Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Nagymamámat (77) most diagnosz...

Nagymamámat (77) most diagnosztizálták közép-súlyos demenciával. Jelenleg a pszichihátriai zárt osztályon fekszik. Mi várható?

Figyelt kérdés
Tapasztalatokra lennék kíváncsi, kinél hogy alakultak a dolgok. Hallucinációk miatt vitték be a mentők ő hívta ki őket, jelenleg mégis úgy gondolja mi jutattuk oda..a saját házába nem akar hazamenni, hozzánk sem akar jönni..mert hogy mi tettük tönkre az életét. Mi lesz így vele?

máj. 4. 20:48
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, kezdjetek neki intézetet keresni, ahol gondoskodnak róla.

Amúgy ha beállítják a gyógyszerét, még valamelyest feltisztulhat. Bár a demenciával nem tudnak mit kezdeni, de hallucinálni nem fog.

Még az is megeshet, hogy visszaköltözne a saját házába; akkor 24 órára kell keresni mellé valakit. De ez nagyon drága mulatság; nagyjából marad az intézet.

Magatokhoz ne vegyétek, ha nem szeretnétek meghibbanni a demenciája miatt. (Amiről ugyan nem tehet, de nagyon nehéz lenne)

máj. 4. 21:11
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen, ez a terv, kaptunk is telefonszámot, ahol tudnak segíteni. Szerencsére van rá anyagi keretünk..de persze az is véges..
máj. 4. 21:48
 3/5 anonim ***** válasza:
93%

Nagyon sajnálom kérdező, őszinte részvétem. Az én nagymamám is demenciás volt, őt "hamar" elvitte, két év alatt leépült annyira, hogy már nem is tudott magáról.

Mindenképp intézetet ajánlok én is. Bele lehet hibbanni a személyes ápolásba. Készüljetek fel, hogy a kommunikáció már nem lesz a legjobb és sokszor téveszméi lesznek. Ilyenkor tudom ajánlani, hogy ne próbáljátok meggyőzni arról, hogy mi az igazság, hanem hagyjátok rá. Pl. mondjuk ha már nem él a férje, de keresi, akkor lehet olyat mondani, hogy leugrott a boltba. Vagy meg lehet kérdezni tőle, hogy szerinted hol van?

Vigyázzatok arra, hogy a demenciások sokszor elfelejtenek enni/inni, ezért amikor meglátogatjátok, akkor mindenképp próbáljátok bíztatni. A kiszáradás nagy probléma tud lenni. Egyszer láttam interneten azt a trükköt, hogy színezett tányérra rakni a kaját, mert akkor jobban látják. Nem tudom mennyire működik, mert addigra már meghalt nagymamám, de ha kipróbálod akkor légyszi szólj vissza.

Mégegyszer részvétem. Nehéz lesz, de azért látogassátok sokszor, mert amikor emlékeznek az sokat jelent.

máj. 4. 22:09
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Nehéz dolog ez... Nagymamám demens tegnap került intézetbe. Nem ismer meg senkit már, nem tud beszélni teljesen leépült. Ő is hallucinált már, éjszaka bolyongott a lakásban. Nagypapám 8 évig ápolta, eddig bírta, hogy ne hülyüljön meg teljesen Ő is... Nagymamán egy dologra emlékezett, hogy intézetbe fog kerülni. Folyamatosan az intézetbe rázza / rugdossa az ajtót, üvölt, zaklatja a lakókat a dolgozókat... Ő nevelt 8 éves koromig és utána is olyan volt mintha anyám lett volna... Inkább halt volna meg egy infarktusba, de ez így nem élet... Minden percben arra gondolok, hogy micsoda félelem, zavarodottság amit átélhet szerencsétlen ebben a percben is... Nehéz lesz.
jún. 21. 12:48
 5/5 anonim ***** válasza:
Sajnálom kérdező, anyumat azzal temettem el. Azt hittem én képes leszek gondozni de igen, meghibbantam.
szept. 14. 16:13

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!