Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez lehet cptsd? Akinek cptsd-j...

Ez lehet cptsd? Akinek cptsd-je van, milyen tünetei vannak, hogyan kapott megfelelő diagnózist?

Figyelt kérdés

Szerintem velem nem történtek annyira durva dolgok, hogy ez indokolt lenne, nekem erről a betegségről mindig a katonák, direkten bántalmazott emberek jutottak eszembe, akiket valamilyen komolyabb sokk hatás ért. Azt tudom, hogy a ptsd és a cptsd nem ugyanaz, de ezen felül nem értek hozzá, csak most amit olvastam, felmerült bennem, hogy cptsd-m lehet, mert sorozatos kisebb traumatikus élményeknek voltam kitéve.

Szüleimmel egyébként nem olyan rossz a kapcsolatom, vannak sérelmeim tőlük és dühös is vagyok, de mindig is gondoskodtak rólam, a "nevelő" célzatú ütlegelés bevett dolog volt, érzelmileg nem állok hozzájuk közel, sose tudtam megbízni bennük, mert sok mindenért leszidtak gyerekként is. Sokat is veszekedtek előttem mindig, verbálisan (ez se volt szerintem olyan durva, csak volt ilyen) és fizikailag bántalmaztak engem (ugye a nevelő pofonok, de ennél több nem nagyon volt), kritizáltak, nem volt fontos a véleményen, nem tanultam meg az érzelmeimet kezelni, mert elnyomták a "hisztiket".

Ezen kívül gimiben évekig verbálisan szekáltak az osztálytársaim, ez eléggé betett, de ez is már régen volt.

Viszont egyre rosszabbul vagyok, pedig már ezek régen voltak. Ez leginkább abban csúcsosodik ki manapság, hogy mérsékelt szociális fóbiám van, elég komoly koncentrációs zavarom, sokszor vagyok dühös, semmi nem érdekel, félek attól, ha elhagy, akihez kötődöm éppen és kikészülök. Amikor valamit csinálnom kéne egyszerűen leblokkolok, folyamatosan tudom, hogy csinálni kell, de egyszerűen nem megy és emiatt gyűlölöm magam ilyenkor mélységesen, nem tudom irányítani.

Kaptam diagnózist szorongásos depresszióra, de ez nem elég nekem, sokkal több van emögött úgy érzem. Évek óta fenn állnak a tüneteim, de az elején még kezelhetőnek tűnt, aztán egyre rosszabb lett, nem tudom hogy valaha jobban leszek-e.

Érdekelne az is, hogy ki milyen tünetekre kapott diagnózist.

24n

2023. dec. 2. 15:01
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Ez masszív CPTSD. Sok szakember nem fogadja még el a létezését, besorolják depressziónak, szorongásnak stb. Magyar BNO-kódja nincs, így ilyen diagnózist max. nem hivatalosan adnak.
2023. dec. 2. 23:00
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszi! Hogyan lehet kijönni belőle? Jelenleg pszichológushoz járok, ami nem elég, kicsit úgy érzem. Az antidepresszánst pedig nem szedem, mert tartok tőle.
2023. dec. 3. 14:09
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Facebookon a Drogriporternek van egy jó írása a ptsd-ről,hogy mi lért alakul ki.Érdes elolvasni.

Nekem traumafeldolgozásra a KIP terápia amot hasznosnak érzek,de még az elején vagyok ennek a terápiának.

2023. dec. 3. 21:19
 4/8 anonim ***** válasza:
50%
Nekem is cptsd-m van.
2023. dec. 3. 21:20
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszi!

Járok pszichológushoz, olykor ez az imaginatív pszichoterápia is megvan, amikor épp nem mesélek valamiről neki, még inkább az utóbbi volt többnyire. Akkor gondolom nekem is csak ki kell várnom nagyon remélem, kb 3 hónapja csinálom még csak, türelmetlen vagyok. :D Akkor ezek szerint így nem befolyásol annyira a rossz diagnózis, ennek örülök.

2023. dec. 4. 13:51
 6/8 anonim ***** válasza:
Azért ezek a dolgok nem hónapok kérdése szokott lenni.
2023. dec. 4. 14:24
 7/8 A kérdező kommentje:
Igen, említette is a pszichológus, hogy min másfél év, csak kételkedem a diagnózisomban, így kicsit elbizonytalanodtam, hogy egyáltalán jó kezelést kapok-e.
2023. dec. 4. 15:42
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Ne aggódj! Engem is ezzel diagnosztizáltak. Jelenleg sajnos nincs BNO kódja, de ez nem jelenti azt, hogy nem létezik. A terápia évek, ne legyél türelmetlen, sőt sokszor rosszabb lesz mint amikor elkezdted. A C-PTSD sem 3 hónap alatt alakult ki.
2023. dec. 13. 14:50

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!