszió (kiabálás, gyanúsítgatás) demencia esetén? Kérlek írjatok le ha van tapasztalatotok.
2024. júl. 25. 16:13
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Van ilyen családtagom. Amikor elkezdett kóborolni, akkor kerestünk neki otthont. Nem tudtuk megoldani a 24 órás felügyeletet.
2024. júl. 25. 16:45
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Volt. A tiszta gondolkodás megy a legnehezebben a számukra.

Nálunk, időről időre egyre agresszívabbá vált. Voltak tiszta pillanatok, de több volt a nem tiszta állapot.

Veszélyes, lehet egy idő után sajnos.

Nagyon, nehéz az ilyen betegekkel bánni.

És ilyen állapotban látni, azt a személyt akit szeretsz.

2024. júl. 25. 16:57
 3/19 anonim ***** válasza:
96%

Szerintem 99%-ban esélytelen az, hogy valaki megtudja oldani a 24 órás felügyeletet munka meg családi élet mellett. Ismerősök közül is mindenki otthonba adta be a mamát.

Egyébként nálunk inkább szimplán az jellemző, hogy elfelejti hol van, 10 percen belül is elmondja 20-szor ugyan azt. Sose volt agresszív vagy ilyesmi. Családtagokra emlékszik. Nekünk is otthonban van. Próbáljuk minél többször általában 3-4 hetente látogatni.

2024. júl. 25. 17:00
 4/19 A kérdező kommentje:
Az én nagymamám még ellátja magát, de sokmindent elfelejt. Nálunk is elmondja ugyanazt 10 percenként. Az idővel, dátumokkal, napokkal, pénzzel nagyon nincs tisztában. Beszélgetni úgy kell vele mint egy kisgyerekkel, nagyon rossz őt így látni. Viszont annyira még észnél van hogy bevásároljom magára, meg megfőz, mos, takarít. Ezekkel el van. Agresszió nála előfordul, veszekszik velünk sokat, pedig már megtanultuk ráhagyni a dolgokat, sajnos érvekkel felesleges bombázni őt.
2024. júl. 25. 17:39
 5/19 A kérdező kommentje:
A beszélgetésbe nem tud bekapcsolódni, sokszor nem tudja miről beszélünk, elveszti a fonalat. Szegénykém múltkor elmesélte nekem hogy ő amióta keresztrejtvényt fejt (nem fejt, sajnos ezt is csak kitalálta) azóta jobb az agya, nem felejt el dolgokat. Majd 10 percre rá újra elmesélte...
2024. júl. 25. 17:40
 6/19 A kérdező kommentje:
Ja igen, nagyon sok sztorit kitalal, amik nem igazak. De persze ő nem tudja hogy nem igaz, elhiszi amit az agya kitalál.
2024. júl. 25. 17:42
 7/19 anonim válasza:
100%

Nálam az egyik szülő volt. Az volt az egyik első jel, mikor elment bevásárolni és nem talált haza, ismeretlenek találtak rá és hozták haza szerencsére. Vagy elkísértem bankba ügyet intézni és az alapvető adatait nem tudta megadni. Ahogy súlyosbodott, egyre kevésbé ismert fel minket. Sokszor nem tudta, hogy hol hol van. A nap bármely szakában mászkált jobbra balra céltalanul, éjszaka is. Megjelent az inkontinencia, onnantól kezdve már nagyon nehéz volt, mert sokáig nem fogadta el, hogy pelenkát kell hordania, és 24 órás takarítás mellett se lehetett megoldani hogy ne legyenek vizelet- és széklet nyomok itt-ott a lakásban. Aztán egyszercsak nem tudott többet járni, az agya már nem tudta a mozgását koordinálni, onnantól fekvőbeteg lett. Onnantól kezdve már leépült teljesen. Nem volt agresszív, de nagyon nehéz volt így is.

Ha nagymamád még önellátó, az még okés, de a helyetekben elkezdeném keresni neki az otthont, nagyon hosszú a várólista.

2024. júl. 25. 17:52
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Nekem az anyukám volt az. Sajnos már elhunyt. Életem legnehezebb 5 éve volt amíg ápoltam. Viszont ennek ellenére is hiányzik, hogy annyi gond volt vele, mivel nem ő tehetett róla, hogy elérte ez a szörnyű betegség.
2024. júl. 25. 18:34
 9/19 A kérdező kommentje:

Mamám nagyon akaratos, önfejű, azt mondta ő sose fogja hagyni, hogy otthonba kerüljön. Persze ha annyira leépül majd, hogy azt se tudja mi van, akkor lehet "engedni" fogja, de addig folyamatos rettegés lesz, hogy pl ott ne hagyja a tűzhelyen a kaját, vagy akármi. Édesanyámhoz sem akar költözni, pedig már pedzegette neki anyu, hogy esetleg oda költözhetne mellé (két ház van a telken, pont szuper lenne a kisebbik mamának, de hallani se akar róla)

Na, szóval vele nagyon nehéz, mert nagyon makacs, nem hagyja, hogy az ember segítsen neki. Ez az időskori elbutulása pedig csak erősítette ezeket a rossz tulajdonságait.

2024. júl. 25. 18:45
 10/19 anonim ***** válasza:
97%
El kell indítani a gyámság alá helyezést.
2024. júl. 25. 18:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!