Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez alkoholizmus lenne?

Ez alkoholizmus lenne?

Figyelt kérdés

5 évig nem nagyon ittam alkoholt, mert szoptattam, terhes voltam folyamatosan. Azóta amióta abbahagytam (1 éve) minden nap megiszok egy pohár bort vagy egy sört. Ha épp nincs itthon, akkor nem zavar. Csak konstatalom hogy nincs. Aztán ennyi, de nem szenvedek miatta ha nincs. De esténként jól esik vagy munka után egy sör.

Ez gáz?

2024. jún. 16. 17:45
 1/8 anonim ***** válasza:
29%
Igen, ez az alkoholizmus kezdete.
2024. jún. 16. 17:48
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Az alkoholizmus nem a mennyiségen múlik, nem is a hatáson, hanem a rendszerességen.

Ha az életed részét képezi, talán ez a helyes megfogalmazás.

Ha nincs otthon és valóban nem vagy feszültebb, idegesebb, nem befolyásolja az esti alvásodat, akkor igazából ezzel semmi probléma nincs, ha valóban megáll napi 1-nél.

A gond az szokott lenni, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztóknál (napi alkoholfogyasztókra gondolok) egy idő után az egy 2 lesz, a kettő 3, stb. Természetesen nem napok, hetek, hónapok után, lehet eltelik másfél év is, de mindig jön az a pont, hogy "na jól van, iszok még 1-et". Mert péntek van, mert születésnapom van, mert ma esik az eső, mert ma szép idő volt, stb.

Én például semmilyen alkoholt nem tudok meginni, csak a sört.

Évekig minden este söröztem. 2 volt a max. Ha már belecsúsztam a 3-ba, akkor már dühös voltam magamra.

Akkor az esti 3 sör talán 1 évig is kitartott. Aztán ment már a 4. is. De nem mindennap, csak minden 2.-3. nap. Előtte lévő napokon 3.

Konstatáltam és megvetéssel néztem azokra, akik reggel sört ittak. Nem értettem, hogy lehet alkoholt inni kora reggel...

Majd X hónap eltelte után szombaton felkeltem, ittam egy kávét és az üres gyomorra ittam egy sört. 2 óra múlva még egyet. Így aztán már a napi adagom ilyen 5-6 volt.

Azt akkor mondtam hogy na jó, itt ez ennyi volt és abbahagytam.

Most már csak és kizárólag kivételes alkalmakkor iszok (szilveszter pl, bár például most a legutóbbin azon sem ittam) és tartom magam ahhoz, hogy max 1 sör.

Szóval nagyon könnyen belecsúszhatsz. Ezek nem napok alatt történnek meg, sokkal-sokkal több idő, de szerintem aki rendszeresen iszik, tehát naponta, annál előbb utóbb elszakad a lánc.

2024. jún. 16. 17:56
 3/8 anonim ***** válasza:
Orvosi értelemben alkoholizmus, de a hétköznapi ember szempontjából nézve ez a mennyiség nem gáz. Akkor válik azzá, ha az ember elkezdi emelni az adagot mert a szervezet hozzászokik, és már nem hozza azt a hatást a napi egy pohár, mint az elején. Dr. Zacher Gábor minden második interjújában elmondja, hogy hetente egyszer-kétszer ő is megiszik pár sört, és ettől még száz évig el lehet élni. Persze azért a hatása a szervezetre nem nulla.
2024. jún. 16. 18:02
 4/8 A kérdező kommentje:

Többet amúgy nem is kívánok.

1 pohár bor vagy 1 sör

Nagyon ritkán 2 sör, de az is csak hétvégén.

Nem hiszem hogy ez bővülne.

2024. jún. 16. 19:03
 5/8 anonim ***** válasza:
55%

...mondta minden alkoholista egyszer regen.

2024. jún. 16. 19:05
 6/8 anonim ***** válasza:
53%

4

Mint már írtam, ez nálam is így kezdődött és mindenkinél így kezdődik.

Senki nem úgy lesz alkoholista, hogy megiszik 10 sört egy kedd délután és onnantól kezdve 10 sör alá nem megy.

Majd lesz az a nagyon ritkán 2 sör nem csak hétvégén hanem kedden meg csütörtökön is, rá 1 évre meg már a napi 2 sör lesz a limit, és így tovább.

Az alkoholista nem azért iszik mert kívánja az alkoholt. Teljesen mindegy, hogy kívánja vagy nem kívánja, innia kell mert függő. Másképp fogalmazva, nem akkor érzi jól magát mikor iszik, hanem akkor érzi magát sz.rul mikor nem iszik. Eközött a 2 állítás között óriási különbség van.

Csak szemléltetésképpen: egy rendes alkoholista ha józanul beülne a volán mögé, elég valószínű hogy feltekeredne az első fára.

Ha előtte megissza azt az adagot amihez a szervezete hozzá van szokva, attól fog tudni funkcionálni.

Nem azért kell meginnia, mert kívánja és mert jól esik neki, hanem azért, mert ha nem issza meg akkor sz.rul van és nem érzi jól magát.

2024. jún. 16. 19:16
 7/8 anonim ***** válasza:
Alkoholistaként mondom: az alkoholizmus logikailag már megtörténik, amikor láthatatlan is, hogy az elkerülhetetlen felé gurul az ember a lejtőn. Mondhatjuk kissé tudománytalanul, hogy már az is alkoholizmus, ha a szemléleted olyan, hogy teljesen rendben van meginni egyet-kettőt csak úgy, mert jól esik. Vagy mert felold kicsit, vagy mert le tudod tenni a feszkót vele, és nem érdekel semmi. Épp erről szól: nem érdekel semmi. A gátlásaidat csökkenti, majd a mennyiség növelésével eltűnteti, ennyi a "pozitív" hatása, a többi "pozitívum" csak ebből következik, ennek "köszönhető". Azért az idézőjel, mert ez megélve kőkeményen pozitív, de ez nem a valóság, csak megkavart receptorok játéka, önbecsapás. A valóságban nincs előnye, sajnálom, ez van. Nem azt mondom, hogy senki ne igyon egyáltalán, de azokat, akik a bódulat kedvéért, az alkohol miatt fogyasztanak alkoholos italokat, erősen félteném még akkor is, ha tényleg csak ritkán isznak, és tényleg soha nem isszák terepjáróra magukat. A lejtő teteje is lejtő, még ha nem is olyan meredek ott még. De ott is be lehet gyorsulni annyira, hogy a legalján ér véget a féknyom, és ott már nem marad semmi az észlelt előnyökből se.
2024. júl. 2. 20:45
 8/8 anonim válasza:
Kezdete
2024. júl. 9. 22:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!