Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichés eredetű hasmenést...

Pszichés eredetű hasmenést hogyan lehetne kezelni?

Figyelt kérdés

Sokszor van úgy, hogy amikor megyünk valahova, rám tör a gondolat, hogy hasmenésem lesz. Néha akkor is, ha csak kirándulni megyünk vagy bármilyen más ártalmatlan dolog történik, ami miatt egyébként stresszelni nem kell. Ugyanez van ha dolgozni megyek. Kicsi az iroda, kevesen vagyunk és túl közel van a wc a többiekhez és mindig azok stresszelek, hogy rám fog jönni és ha menni kell akkor még hallanák is vagy ilyesmi.

Onnan tudom, hogy nem betegség áll a háttérben, hogy ha otthon vagyok hétvégén vagy akár szabadságon több napon keresztül, akkor nincs ilyen problémám, sőt, akkor van hogy nem is megyek minden nap a wcre. Most fogunk menni nyaralni többen egy olyan helyre ahol elég vékonyak a falak is és már előre stresszelek, hogy mikor és hogyan fogok wcre menni. Előző éveken mindig próbáltam úgy megoldani, hogy éjszaka/hajnalban próbáltam amikor a többiek valószínűleg aludtak, vagy amikor a szállásról mentünk valahova akkor még visszafordultam.

Hogyan lehet ezt leküzdeni?

2024. jún. 26. 07:43
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Pszichológussal
2024. jún. 26. 07:48
 2/7 anonim ***** válasza:
39%

1. Ne fogyasz olyan dolgokat, amik hasmenést okoznak, pl. kávé, erőspaprika, csípős szósz, tej+tojás stb.

2. Győződj meg róla, hogy így is fennáll a probléma.

3. Látottak és saját tapasztalat alapján készülj fel a legrosszabb esetre, pl. hogy a dolgodat az erdőben kell elvégezni, és legyen nálad mindig wc papír.

Bár nekem sose volt ilyen bajom, csak akkor ha az 1. fogyasztottam, és akkor én is aggódtam ezen, de enélkül semmi nem hozza elő. Nagy valószínű hogy az étrendeddel van a gond. Valami olyan dologot eszel vagy kotyvasztasz össze, ami hasmenést okoz. Próbálj sokkal nagyobb figyelmet fordítani az egészséges étrendre, hogy semmilyen jel és érzés ne alakuljon ki, ami kiváltana a hasmenést.

2024. jún. 26. 08:07
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha pszichés eredetű, akkor pszichológussal.
2024. jún. 26. 08:54
 4/7 A kérdező kommentje:
Az étel legtöbbször nem szokott probléma lenni. Még az sem ha erdőben vagy valami hasonló nyilvános helyen jönne rám, jobban tartok a kicsi, zárt helyektől. Például egy bevásárlóközpontban sem stresszelek rá de mint egy iroda, nyaraló, másnak a háza, na ezek már jobban stresszelnek előre is.
2024. jún. 26. 09:18
 5/7 anonim ***** válasza:
Próbálj meg nem különbséget tenni a helyek között. Próbáld meg otthon érezni magad. Telefonozz közben, ami eltereli a figyelmet. Védd meg a tudatod a negatív gondolatoktól, állíts egy falat, amin nem hatolnak át a negatív dolgok. Ha kell vedd meg a legdrágább telefont vagy cuccokat, hogy védett legyen a tudatod. Szerinted miért vesz ruhája és cipője sincs közép iskolás gyerek iphone 15 pro-t hitelre? Mert ez megvédi őt, a tudatát a negatív dolgoktól.
2024. jún. 26. 09:33
 6/7 anonim ***** válasza:
49%
Ez valószínűleg irritábilis bélszindróma. Először a háziorvosnál kezdj. Lehet, hogy kell pszichiáter is.
2024. jún. 26. 13:00
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó, lehet. Viszont az is könnyen előfodrulhat, hogy tényleg van a kérdezőnek valami olyasmi problémája ( akár ételallergia), amit észre sem vesz, ráfogják, hogy IBS. Aztán próbáld kitalálni a valódi okot.

Kérdező! Ha jól veszem ki a szavaidból attól tartasz, hogy zárt helyen, idegenek között tör rád. Próbáld valahogy kizárni ezeket a gondolatokat, ha nem megy, akár pszichológussal is. Viszont!!! Azért mindenképp menj el egy gasztros dokihoz is, aki MINDENT IS!!! megnéz, hátha tényleg valaminek az elején vagy.

2024. jún. 26. 22:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!