Ennek az esélyét ki lehet számolni? Hány generációig üthet ki?
A kérdésem a következő.
Ha ne adj isten lett volna a családban mentális beteg, az hány generáción keresztül örökölhető/ örökíthető?
Mondjuk a nagy-déd-ükszüleim nem voltak mentális sérültek, vagyis nincs róla feljegyzés.
A nagyszüleim szerint nem volt ilyen beteg a családban. Viszont a távolabbi generációk között ha lett volna, az meddig örökíthető? Nem értek a genetikához, és amiket találtam a témában, azokat nem igazán tudom értelmezni.
Aki ismeri ezt a dolgot,le butítva leírniá, hogyan működik?
Az hogy "mentális beteg" kb annyit jelent, mint a "fizikai beteg".
Ugyanúgy lehet vele találgatni, mint mikor utóbbinál rákérdezel, hogy színtévesztésről, vérzékenységről, szívritmuszavarról vagy rákról beszélünk.
Teljesen mindegy, mert attól még kialakulhat bármilyen betegség egy illetőnél annak ellenére, hogy a felmenői között nem volt ilyen. Tehát erre nincs százalék.
Attól, mert a felmenőid között nem volt senkinek keringési rendellenessége, senki nem ivott és dohányzott, ahogy te sem, még ugyanúgy kaphatsz 30 évesen egy szívinfarktust.
Mondjuk skizofrénia vagy hasonló súlyos személyiség változást, torzulást, sérülést okozó betegségek. Nem tudom a demencia ide tartozik e.
Ezekre gondoltam mentális betegség alatt.
A nagyszüleim ismerték a szüleiket, nagyszüleiket.
Ezért írtam,hogy addíg amíg van emlékben ismert felmenő nem tudjuk, hogy lett volna.
De ezek szerint ugyan annyi esély van rá, mint bármi más betegségre, nem igazán mérvadó, hogy volt e a felmenők között ilyen betegség.
Köszönöm a válaszokat!
Szia! Leegyszerűsítve ezt a skizofrénia dolgot úgy lehet elmagyarázni, hogy minden emberben van rá valamennyi genetikai hajlam, nevezzük ezt sérülékenységnek.
Ha ez a sérülékenység nagy, akkor fiatal felnőttkorban egy komolyabb stresszhelyzettől (hozzátartozó halála, vagy tanulmányi, teljesítési nyomás) megtörténhet az “onset”, előjöhet a betegség. Valaki kevésbé/közepesen sérülékeny, tehát egészségesen leélhetné az életét, stresszhelyzet nem váltaná nála elő, de drogokhoz nyúl és azok előhozzák belőle. Valaki lehet, hogy kifejezetten sérülékeny, de elkerülik a traumák élete során és betegség nélkül végigéli az életét. Valakinek lehet annyira minimális rá a hajlama, hogy se stressz, se a drogok nem hozzák nála elő, de egyszer elesik motorral, fejsérülést szenved és ez a külső hatás váltja ki belőle.
Pont ez benne a rossz, hogy nem lehet tudni, mekkora a hajlama az adott illetőnek rá, ameddig be nem következik a betegség. Természetesen családi háttérből, előfordulásból lehet következtetni arra, hogy valakinek nagyobb a genetikai hajlama a betegségre, de ez csak a skizofréniával diagnosztizáltak 1/5 részénél ismert.
Remélem tudtam segíteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!