Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért hiszi változott valamiben?

Miért hiszi változott valamiben?

Figyelt kérdés

Január elején elmondtam az érzéseim kettőnkkel kapcsolatban és azt hogy ha nem lesz változás és kulso segítség kérés akkor vége.

Ő is elmondta hogy igaz amit mondok és mérges magára hogy nem tudja betartani.

Azóta kb február végéig próbálta is igyekezett, de most újra ugyanaz. Sajnos csak március közepére kaptunk időpontot.

Ő meg csak folyamatosan kérdezi mit kell még tennem? - mit?

Mondtam hogy ezt ne úgy képzelje hogy 1 2 hónapig változik és minden ok..

2024. márc. 14. 15:45
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

9-es vagyok.

Hm, nem azért mondom, hogy maradj vele vagy hogy kifogásokat keressek neki, mert a nap végén a saját mentális egészségedre is gondolnod kell, és ha úgy érzed, hogy nem tudsz már ezzel mit kezdeni, akkor semmiképp se maradj, mert nem a te felelősséged.

Én csak magamból kiindulva tudom mondani, hogy amikor ilyen fáradt vagyok és figyelnem kellene ilyenekre... hát van olyan hogy már zuhanyozni is nagyobb fáradtság mint másnak legyalogolni 5 km-t. Nekem olyanok jöttek be, hogy előre lefőzni egy rohadt nagy adag kaját és lefagyasztani adagokban. Szeretek nassolni ezért sokszor veszek gyümölcsöt és előre elkészítem és beteszem a hűtőbe dobozokba, hogy ne mondjuk egy szelet kenyérhez nyúljak, amikor valami kis nasit szeretnék hanem inkább alma szeleteket nassoljak.

Az elején nagyon fárasztó tud lenni folyamatosan számolgatni, ezért lehet érdemes egy ideig ugyanazokat enni, hogy ne kelljen gondolkozni. Szóval ha lenne 4-5 kajátok, aminek már tudjátok az értékeit (főleg a szénhidrátot hiszen az a legfontosabb most neki) az segít. Nekem sokszor akár döntést hozni is hulla fárasztó, és ha nem kell gondolkodjak, mert van már 4-5 receptem vagy akár csak annyi a dolgom, hogy benyúljak a mélyhűtőbe és bevágjam a dolgot a mikróba az sokat segít.

Takarítással nekem is sokáig gondom volt (még mindig vannak gondjaim), mert kis koromban igazán nem volt megtanítva lépésről lépésre, hogy hogyan kell csinálni, csak le volt ordítva a fejem ezért a mai napig rossz érzéssel tölt el a takarítás gondolata is. Rossz érzés = nehezebb elkezdeni. Ami nekem segített az pl ilyen online roulette kerék, ahova feltöltöttem a teendők listáját és "pörgettem". Ezzel egy kicsit jobban éreztem magam, nem kellett döntenem (döntés fáradtság) és játék lett belőle. Ilyenkor jó lebontani a munkálatokat. Tehát nem "takarítsd ki a fürdőszobát", hanem "takarítsd ki a kádat", "takarítsd ki a mosdókagylót" stb. Ezen felül ami nekem még nagyon sokat segített, hogy a takarító szereket ott hagytam, ahol kellettek. Anyukám előszeretettel pakolta be egy konyhai szekrénybe őket, de nekem pl ha van egy ablaktakarító a fürdőben a tükör mellett, akkor lehet, hogy fogmosás közben eszembe jut, hogy "hű de mocskos ez, le kéne takarítani" és rögtön megteszem. Ezzel szemben ha nincs ott, akkor csak felírom egy mentális listára, ami csak zavarni fog, de nem fogok neki kezdeni vagy elfelejtem.

Mást amit láttam másoknál az az volt, hogy vettem ilyen csavart hajgumikat amikre ráraktak ezt a műanyag írható kulcstartó micsodát és mindegyikre ráírtak teendőket. Aztán szét lettek osztva aszerint, hogy "napi", "heti", "havi" stb. A napiba attól függően hogy milyen állapotban van a partnered kerülhetnek akár olyanok is, hogy fogmosás. Ha ez megy neki mindennélkül, akkor persze nem kell. Példák: zuhanyzás, ruhák bedobálása a szennyesbe, cipő elrakása, elmosogatás stb. Ti döntitek el, hogy mi milyen fontos. Aztán mindennap reggel, vagy délután vagy mind a kettő alkalommal felveheti a napi teendőket a karjára meg mondjuk 1-2 hetit és akkor az a dolga, hogy X idő alatt azok lekerüljenek a karjáról.

A lényeg, hogy a párod gondolja végig, hogy miért nem csinál meg valamit. Miért nem rakja el a szennyest? Jah, hogy sok energiát vesz el elvinni a fürdőig? Akkor miért nincs a szennyes kosár a hálószobában vagy ahol vetkőzni szoktatok. Sőt ha mondjuk te a fürdőben vetkőzöl, mert munka után mindig zuhanyzol, ő meg inkább előbb belebújik egy melegítőbe és majd este fürdik, akkor miért nincs kettő szennyes? Vannak olyan ruhái, amiket már hordott és ezért nem akarja a szekrénybe tenni de még nem elégszer hordta őket, hogy kimossa és ezért egy széken gyülekeznek? Miért nincs nekik polcuk/akasztójuk/saját kirendelt helyük? Stb stb

Ha segíteni szeretnél neki, és hajlandó elfogadni a segítséget és hajlandó tenni valamit (mert csak vegetálni annak semmi értelme nincs) akkor ilyen dolgokat tudok ajánlani. Ha kellenek még tippek trükkök, akkor van még 100 amikor végig próbáltam.

De a konkluzió mégis az, hogy csak akkor működik ez, ha ő akarja. Nem kell nekiállítani a falnak és közölni vele, hogy ha nem szedi össze magát, akkor elhagyod. Ezzel megadod neki a fegyvereket a harchoz, ha hajlandó harcolni akkor jó nektek, ha nem akkor hagyd ott. Ennyi.

2024. márc. 15. 11:59
 12/12 A kérdező kommentje:

Utolsó jó ötlet.

De az igazság hogy kicsit lusta. Sokszor 3 4hétig hever összedőlve a ruhái amit szépen lehettem h tegye el a sajátját.

Pl hetek mennek el h semmit nem csinál munka után. Hiába hívom mozogni semmi, ch t nem kell számolnia. De mozognia kéne.

Vagy ma is 11ig aludt, még evett és utána álltunk neki a kis kerti munkának. De kb fél1 körül jött ki, de tudta h 3ra jönnek értünk. Erre kapkodni kellett és persze h nem végeztünk, ahelyett h meg tudtuk volna csinálni kényelmesen és nem még egyszer nekifogni, de kényelmes nagyon. Ő akart mindenképp virágokat még kigyomlálni..

2024. márc. 15. 23:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!