5 órás alvásigény bipolárisaknál felpörgésre utal?
Gyógyszerekkel is csak nehezen jön össze 5 óra alvás. Meglep. Egész életembsn 7-9 óra alvás kellett, gyógyszerek mellett akár több is.
Fel voltam pörögve, több gyógyszert szedtem átmenetileg, azzal többet aludtam. Túl sokat. Ezért vissza lett véve. Keveset alszok, de szerintem nem pörgök.
Bipol 1 vagy 2?
Maniaban ez nem meglepo, az alvatlansag lehet rosszabba teszi. Beszelj a szihiaterrel.
Beszéltem. Nem egyértelmű neki, hogy érdemes-e gyszert emelni. Emeltetett, aztán azt mondta, hogy,nem volt feltétlenül fontos.
Kb 10 napja. Néha még visszaalszok. Plusz 1-2 óra még összejön. Ilyenkor frissnek érzem magam, de az egyik reggeli gyszerem álmosít, igy azzal még van eselyem aludni.
Lamolepet régóta szedek
Sertralint több hónapja
Ketileptet is.
Pregabalint 2 hete
pregabalin azonnal hat, az neuropatik fajdalomra van igazabol a cukorbetegeknek eredetileg, de szorongasra is felirjak ott eleg hatasos.
A bibliometrikaja meg altmetrikara (szakirodalmi terjedes, erdeklodes, bizonyitek a hatasra, media-ban megjelenese, pl lancet.com ami eleg nevezetes, meta, meg hasonlok) a pregab.-nak kerestem a DOI-jat (DOI = egy univerzalis gyujtemeny dokumentumoknak), a legszignifikansabbat kerestem bipolarisra, idezve, hogy szorongasra es alvasra segit, de bipolarisra nem, szinte aligha.
A sertraline a depresszios fazirsa jo, minimalisan emeli a mania gyakorisagat. A lamotrigine nagyon jo, a quetiapine szinten (de az altato hatasa egy ido mulva elmulik, a histamine tolerancia miatt - en is szedtem).
A levetiracetamrol meg sok kutatas nincs ilyen teren, de pozitiv eredmenyeket mutat, eleg jo gyogyszer epilepsziasoknak (a lamotirgine is az) mert a gyogyszer - gyogyszer kombinacio vele "baratsagos". Ha a pregabalin nem hat, akkor kerjel a dokitol gabapentint, igaz az erosebb, tobb mellekhatassal, de az volt az "eredeti" gabapentionid, erosebb, attol szerintem fogsz aludni.
Egy lamotrigine + gabapentin + rivotril (ez is antiepileptikum de masra is hasznaljak) vagy quetiapine + sertraline-tol el fogsz aludni es nem leszel zombi nappal es ha lesz maniad az minimalis ha nem is lesz. Azert mondom mert en vagyok mar magam gyogyszeresze, szenvedek egy gyogyithatatlan dologgal, es mar probalt mindent a pszichiaterem/neurologusom, nem tudnak mit kezdeni, magam kellett utananezni a dolgoknak es kerni oket. Kertem ezt meg azt, probaljuk ki - kiprobaltuk az egyik hatott, a masik nem, a harmadik felig, a negyedig rosszabba tette, az otodik semmit nem hatott szinten, majd megtalaltuk/megtalaltam azt ami "semlegesit" adott dozisban mert az sem mindegy.
Ez a 4 gyógyszerem jó, de más adag hat depire, az akár hipomámba is tolhat. Akkor viszont módosítani kell a Ketilept és Sertralin adagján.
Jól hat pregabalin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!