Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van olyan, aki felnőttként...

Van olyan, aki felnőttként felépült az autizmusból?

Figyelt kérdés

Olyan embereket keresek akik gyerekkorban vagy tizenéves korban autizmus diagnózist kaptak, de aztán felnőttként le tudták küzdeni a nehézségeket. (akár úgy is ha hivatalosan megmaradt a diagnózis, vagy akár úgy hogy "levették róluk" a diagnózist)

Azt szeretném megtudni: kinek milyen terápia vagy segítség vagy készségfejlesztés vált be, egyáltalán hogyan zajlott le ez a folyamat, és ezt milyen érzés volt átélni.

Természetesen szülők vagy szakemberek is válaszolhatnak, de azért elsősorban mégis jobban örülnék, ha érintettek szólnának hozzá.

jan. 3. 11:59
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

jaaaaj na csak még egy komment... majdnem GAP: esetleg low-FODMAP étrend?

nyilván nem remélem azt hogy ettől annyira javulna a kommunikációm, de tavaly kifogtam egy kellemetlen diszbiózist (puffadás stb) és mostanában mintha kicsit kiújult volna.

jan. 7. 14:37
 12/19 anonim ***** válasza:

9-es vagyok újra (meg a 8-as is én voltam), a tisztázás végett írok újra, mert látom, kicsit félreérthető voltam.

Nem azt javasoltam neked (vagy bárkinek), hogy SEMENNYIRE ne maszkoljon. Azt írtam szó szerint, hogy "az erős maszkolás" bosszulja meg magát, és hosszú távon. Nekem ezt pszichiáter mondta, miután a 30-as éveimre eljutottam az autista kiégésig, és 3 évig dolgozni sem bírtam, csak bezárkóztam a világ elől.

Előtte vagy 15 évig kívülről nézve nagyon jó életminőségem volt, magabiztosan helyt álltam a felnőtt életben, és senki meg nem mondta volna rólam, hogy autista vagyok.

És a pszichiáter szerint a legtöbb magasan funkcionáló, erősen maszkoló autistát ez utol éri előbb-utóbb.

Kicsit még én is maszkolok, de már sokkal kevésbé.

Egyébként a kérdésedből nem derült ki, hogy nem maszkolsz, ezért esetleg érdemes több kontextust adni, ha nem szeretnéd, hogy olyanokat javasoljanak, amit már próbáltál.

Arra a kérdésre, hogy kinek milyen terápia meg készségfejlesztés vált be, azért nem válaszoltam, mert nem volt semmi specifikus, amit csináltam. Illetve pár alkalommal beszéltem olyan terapeutával, aki elvileg séma terápiát csinál, de annak nyomát sem láttam a beszélgetések alatt.

Nekem egyszerűen az vált be, hogy jobban kiismertem magam, és más autista felnőttek tapasztalatairól olvastam.

De hallottam már olyat, hogy volt, akinek működött a séma terápia.

jan. 7. 15:17
 13/19 A kérdező kommentje:

komolyan, én simán bevállalnám a kiégést és a munkaképtelenséget. csak lennék olyan, mint a magasan maszkoló autisták.

egyébként sématerápián én is gondolkodom. régebben mélylélektani szemléletű egyéni terápiába és pszichodráma csoportba jártam évekig.

jan. 7. 19:30
 14/19 A kérdező kommentje:

+1 pontosítás, az előző előtti hozzászólásom vége pontosabb megfogalmazásban így hangzik:

kérlek ne javasold azt nekem, hogy kevesebbet maszkoljak: már eleve csak alig teszem.

és küszködök is rendesen emiatt.

jan. 7. 19:45
 15/19 anonim ***** válasza:
81%

Autizmusból nem lehet felépülni, mert nem egy lábszártörés, hanem egy veleszületett neurológiai rendellenesség.

Terápián pedig épp azt tanulják a magasan funkcionáló autisták, hogy hogyan kell NEM-maszkolni, ugyanis a maszkolás RONTJA az autisták életminőségét! Folyamatos szorongással jár, aztán kiégéssel. Azért alakul ki a maszkolás, hogy a környezet jobban elfogadjon, de az autista számára ez még mindig nagy negatívum, és nem cél!

jan. 8. 23:43
 16/19 anonim ***** válasza:
52%
Kérdező, te totál álomvilágban élsz. Pont az a lényeg, hogy az, hogy úgy néz ki valaki, mintha nem lenne gondja, egyáltalán nem azt jelenti, hogy boldog és jó neki. Sőt.
jan. 8. 23:44
 17/19 A kérdező kommentje:

16-os: akkor mit javasolsz?

essek kétségbe és válasszam a szándékos önsorsrontást? gondolom nem.

ne csináljak semmit? folytassam a jelenlegi, elviselhető de nem túl jó életemet, és ne akarjam hogy jobb legyen?

jan. 9. 09:11
 18/19 anonim ***** válasza:
70%

"válasszam a szándékos önsorsrontást?" - Ez meg mit akar jelenteni? Értelemszerűen a válasz nem, de miért kell ilyen végletesnek lennie az opcióknak, főleg, hogy az önsorsrontás nem egzakt választási lehetőség.

"ne csináljak semmit? folytassam a jelenlegi, elviselhető de nem túl jó életemet, és ne akarjam hogy jobb legyen?"

Teljesen jó, hogy arra törekszel, hogy jobb legyen. Menj el terápiára, tök sokat tud segíteni, hatalmas különbséget ad. Aki gyerekkorától kezdve kapja a megfelelő támogatást, az már eleve sokkal nagyobb "arzenállal" rendelkezik felnőttkorára, jobban meg tudja oldani a helyzeteket, úgy, hogy nem maszkol hozzá orrba-szájba, de akik felnőttként fognak neki a változtatásnak, azoknak sem "mindegy már"! Csak itt már nem a szüleid fognak kézen, hanem te magad.

Autizmus alapítványnál tudnak segíteni, tudnak szakembert is ajánlani.

jan. 9. 10:29
 19/19 A kérdező kommentje:

hajjaj igazán javasolhatnál már olyat amit nem csináltam még meg.

a szándékos önsorsrontás alatt azt értem, hogy bedobnám a gyeplőt a lovak közé és nem foglalkoznék semmi mással, csak a barátságokkal, bulizással, szórakozással, munkával, önképzéssel, sportolással, hobbiprojektekkel.

jelenleg is járok gyógypedagógushoz több mint egy éve, és idén el akarok kezdeni egy csoportterápiát is.

álomvilágban élnék?

jan. 9. 13:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!