Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha valaki azért videójátékozik...

Ha valaki azért videójátékozik, mert nem bírja elviselni a valóságot/problémákat, ide akar menekülni, az káros?

Figyelt kérdés
2023. nov. 21. 21:50
A kérdező szavazást indított:
Káros, ettől semmi sem lesz jobb a való életben
Belefér
Nem káros
16 szavazat
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
91%
Menekülni mindig káros
2023. nov. 21. 22:02
 2/23 A kérdező kommentje:

És szerintetek aközött mekkora különbség van, ha valaki tropára van egzisztenciálisan, depressziós, problémája van a társadalommal és a videójátékozás lenyugtatja

vs

egy személy, aki jól áll egzisztenciálisan, de szénné stresszeli magát a munkahelyen, otthon is ideges emiatt és ha leül a gép elé rögtön jól lesz

2023. nov. 21. 22:08
 3/23 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, az én véleményem szerint az ok az, hogy a való világban még kevésbé tanultál meg alkalmazkodni. A virtuális világban, a játékban nem kell annyira alkalmazkodni, és bizonyos dolgokat következmények nélkül meg lehet úszni. Ott ha csődbe mégy egy városépítős játékban, akkor új játékot lehet kezdeni. Vagy ha egy lövöldőzős játékban lelőnek, akkor újra-éledsz, és megy tovább a játék. A valóságban ezeknek más, súlyosabb következményei lesznek.

Minél inkább a virtuális világhoz szoksz hozzá, az ottani követelményekhez szocializálódsz - annál nehezebb lesz a való világnak való megfelelés.

Óvatosan a túlzásba vitt játékkal!

2023. nov. 21. 22:21
 4/23 A kérdező kommentje:

Sajnos nem tudom kezelni.

Tizenévesen ráment az egész fiatalságom. Aztán kihagytam egy teljes évtizedet.

Most harmincas fejjel gondoltam újra belekezdek, vettem egy gépet másfél éve, eszembe sem jutott olyan, hogy én nekem gondot okozna leállni, meg olyan, hogy függőség, annyi mindenen átmentem az életen azóta, és sok mindent tanultam.

Szépen is ment hónapokig, hogy napi max 1-2 óra kikapcsolódás. Aztán utóbbi időben azon kaptam magam, elkezdtem este 8kor játszani, és éjjel 2-kor alig bírtam abbahagyni.... Másnap olyan voltam mint egy holdkóros.

Eladtam a videókártyámat, de már sóvárgok egy új után, és elvonási tüneteim vannak.

Most ott tartok, eladom inkább az egész gépem, és veszek egy ócskavasat, mert amikor az volt, ilyen gond nem volt, nem futott el rajta semmi, max az aknakereső.

2023. nov. 21. 22:31
 5/23 anonim ***** válasza:
100%

Itt, ha jól értem, nem a játékfüggőség az alapprobléma, hanem az egyfajta megküzdési stratégia egy másik problémára. És ezzel együtt megvannak a saját előnyei és kockázatai.

Mint megküzdési stratégia, nyilván jobb, mint egy alkoholfüggőség vagy öncsonkítás. De rosszabb, mint a meditáció vagy a pszichoterápia. Ha úgy érzed, játék nélkül valami rosszabb függőségbe csúszol bele, akkor játssz valamit - de megpróbálhatsz trükközni. Egy sima game boy nem segítene? Sokkal kevésbé függőségveszélyes. Egy nem annyira új gép is jó ötlet, szerintem minél erősebb a grafika, annál könnyebb függőségbe csúszni.

Én sokat nézem mostanában a Healthy Gamer youtube csatornát, és sokat tanultam belőle. Nézz bele, hátha bejön.

2023. nov. 21. 23:23
 6/23 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem amúgy nem igaz, hogy menekülni mindig káros. Régen ezt hittem, ezt tanultam otthon, de nem így van. Ha pillanatnyilag összecsapnak a fejed fölött a hullámok, akkor segíthet elmenekülni egy időre. Összeszeded magad, és utána erőd teljében nézel szembe a problémával.

Átmeneti, "elsősegély" stratégiának jó a menekülés. De akkor kell egy kemény időzítő a gépre, amit nem tudsz megkerülni és nem enged x percnél többet játszani. Mert utána hozzá kell látnod a megoldáshoz.

2023. nov. 21. 23:28
 7/23 A kérdező kommentje:

Az a baj, mindent próbáltam, amit lehetséges ezen a téren.

Időzítő... bármikor ki lehet nyomni. Nincs olyan időzítő számítógépre, amit ne tudnál kikerülni.

A legjobb lenne teljesen elfelejteni a gamer világot. Már undorodom tőle, mégis vonz egyszerre. Nehéz megmagyarázni. Fárasztó a kompromisszumkeresés, hogy akkor csak valami egyszerűbb konzolon, akkor csak ilyenféle játékokat, akkor csak ebben az időszakban stb.

Úgy vannak felépítve, hogy az ember idejét, pénzét és energiáját egyaránt szívja.

A legnehezebb talán az, hogy valami helyettesítő, egészségesebb dolgot találni. Ha ez meglenne, talán megoldódna ez a dolog. De nincs ilyen, ezért szabadidőben most nyomom a böngészőt és feszengek.... Ja, és reménykedek, hogy elfelejtem a gamer világot.

50 éve nem voltak ilyen dolgok, mégis nagyon jól megvoltak szerintem az emberek.

A hiba nyilván bennem van, hogy nem tudom kezelni, de én megoldásnak csak azt látom az esetemben, ha örökre kivonom magam a játszásból valahogy.

2023. nov. 21. 23:41
 8/23 A kérdező kommentje:
Próbaképp felmentem a Steam Áruházba az előbb, minden feszültség lement rólam, és egy végtelen kellemes érzés fogott el.
2023. nov. 21. 23:43
 9/23 A kérdező kommentje:

A függőségemet egyébként talán a Steam profilom táplálja legjobban?

Szinte csak ezt használom. Rengeteg pénz és idő van benne. Nem is használok mást.

Elgondolkodtam párszor a gondolattal, hogy törlöm és talán el kezd megoldódni a függőségi gondom.

Én új profilt már nem hoznék létre. Annyi pénzt költöttem erre és mire "felépítettem"...

A probléma, hogy nem visz rá lélek a törlés gombra kattintásra.

Szerintetek érdemes lenne valahogy meglépni?

2023. nov. 22. 00:33
 10/23 A kérdező kommentje:

Az a kifogásom ez ellen, hogy minek azt bántani, "el van az a sarokban", aztán ha nagyon összejön minden, majd lehet később jó lesz kikapcsolódásra.

Csak aztán hirtelen 1 hét múlva már azon kapom magam, újra az összes játék le van töltve és ott ülök előttük.

2023. nov. 22. 00:35
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!