Sikeres terápia lényege?
Sokan mondják, hogy a sikeres terápia nem a választott módszeren múlik, hanem a páciens és a terapeuta között kialakult (bizalmi) viszony a lényeg. Állítólag ez a legfontosabb. Ezt meg tudja erősíteni, aki már túl van egy több éves sikeres terápián?
A múltbeli sérelmeknek hangsúlyos szerepet kell kapni egy terápiában?
Fel kell őket dolgozni ott?
2-es
Nem ezekre gondoltam. Amit írsz, az a terápia következménye és a siker mérhetősége.
Arra vagyok kíváncsi, hogy a terápia során mi vezet eredményre?
Eddig két terapeutával volt kapcsolatom és a múltat átbeszéltük az első pár alkalommal, de csak olyan célzattal, hogy megismerjék az élettörténetemet és nagyjából összeálljon a fejükben egy kép.
De egyik esetben sem elemeztünk ki múltbeli történéseket, hogy adott szituációban mit éreztem, kell e azzal foglalkoznom, kihat e a jelenemre?
Kellene ezzel ilyen szinten foglalkozni?
Pszichológus vagyok, bár nem terapeuta szóval terápiát nem tarthatok csak tanácsadást.
A terápia sikerét én ugyanúgy írnám le mint a kettes, de szerintem a szubjektív jóllét növekedése is ugyanúgy fontos.
Az út, hogy mi vezet eredményre egy összetett hatás amelynek a legnagyobb eleme a terap és kliens közötti bizalmas kapcsolat, a második legfontosabb elem a terapeuta személyisége és visszajelzései, a harmadik pedig a konkrét módszer, gyakorlatok.
A múlt átbeszélésével nem "kell" foglalkozni, egyénfüggő. Viszont a terápia általában a személyiségbe beivódott hosszú távon működő mechanizmusok felszámolását, megváltoztatását tűzi ki célul, így hangsúlyos a múlt szerepe - de nem feltétlenül szükséges összetevő mindig.
4-es, köszi szépen a második felét.
2-es egyébként a sikeres terápia eredményét fogalmaztad meg.
4-es már inkább az odavezető utat! Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!