Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tudunk tenni? Hogyan...

Mit tudunk tenni? Hogyan lehet kezelni?

Figyelt kérdés
Mentális probléma miatt kérnék segítséget, tanácsot. Adott egy idősebb házaspár (feleség 63, férj 69 éves). A férjnek 2 éve volt egy agyvérzése, amiből teljesen felépült. Viszont a feleség burokban tartja. Nem járhat el otthonról, pár háznyit sétálnak, pár naponta, és azt is a feleség kiséretében. Nem ehet, és ihat azt, amit ő akar, a feleség dönt róla. Nem használhat wc-t, csak kacsába pisilhet. Nem veheti fel a telefont, nem tudjuk, miért nem. Egésznap a szobában kell ülnie, félig felhúzott redőnyös szobában, és 12:30-kor le kell feküdnie aludni. Nem értjük a férjet sem, de valószínűleg elfáradt. Ez év elején prosztatarákot diagnosztizáltak nála, én úgy sejtem, hogy lelki oka is van annak, hogy kialakult, valamint a csecsemőfej nagyságú heresérv sem biztos, hogy sikeres, hogy ott van, de a feleség nem hajlandó visszavinni műtéti konzultációra. Túl van a sugárkezeléseken, úgy néz ki, hogy ebből is kijött. (A kórházba is kísérte wc-re a férjet a feleség, és a kacsát is vitték.) Hiába próbáltuk magyarázni a feleségnek, hogy nem egészséges az, amit tesz, semmi hatása nincs. Mindig “ühüm” a válasz. Attól félünk, hogy a férj ebbe sajnos bele fog halni. Mit tudunk tenni, hogy ezt az állapotot megtudjuk szüntetni? Hova tudunk fordulni? Természetesen a feleség úgy véli, hogy ez a jó megoldás, és semmi probléma nincs azzal, hogy ő így “ápolja” a férjét, és ha szóvá tesszük, mi vagyunk azok, akik nem vesszük komolyan, hogy a férj 2 éve kapott egy kisebb agyvérzést.
2023. nov. 2. 09:20
 1/6 anonim ***** válasza:

Valószínűleg a felesége fél, hogy 63 évesen megözvegyül így elkezdte bújni az internetet vagy az újságot, hogy mivel lehet megelőzni a daganatot és mindent szó szerint ő most betartat a férjével mert nem akarja elfogadni a tényt ami van. Kicsit olyan mintha azt is érezné, hogy ez az egész miatta volt, nem figyelt rá eleget és most ezt ily módon akarja kompenzálni.

Általában ez az életmód demenciához vezet bár ha szegény daganatos akkor sajnos előbb fog vele végezni az, minthogy elérje a demencia. Főleg ha orvoshoz se viszi.

2023. nov. 2. 09:45
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Te kijük vagy?

Ha a férj beszámítható, akkor jogilag semmit, a saját élete felett ő rendelkezik. Esetleg lehet próbálkozni a háziorvosuknál, mert itt a nő nem beszámítható (Münchausen proxy?), vagy a kormányhivatal gyámhatóságánál, családsegítőnél. Esetleg rendőrségen fogvatartás miatt. Amit nem fognak megállapítani, de ha kimennek kivizsgálni, a feleség megijedhet, hogy baja lehet belőle.

2023. nov. 2. 09:45
 3/6 A kérdező kommentje:

Kedves 1-es. Nem használ internetet, nem olvas se könyvet, se újságot. Felfoghatatlan számunkra, hogy amiket cselekszik, miért tesz.

Kedves 2-es. A menyük vagyok. Igen, teljesen beszámítható. Ezért nem is értjük, hogy mi történt. Mindig egy nagyon határozott, barátságos, és segítőkész ember volt. Az elmúlt időben pedig a 180 fokos ellentéte lett önmagának. Semmilyen döntése nincs, egy borzasztó komor, rosszindulatú ember lett. Az egy szem gyerekét, aki van is lassan teljesen elmarja/elmarják maguktól. Én már nem is megyek hozzájuk. Engem már sikerült. A háziorvossal már többször beszéltem erről. Üzent is neki, hívta, hogy menjen be, mert beszélni szeretne vele, de semmi. A múltkor elment hozzá, és mikor a doktornő felhozta, hogy Apósomat nem látta több mint 2 éve, azt válaszolta, hogy “nehezen mozog, meg állandóan szédül”. A szédülés oké, mert rohadtul kellene neki szemüveg, ezt az agyvérzést követően a neurológus el is mondta, de egyszerűen oda sem viszi, vagy mi sem bírtuk elvinni, mert “nem kell neki” szerintük. Nagyon-nagyon szeretem őket, Apósomat különösen, de én ebbe már beleőrülök…és a férjem is.

2023. nov. 2. 10:45
 4/6 anonim ***** válasza:
A háziorvosnak nem csak behívnia kéne, és konstatálnia, hogy nem megy, hanem hívatlanul házhozmennie, ez van olyan helyzet. És neki végül is van módja hatósági bejelentést tenni, mert ez bűncselekmény, a mozgásszabadság és az egészségügyi ellátáshoz való jog korlátozása. Az apósod is mentális beteg, mert ilyen állapotban egészséges ember nem tartaná magát, ő is kezelésre szorul, akár kórházira is. (2.)
2023. nov. 2. 11:41
 5/6 anonim ***** válasza:
Beteg a nő, ezeket el kéne mondani a nő háziorvosának (ha értelmesebb fajta háziorvos), hogy torz viselkedése van és károsan kontrollál egy kiszolgáltatott embert.
2023. nov. 2. 12:51
 6/6 anonim ***** válasza:
29%
Ez a nő valószínűleg élvez uralkodni egy rossz állapotban lévő emberen. Kicsit hasonló, mint a Tortúra c. filmben a nő.
2023. nov. 2. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!