Ezekben az esetekben miért nem érzem annyira súlyosnak a szorongást?
Például :
-Esőben (nem viccelek) kb semmit sem szorongok, akár éppen elindulok otthonról, akár tömött buszon vagyok, akár sétálok (viszont érdekes, hogy borús időben, amikor tehát nem esik, akkor súlyos)
-éjszaka
Tudom, éjszaka kb minden kihalt,de vegyük egy busz példáját:
Nappali járaton, amikor világos van, akkor akár tömött, akár alig vannak, előjönnek a szorongásos tünetek,de mondjuk éjszakai járaton, akár tömött, akár nem, semmi bajom nincsen.
Valamint ellenpélda:a városomban,ahol élek,ott olyan szinten elő jönnek a tünetek (ha buszra szállok, vagy elindulok otthonról,vagy sétálok,vagy ottani boltban vásárolok,ügyet intézek az ottani bankban, postán), hogy az borzasztó (az izzadás, fokozott szívverés,nehéz nyelés,stb...).
Illetve a boltokban,zárt térben, amúgy sem vagyok tünetmentes,de ha fizetek, vagy akár sorban állok,azt nagyon nehezen bírom.
Ezeknél a szituációknál miért enyhébb/súlyosabb a szociális szorongásom?
Az eső hangja sokunkat megnyugtat, jobban is alszunk, ha esik.
"Az éj leple alatt" védve érezheted magad?
A városod az, ahol felnőttél? Esetleg sok kellemetlenemlék gyűlt fel? Másutt tanulsz vagy dolgozol? Hol kezdődött a szorongás?
Kognitiv terápiával foglalkozó pszichológust keress.
Van egy ilyen javaslat, ha valamilyen probléma fennáll több, mint fél éve (lelki eredetű), akkor szakembert kell keresni.
Nos, ha 2021 óta szorongsz, akkor ezt bőven túllépted. Gondolom hol jobb, hol kevésbé, ezért is húzod, hogy kérj segítséget.
+ már van online terapeuta is, ha nem szeretsz kimozdulni.
4-5 alkalom után már olyan sikeres szokott lenni a kezelés, hogy dalolva fogod végezni, amikről most szorongással beszélsz.
Általában 10 alkalmat tűztök ki célnak a terapeutával. Szóval nincs ámítás, hogy na majd talán 1 év múlva jól leszel. Hetente, 2 hetente ha mész, akkor 3-6 hónap alatt teljesen rendbe tudsz jönni, az azért nem hangzik rosszul ha 2021 óta nem sikerült megoldani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!