Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Rettegés egy zenétől. Hogy...

Rettegés egy zenétől. Hogy lehet rájönni az okára?

Figyelt kérdés

Ez gyerekkoromban kezdődött. Volt egy rádió műsor és annak a szignálját ha meghallottam, kb pánik rohamot kaptam és menekültem. Egyszer anyám ennek szemtanuja volt és sikerült ezzel rá is a frászt hoznom. Ekkor az történt, hogy ő a konyhában rádiót hallgatott, én pedig az előszobai cipősszekrényben válogattam, milyen cipőben menjek suliba teljes nyugalomban készülődtem. Erre meghallottam azt a zenét és sikítva, bőgve rohantam be anyuhoz, nyakába ugorva kértem, hogy kapcsolja ki. Hát lesokallt ő is, de nem a zenétől, hanem tőlem.

De ez még 89 - ben volt, akkor tizenéves voltam. De kisebb koromban is hallottam néha ezt a zenét, csak akkor egyedül voltam. Olyankor kirohantam a házból.

Nos, a lényeg az, hogy olyan, mintha valamit fel akarna idézni bennem, mintha valamire emlékeztetne, de nem tudom felhozni, hogy mire.

5 éves korom körül egyszer (saját elhatározásból) egyedül aludtam éjszaka. És akkor nagyon megrémített valami, az nagyon furcsa éjszaka volt. Abból az estéből mindenre emlékszem, kivéve azokra az órákra, amiket egyedül töltöttem. És ugy érzem, valahogy a zene azzal áll kapcsolatban, arról az estéről valami emlékkel, viszont akkor este nem szólt a szobámban sem tv sem rádió.

Hipnózison kívül van valami egyszerűbb tecnikája ilyen régi, rejtett emlékeket, összefüggéseket kibogozni, felhozni?

2023. nov. 20. 10:34
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
#27 Netflixen
2023. nov. 21. 04:40
 32/43 anonim ***** válasza:

Meredek lesz a kérdésem, de nem lehet, hogy a nagymamád molesztált? Vagy csinált veled valami traumatizálót? Mert főleg az, hogy nem szabad róla beszélni, különben baj lesz, ez is erre utal. Vagy nem tudott valaki idegen bemenni a házba?

Én sem emlékszem, hogy mi történt velem közvetlenül a fóbiám kialakulása előtt, én is csak a lelkiállapotomra emlékszem. De én ki tudom következtetni, mivel bántalmazott gyerek voltam, rendszeresen vert apám, gondolom aznap is ez történt, csak talán durvábban.

2023. nov. 21. 04:50
 33/43 A kérdező kommentje:

Nem hinném, biztos nem nagymamám bátott. Igaz, hogy néha elégé szigorú tudott lenni, de amellett a becsület példaképe volt és amúgy jószívű. Meg ha bántott volna, akkor tőle féltem volna. De én szerettem vele lenni. Aznap sem tett velem semmi rosszat. Sőt, ő igazán igyekezett a kedvemben járni mindennel. Nem azért zavartam ki, mert bármi rosszatt tett. Szóval tényleg adszurd az egész.

Ja és miután nagymamámrémültenvisszaszaladt hozzám pár óra múlva mert sírtam, kiabáltam, akkor már eszembe sem jutott kiküldeni.

Másnap elmesélte anyunak, milyen éjszakánk volt. És mondta, hogy többet nem vállalja hogy éjszakára egyedül maradjon velem.

Szóval valamilyen szinten mindhármunknak trauma volt az az éjszaka.

Nem juthatott be a házba senki, mert mamám mindenre figyelt, minden ajtót, kaput,száz lakattal zárt, kerítéseken végig tüskésdrót. Lételeme volt a biztonság. Ha valaki gyereket akart volna molesztálni, talált volna százszor egyszerűbb megoldást. Ráadásul kint laktunk a francba egy tanyán.

2023. nov. 21. 06:05
 34/43 anonim ***** válasza:
#33 Akkor már csak rémálomra, szellemekre vagy alvásparalízisre tudok gondolni. :) Vagy esetleg kinti állat hangjára, viharra...
2023. nov. 21. 08:26
 35/43 A kérdező kommentje:

Amúgy a másnap anyu hazajött és akkor napközben szintén nem volt baj. Este az előszobában játszottam, vidáman. Anyu ott volt mellettem, a konyhában. Egyszer csak a kisautóm begurult a virágállvány alá. És akkor megint jött a fura előérzet, vagy veszély érzet, mint előző este, mikor mamámat kiküldtem. Anyu főzött, mondta, nem ér rá, vegyem ki nyugodtan a kisautót, nincs ott semmi. De nem akartam. Végül oda jött és mondta, vegyük ki együtt nézzem meg, hogy nincs ott semmi. És ahogy lejjebb néztünk, észrevettem, hogy az előszoba egy rejtettebb sarkában le van peregve a vakolat. Na akkor az rémitett meg nagyon, de olyan szinten, hogy még anyámra is a frászt hoztam. Valamit eszembe juttatott az a sarok, de nem tudom, mit. Anyám kénytelen volt másnap letapétázni azt a sarkot, mert különben nem voltam hajlandó arra elmenni. Még a tapétázas után is nagyon meggondoltam, elmenjek-e arra.

Hónapokig tartott ez. Anyu elmondása szerint az egyedül töltött este előtt is félős voltam, nappal sem szerettem egyedül maradni sehol, de az után az este után fordult ez sokkal rosszabbra.

Én szinte biztos vagyok benne, hogy amiket később rémálmokban láttam, azt akkor este valóban láthattam de az már ezo kategória lenne. Ott már ezt régebben leírtam részletesebben, de még mindig próbálok racionális magyarázatot találni. Illetve az érdekelne, egymagam hogy tudnám felhozni az emlékeket, arról, hogy ténylegesen mi történt.

2023. nov. 21. 08:58
 36/43 anonim ***** válasza:
Szerintem ez már túl van tárgyalva. Te egyébként egy mentálisan és fizikálisan egészséges ember vagy? Ha igen, ne menj tovább, mert a túlgondolás fog megbetegíteni.
2023. nov. 21. 09:02
 37/43 A kérdező kommentje:

Nekem ami nagyon fura, hogy egy gyerek, ha fél, inkább kapaszkodik a szülőbe, örül, hogy ott van vele, nem pedig még kiküldi.

Az is biztos, hogy miután kiküldtem, csak még jobban féltem. Márpedig én még felnőttként sem nagyon tudok elaludni úgy, hogy félek vagy bármi más nyűgöm van. Abszolut nem tudom elképzelni magamról, hogy én, aki még nappal is utáltam egyedül maradni a szobában, első egyedül töltött éjszakámon kényelmesen, nyugisan befeküdtem az ágyikóba és gond nélkül elaludtam.

Az is biztos, hogy nem valami szándékos csínytevésen járt az eszem, ahhoz én túl beszari voltam, hogy képes legyek este egyedül maradni csak azért, hogy valami marhaságot csináljak. Szóval fura az egész nagyon.

2023. nov. 21. 09:08
 38/43 anonim ***** válasza:
Engem érdekel, hogy mi lehet. :) Én is nagyon félős gyerek voltam, csak velem nem voltak a szüleim ilyen megértőek, mint veled. Anya nem nagyon foglalkozott azzal, ha féltem, apám meg fizikai erőszakkal "oldotta meg" a dolgot. Iszonyú rémálmok kísérték végig az egész gyerekkoromat, sokszor nem is mertem elaludni éjjel, addig virrasztottam, amíg csak bírtam. Felnőtt korra mindez alvásparalízissé alakult, ami tízezerszer rosszabb, mint a szimpla rémálom, úgyhogy megdögölhet apám ott ahol van, amiért így megnyomorított. Na mindegy. :)
2023. nov. 21. 09:10
 39/43 A kérdező kommentje:

Hát ez nagyon szomorú. Egy gyereket bántani, aki amúgy is fél. 😡

Alvásparalizisem évekig volt, kb minden éjjel. De az már huszonéves koromban kezdődött hát elég bosszantó jelenség tud lenni.

Engem nem bántottak szüleim, ha féltem, de túl nagy megértést sem mutattak. Anyu mindig azzal próbált nyugtatni, hogy csak fantáziálok. Nagymamám hasonlóan.

2023. nov. 21. 09:52
 40/43 anonim ***** válasza:
#39 Anya azt szokta mondani, hogy nincs mitől félni, be van zárva az ajtó, nem tud bejönni senki. Csakhogy én nem valaKitől, hanem valaMitől féltem. Nem tudom, szellemektől, sötétségtől, nem nagyon tudom szavakba önteni, hogy pontosan mitől.
2023. nov. 21. 10:01
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!