Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Félek, hogy beszólnak, hogy...

Félek, hogy beszólnak, hogy hiztam?

Figyelt kérdés

Járok pszichológushoz, viszont még egy témát nem beszéltünk. Kb. 10 éves korom óta evészavarom van. Volt akkor egy traumatikus életeseményem, mikor a szüleim elváltak, anyám csak a tesomat vitte magával. Ez tüske maradt bennem úgy érzem és azóta kezdődött az anorexia. Sosem felejtem el, hogy a saját szüleim beszóltak és megbántottak gyermekkoromban, hogy meghiztam, kövér vagyok. Azóta annyira nem tudom kezelni a kritikákat, hogy elég ha valaki annyit mond, hogy kikerekedett az arcom, ez olyan dühöt képes kiváltani bennem, hogy azonnal koplalni kezdek a mai napig.

Jelenleg bulimiás vagyok úgy érzem, csak a falasi rohamokat koplalás követi és nem hányok. Viszont felszedtem 5 kg ami már zavar engem, le szeretném adni, de semmi kritikát nem tudok elviselni senkitől mert azonnal be tudok dühödni és magam ellen fordítani.

Nem vagyok kövér jelenleg sem 170 cm 65 kg, viszont nagyon érzem, hogy egy 3-4 kg muszáj lenne leadnom mert vékony alkatú vagyok és így olyan felpuffadtnak tűnök.

Félek egyszerűen, hogy az emberek észre veszik rajtam, hogy hiztam és megbántanak, nem tudom, hogy tudnám megvédeni magam, akár ha a családom vagy ismerősök tennék szóvá nagyon megviselne.

2024. júl. 2. 21:37
 1/6 A kérdező kommentje:
Jelenleg 23 éves vagyok és 2 hét múlva megyek csak a pszichológusomhoz, addig muszáj kapnom valami konstruktív tanácsot, hogy a kritikákat, hogy tudnám kezelni. Vagy akár ha valaki valami ártatlan megjegyzést is tenne rám nézve, képes vagyok félre értelmezni és magam ellen fordítani.
2024. júl. 2. 21:38
 2/6 anonim ***** válasza:
90%
Erről mért nem beszélsz a pszichológussal? És mért ilyen ritkán találkoztok? Ezt nem tudjuk a gyakorin kezelni, nem kétszerkettő egyszerűségű tanácsokon múlik a pszichés zavarod. Hosszú folyamat, személyiségváltozás, nem tanács kérdése. De a 175/65 a lehető legnormálisabb, így aztán nincs mire megjegyzést tennie senkinek.
2024. júl. 2. 21:53
 3/6 anonim ***** válasza:
0%

"Félek egyszerűen, hogy az emberek észre veszik rajtam, hogy hiztam és megbántanak, nem tudom, hogy tudnám megvédeni magam, akár ha a családom vagy ismerősök tennék szóvá nagyon megviselne."

Ennyi megviselne? Hagyjuk már a hülyeséget, azért már átesel a ló túloldalára hogy a levegővételhez is pszichológus meg szakember meg kisfszom kell, nehogy már attól összeomolj lelkileg hogy valami idétlen dagadtnak nevez...

2024. júl. 2. 23:26
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia, igazabol erre megjegyzest tenni udvariatlansag: en elegge meghiztam mostanaban (sajnos, betegseg miatt), es nem szoktak mondani, pedig ez BIZTOS latszik.

Ha megis, mondd azt talan, hogy a melegtol, folyadekvisszatartas stb,

te igy reagalsz. Ez igaz is, es ha szemtelen, akkor mondhatod, hogy x kilo vagyok y centi, hova fogyjak? Vagy hogy nem szerettél sovany lenni, ezt akartad, igy jobban erzed magad.

Ha arra gondolsz inkabb, hogy az idegrendszeredet hogyan vedd meg, hogy stabil maradj, ha egy hulye beszol es ne kezdj koplalni - erre tenyleg nem tudok tanacsot adni, a pszichologussal egyutt tudtok valaszt keresni, nem ertek hozza.

Vegul is, gondolj arra, hogy 2 het, az mar nagyon hamar itt van, te nem vagy tulsulyos, hogy minden sarkon szornyulkodjenek az ismerosok, szoval konnyen lehet, hogy nem fog megtortenni.

2024. júl. 2. 23:30
 5/6 anonim ***** válasza:
0%
Kérdező szerinte. Cukika az ha egy lánynak a pocakja kicsit kikerekedig meg pufika , nem kell attól félned , esetleg szeretnél erről beszélni ?
2024. júl. 3. 09:48
 6/6 anonim ***** válasza:

Átérzem a problémád, én is nagyon sokáig küszködtem az önelfogadással, néha még most is vannak gyengébb pillanataim. És hiába mondja mindenki, hogy ne törődj vele, engedd el a füled mellett, baromi nehéz, mert mikor az ember alapból is önbizalomhiányban szenved, a legkisebb kritika is nagyon szíven tudja szúrni. Én pl a krónikus betegségem miatt egy időben drasztikusan sokat fogytam, mire a környezetemben mindenki elkezdte mondogatni, hogy milyen szép az alakom most, jobban áll rajtam minden. Nyilván nem feltétlenül beszólásnak szánták ezt, inkább csak pozitívak akartak lenni, de bennem mégis úgy csapódott le, hogy ha most tartanak csinosnak, akkor eddig biztos egy dagadt állat voltam és nem szeretett senki stb.

Nem tudom, ez mennyire segít, de abban az országban, ahol a felnőttek több mint a fele durván el van hízva, aligha fognak rád felfigyelni néhány plusz kiló miatt. Ráadásul mikor valaki nem elégedett az alakjával, hajlamos eltúlozni a dolgokat. Egy szendvics után már én is rendszerint rohantam a mérleghez, hogy feljött 3 deka, biztosan kövér lettem. Ezzel csak arra akarok utalni, hogy lehet, hogy amit te iszonyatos hízásnak érzékelsz, az valójában külső szemlélő számára nem is észrevehető.

Nekem az apám kritizálta állandóan a(z egyébként normális) súlyom, hiába kértem, hogy ne tegye. Az ilyen negatív emberektől távol kell tartani magad, ha a családodtól, akkor a családodtól, ha ismerősöktől, akkor az ismerősöktől. Ha kérdezik miért, nyugodtan meg lehet nekik mondani, hogy azért, mert nem vagy kíváncsi a megjegyzéseikre. És bár most elhiszem, hogy reálisnak tűnik, senki nem fog odajönni hozzád az utcán, hogy kövér vagy b.szki. Nem fognak foglalkozni vele. És mindenkinek amúgy sem tudsz megfelelni, nem is kell.

Ami a falásrohamokat illeti, szerintem jó megoldás lehet az, hogy mindig pont annyi ételt vásárolj, amit egy nap alatt elfogyasztasz, semmi dugicsoki, ételmaradék. Legyen köztük sok lassan felszívódó szénhidrát, mert az nem csapja fel rögtön a vércukrod, hanem szép lassan bomlik fel a nap folyamán.

A fogyásról meg annyit, hogy a koplalás és a hánytatás a létező legrosszabb módok. Azzal, hogy pár napig nem eszel semmit, egyrészt a vércukrod is folyamatosan ingadozik, ami csak még frusztráltabbá tesz, ráadásul újabb falásrohamokat is előidézhet. És bár a tested ugyan egy idő után elhiszi, hogy éhezel, de mivel ezt az állapotot nem lehet a végtelenségig fenntartani, a vége az lesz, hogy amint megint eszel, a tested még többet és többet akar, hogy kvázi bepótolja a kimaradt napokat. Ráadásul azzal, hogy a szervezeted huzamosabb ideig nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, hiánybetegségek léphetnek fel. A hánytatástól meg durván felmaródhat a nyelőcső, refluxot idézhet elő, ami szintén nem egy jó betegség.

Lehet érdemes lenne dietetikussal egyeztetned, amennyiben nem voltál még eddig. Ő az életkorodat, aktivitásodat figyelembe véve össze tudna állítani neked egy étrendet, ami tápanyagdús, de a további kilók felszedését meggátolja.

A következő találkozó alkalmával pedig mindenképp említsd meg ezeket a problémákat a pszichológusodnak. Ha nem kap teljes képet arról, hogy mivel áll szemben, nem tud segíteni.

Kitartást!! Szurkolok neked.

Egy sorstárs.

2024. júl. 3. 15:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!