Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Olanzapin fokozatos elhagyása...

Olanzapin fokozatos elhagyása után alvászavar?

Figyelt kérdés
Olanzapint szedtem közel két évig 5 mg-ot, majd fokozatosan csökkentettem 2,5 mg-ra, amit szintén csökkentettem orvosi megbeszélés alapján. Márciusban hagytam abba a szedését, és azóta is komoly alvászavarom van. Járt már így más is? Hogyan lehetne megoldani ezt a problémát?

2023. júl. 27. 11:17
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:
Melatonint szoktam használni, az nagyon bevált.
2023. júl. 28. 09:19
 12/30 anonim ***** válasza:
84%
Nezd meg a finom mellekhatasokat egy antipszichonak meg egy xanaxnak vagy rivotrilnak. Azert van kulonbseg. Pl. antipszichonal tardivev dyskinesia. En mar lattam eloben, nem egy szep latvany. Es vegleges is lehet. Remegesek meg minden.
2023. júl. 28. 09:20
 13/30 anonim ***** válasza:
100%
tardive dyskinesia*
2023. júl. 28. 09:21
 14/30 anonim ***** válasza:
81%

5

Nem olyan eros a szorongasa, inkabb raszoktattak egy olyan gyogyszerre amire nem kellett volna. Szorongasra nem antipszichotikumot irunk.

2023. júl. 28. 09:24
 15/30 anonim ***** válasza:
93%

7

Szerintem valtson orvost, aki szorongasra ir fel antipszichotikumot az nem tudja nagyon hogy mit csinal.

2023. júl. 28. 09:25
 16/30 A kérdező kommentje:
Azt olvastam, hogy a h1 receptor aktiválása fokozza az alvást, míg a h3 receptor aktiválás serkenti az ébrenlétet. A megoldás akkor itt keresendő? Hogy lehetne természetes anyaggal aktiválni illetve blokkolni receptorokat?
2023. júl. 28. 09:54
 17/30 anonim ***** válasza:
100%

16

Igen, van egy un. Ki nevu ertek. Annyit jelent, hogy mekkora koncentracio kell egy szubsztanciabol (nevezzuk monoaminnak, jelenesetben ez mondjuk D1 - dopamine 1 receptor) hogy a receptor 50%-at lefoglalja. ezt nM nanomol ertekben adjak meg. Minel kisebb annal "erosebb". A nagyon erosek az ilyen 2 - 10 saccra, brutal erosek meg annal kisebbek. kb. 1000 - 1500 felett kb. jelentektel a hatasuk max nagyon nagy koncentracioban.

histamine receptoroknak rengeteg feladatuk van immunrendszertol kezdve etvagy, alvas, rengeteg tenyleg. Ezert sem ertem hogy miert irnak fel antipszichot szorongasra. Arra szoronasoldo kell nem skizofren gyogyszer.

Na most ha jol sejtem a h1-re hat a legerosebben. A h3-ra meg valami 80 - 500 korul. Ezt igy nehez megmondani, mert ahogy latom mar vegignezted a listat mennyi mindenre hat egy antipszicho.

Ez egy dzsungel. Aki meg tudja mondani hogy ez a 10 - 30 fele receptor egyuttmukodese egymasra hogy hat meg a szervezetre, nobel dij azonnal. Mert akkor megtalaltuk peldaul minden major depressziosnak az optimalis gyogyszert, optimalis hatoanyaggal.

Az antipszicho.-rol annyit tudunk, hogy altat, dopamine es szerotonin pszichotikus allapotokat csokkenti, adrenerg receptorokkal egyutt meg acetilkolin mellekhatasok, szoval ez ilyen talalgassunk melyik jo, mert nem tudjuk melyik a jo. Szorongasra meg... max arra jo, hogy alszol jo sokat tole, elhizol, dekoncentralt leszel ha sokaig szeded., ami mar 1 hettol kezdodik.

Szorongasra ezert irnak fel Xanaxot meg rivotrilt peldaul, mert tudjak, hogy arra jo. A szorongasoldok a kizarolag Xanax (es NEM FRONTIN errol itt egy link https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__.. egy okoskodoval aki epp itt kommentelt, es lassan ebredezik es ir ide valamit ellenem ahogy szokott), rivotril, medazepam, lorazepam, diazepam meg ilyenek orvosi felugyelet mellett.

Ezektol nincs elhizas (csak nagyon nagyon borzaszto ritka esetben), fuggoseg ugyanaz mint antidepinel meg antipszichonal ahogy tapasztalod, es kezdeskor max 3 - 4 napig alkalmankent faradtsag de mar aznap ez elmulik csak par orat tart, es GABAkinetikus hatasa miatt csak olyan helyre hat ahol kell szorongasra. Ez nem dzsungel, ez egy egyenes ut. Kozhiedelem, hogy meghalsz ha leteszed a xanaxot/rivotrilt es rohamod lesz. Akkor lesz, ha iszol ra rendszeresen. Igen, van hogy csak a Frontintol lesz rohamod, de ez elofordulhat barmelyik gyogyszerrel.

2023. júl. 28. 11:30
 18/30 anonim ***** válasza:
96%

17

Korrekten leírta a mechanizmusokat, és egyetértek a szemlélettel. Valami megváltozott az egészségügyi gazdasági szférában. Szinte csak saját terméket írnak fel, ami oké, de miért váltottunk hirtelen csak Frontinra meg magyar gyógyszerekre? Ilyen hátsó politika szaga van. És már szinte csak egis, meg ismeretlen medico uno, phoenix pharma gyártók léteznek, mármint sok külföldi importálható gyógyszer van, de az orvosok csak magyart írnak fel. Kiegészíteném azzal, hogy van egy IC50 nevű mutató is, ami mennyiségileg indikálja, mutatja, hogy mennyi kell az adott hatóanyagból, hogy egy biológiai antagonista folyamatot felére gátoljon (inhibitáljon), ezzel mérve a potenciálját.

A linkbe beleolvasva annyit láttam hogy a szinte 0%-ra leszavazott csak alprazolám az alprazolám, a másik meg ezt nem tagadta hanem arról beszélt, hogy ez gazdaságilag és az M.o-i szegényes HUF által beszerzett alapanyagok amiből készítik az alprazolámot az milyen minőségű lehet, plusz amit írt azok teljesen jogosak, mert az itthoni fizetések borzalmasak. Minőségellenőrzés ha jól láttam, sterilitás, gépek tisztán tartása és üzemeltetése, ellenőrzése, és rengeteg feladat egy gyárban. méreganyag elvezetés, hasznos anyag kinyerés. Ezek nagyon fontosak. És valóban felvetendő így, hogy a Xanax azért eléggé valószínű, hogy jobb procedúrát folytat mint az Orbán egészségügy ami tudomásom szerint a Frontin csak belföldi, és még ha külföldre is megy, akkor sem azt írnak fel max szegény oszágokban.

Valamint az tényleg tullő a célon, hogy antipszichotikumot írjon az ember "csak" szorongásra. Az nem arra való.

2023. júl. 28. 12:01
 19/30 anonim ***** válasza:
20%

10

A felezési tünet csak az elvonásban számít, abban, hogy az agy miképp alkalmazkodott a külsőleg befolyásolt agykémiához, na ahhoz semmi.

2023. júl. 28. 12:47
 20/30 anonim ***** válasza:
24%

17

Te most megint beszeretnéd mutatni, hogy konteos vagy, és fogalmad sincs, hogy miről beszélsz? Te szerinted a szorongásnak csak a GABA-hoz van köze? :D Imádni való, ahogy elhiszed, hogy tudod miről beszélsz. :D

2023. júl. 28. 12:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!